Diskuse k článku

Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Třeba rajče jich má šestnáct

Z písmena E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. Ale tolik "populární" éčka nejsou jen ta špatná, mnoho z nich patří mezi přírodní látky. Jak se v nich vyznat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M28a20r24k17é26t27a 19A66d14a88m62c91o84v97á 6298742279695

moje rajče ze zahrádky určitě neobsahuje E101, ale opravdový vitamín B2.

0/−2
9.10.2013 22:32

J49i56r71i 54C67e21e 5895221502788

Zajímalo by mě, kolik Éček má třeba taková muchomůrka zelená.

+1/0
9.10.2013 10:01

M28a24r48e78k 49Š41i70m49o25n 2674237468748

Osobně si myslím, že mnohem míň než to rajče.

0/0
17.10.2013 2:40

P94e91t57r 56A46g60u31l65á83r 4887818420794

Takže zase zpátky na stromy. Stvořitel, ať už to byla evoluce nebo někdo jiný, nám nepostavil tělo na blafy z továrny. Všechno v přírodě má svoje poznávací znamení. Pokud strava již není k požití, začne smrdět nebo na ní roste plíseň, změkne, nedrží kozistenci. Když tyhle příznaky chemií potlačíte, sníte něco na co tělo není stavěné a ono vám to za nějakou dobu vrátí, bezpečně.

+1/−2
8.10.2013 22:12

K71e71v47i68n 49C15h36m96e26l34í70č47e52k 8166584867148

a za týden budeš z toho stromu škemrat ať ti tam hodíme bagetu :-P

+1/0
9.10.2013 13:16

M77a54r80e42k 35Š79i72m28o41n 2644137288958

Tentýž stvořitel nepostavil lidské tělo k sezení. Předpokládám, že u počítače stojíte.

0/0
17.10.2013 2:41

M57a64r89t66i98n 89I76g52u30e 9540956692672

Rajče ze španělského velkoskleníku obsahuje šestnáct éček? To bych čekal i víc ...

+2/0
8.10.2013 16:10
Foto

H94o41n32z74a 22M77o59r35a11v77a 2633359904391

Změny DNA v GMO se nepočítají ani ve Španělsku.

0/0
8.10.2013 17:03

M22a88r76e85k 94Š41i22m16o73n 2884877258918

Ve Španělsku (ani jinde v EU) se GMO rajčata pěstovat bohužel nesmí. A i tak, GMO rajčata nemají o žádné éčko navíc ani namíň.

0/0
17.10.2013 2:43
Foto

L86u24k11a12s 60K87u38b19e15n32k10a 8422389150274

neni dusitan jako dusitan, ale E251 a treba E250,coz je dusitanova solici smes. Nebo glutamaty, ktere jsou v cinske polevce a v rajceti jsou nebe a dudy. A hlavne! u masnych vyrobku se casto stava, ze je teplne opracovan, to znamena, ze se ty ecka premenuji na kdo vi co a kdo vi jak

0/0
8.10.2013 13:38

J97a39n 87J88u45r64n85í22č17e64k 7297820724624

Hlavně není kyselina askorbová jako kyselina askorbová. Především, kyselina askorbová nemá zrcadlově symetrickou molekulu, je opticky aktivní. A jak už to u takových látek bývá, přirozená je jen jedna optická forma, a to v  tomto případě kyselina L-askorbová. Jen kyselina L-askorbová má účinnost vitaminu C.

Když se řekne kyselina askorbová, tak si představím racemát, a ten se taky tuším přidává do masných výrobků jako antioxidant. Polovina kyseliny L-askorbové a polovina D-askorbové. Jestli je kys. D-askorbová zdraví prospěšná, škodí, nebo nic, to fakt nevím. ale vitamin C to určitě není.

0/0
9.10.2013 21:45

J28a25n 10J32u89r44n42í23č62e62k 7327390514824

No, ale mrkl jsem se na seznam éček a E300 je skutečně kyselina L-askorbová, žádný racemát.

+2/0
9.10.2013 21:46
Foto

K78a70r63e93l 98T83o10m56á90š58e36k 7124519597259

Správný název by měl být "éčka v potravinách neškodí, pokud se přidávají a přijímají v předepsaném množství". Ta ščka totiž byla uzákoněna právě proto, aby výrobci věděli, kolik které látky mohou do výrobku dát, aby to nebylo škodlivé. I voda je ve velkém množství škodlivá; u waterboardingu se nutí zajatci vypít velké množství vody za účelem mučení. S éčky vznikla nová profese lidí, kteří vydělávají na tom, že před nimi varují. Ty látky tu byly stále a po vstupu do EU se zpřísnilo jejich používání. Je potřebné více těchto článků. Je samozřejmé, že lidé, kteří trpí nějakou alergií, nebo jinou nemocí se musí vyvarovat určitých látek a to nejen umělých, ale v přírodě se vyskytujících. Jsou lidé citliví na lepek, buráky, mléčný cukr, le i látky v paprikách nebo rajčatech. Příroda totiž nerozeznává, co je pro člověka škodlivé a co ne; rostliny se prostě chrání před snězením různými jedy a na př. taková blbá kráva se jim vyhne.

+5/0
8.10.2013 13:36

T88o53m32a18s 36C42e68n81e26k 6377824370633

To je sice hezké, ale pak je na trhu potravina, jako jistý norský salát, nebo nějak tak se to jmenuje, která obsahuje koktejl nějakých 50 éček!!! Kdo je schopen říct, že éčka v této kombinaci jsou v normě? Kdo ví kolik jich do sebe denně dostane, jak se spolu kombinují a co je a co není úměrné? Jedině, pokud si lidi budou této skutečnosti vědomi pak to bude dávat nějaký smysl, nevidím v tom žádný alarmismus. Na závěr, každý by si měl položit otázku, co nutí výrobce tam ty éčka přidávat? A proč jich tam musí být 50? To ten salám nedrží pohromadě sám od sebe? Když jsme u toho waterboardingu, proč má někdo potřebu, aby v kile jeho masa bylo 10 dk vody? A proč tam pak musí přidat éčka, aby tam ta voda držela a z toho masa nevytekla?

+1/−1
8.10.2013 15:27

M95a73r35t81i41n 55J70e33l85í57n29e77k 9636434257537

Skvělý. Konečně zase řekli jak to ve skutečnosti je. Nějakej jouda asi kdysi řekl že éčka jsou jed a zbytek republiky se toho fanaticky chytl. Tak je dobře že to teď uvádí na správnou míru.

+10/0
8.10.2013 13:14
Foto

L40u40k17á40š 71Z13á46v43o85d29s74k51ý 9381939211

je fakt, že spousta lidí řeší tzv. "Éčka" přespříliš, aniž by problematice více rozuměli. Prostě jsou tam éčka, tak je to shit. Možná by bylo dobré, udělat podrobnější rozdělení a zdraví škodlivá éčka označovat prostě jinak. Možná bysme se potom dočkali i etiket, které by nebyli tak primitivní, jako je heslo "zaručeně bez éček" apod...

+9/0
8.10.2013 12:33

J82a56n 27N29o37v62á61k 9765688274685

Jo tohle je právě ten podraz na zákazníky - jednotným kódem Exxx, který sám o sobě nic neříká, označovat přírodní neškodné látky i umělé nezdravé chemikálie.

A pak všem, kdo u každé potraviny nezkoumají číslo od čísla podle dlouhého seznamu éček, tvrdit, že ty éčka jsou ok, že jsou to stejně většinou neškodné přírodní látky.

Dokud nebudou ty skupiny rozlišitelné i pro laika (třeba jiným písmenem na začátku), tak budou potenciálně nebezpečná všechna éčka, stejně to bývá tak drobným písmem, že ty čísla za E třetina lidí nepřečte.

+3/−2
8.10.2013 10:22

M27a29r45t59i17n 63N15o47v10o82t51n95ý 7553655120325

Problém je v tom, že výrobci potravin všechna éčka, co používají, považují za neškodná, takže vlastně není co rozlišovat.

+1/0
8.10.2013 10:38

J45a96n 69M51a58c43e29k 6341650802860

A z čeho usuzujete, že všechny přírodní látky jsou neškodné a všechny umělé chemikálie nezdravé? Neslyšel jste nikdy o přírodních jedech vyskytujících se v rostlinách? Nebo o hadím jedu? A je mnoho dalších příkladů.

A řekněte mi jediný rozumný důvod, proč by uměle vytvořené látky měly být nezdravé?

(Tím nezpochybňuji, že jistě jsou mnohé zdravé přírodní látky a nezdravé umělé chemikálie. Používám pro zjednodušení Vaši terminologii, mnohé "chemikálie" jsou získané z přírodních zdrojů).

+6/0
8.10.2013 11:35

P97e34t13r 77J54u62r12č84e77k 4259664820

Souhlasím. Hrát si na špatná a dobrá éčka je směšné. Každá látka ať už přírodní nebo syntetická je svým způsobem škodlivá, záleží na množství.

Nedávno jsem četl lehce hysterický článek a diskusi na téma "Ježíši, oni nám dávají do jogurtu sušený brouky." Červené barvivo z červce nopálového se používá již několik staletí bez zjevné újmy na zdraví. Tak o co jde?!;-D

+2/−1
8.10.2013 14:55
Foto

I24v44o 74P87e73t81e72r74k32a 4806955597549

Tak u mě má jídlo stopku jestliže obsahuje E102, E107, E110 a podobná syntetická barviva, E120, E962, a nejhorší je podle mě skupina E950, E951, E954 a zvláště pak E952.

+3/−1
8.10.2013 9:53

O33n29d97ř75e69j 11Š40r81u96b34a60ř 1125581475276

http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E952

to je fakt humus

+2/0
8.10.2013 11:02

P11e12t98r 46M66i81c13h67á43l98e53k 4469910986238

A co máte proti E951? http://galenus.cz/aditiva-aspartam.php

0/0
8.10.2013 13:28
Foto

I32v11o 32P81e93t18e77r64k78a 4486955807839

Jako všechna umělá sladidla se podílí na nárůstu obezity v populaci.

+2/0
8.10.2013 14:07

M62a76r63t22i78n 24N37o15v79o93t59n17ý 7653475940185

Je hnusnej a nemám žádnou potřebu zbytečně jíst jakékoliv přidané látky v potravinách. Před aspartamem dávám přednost osvědčenému cukru.

+1/0
8.10.2013 14:58

K35a12r85e45l 15C35h47r79a56s25t45i16n92a 4303814870425

Jenže většina těch éček jsou šmejdy, jejichž použití by nemělo být tak benevolentně povolováno!

+2/−7
8.10.2013 9:40

T17o85m59á45š 76K81n78a29i97f94l 6953520867440

naopak - většina éček je zdraví neškodná . a těch pár ne zrovna zdravých a vyloženě nebezpečných, samozřejmě zakázaných je.

+8/−2
8.10.2013 9:42

O11n22d27ř83e40j 69Š78r96u27b71a38ř 1745981675216

treba   http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek/E110 :-P

0/0
8.10.2013 10:44

O68n72d10ř38e35j 77Š15r87u31b75a66ř 1195621355156

jedno z mnoha kontroverznich

0/0
8.10.2013 10:44
Foto

H48o83n59z72a 57M71o91r18a63v13a 2113469174611

Nesouhlasím - je tam na můj vkus opravdu hodně šmejdů nezakázaných.

0/0
8.10.2013 18:38

P28e15t53r 13K30u39l82i36c78h 9860151752435

klasika, plamenně kafrat o čem nic nevím...

+4/−1
8.10.2013 9:59
Foto

L22u95k18á93š 22Z87á64v45o32d35s24k17ý 9481209111

nepiš, když nevíš

0/−1
8.10.2013 12:34

F17r29a70n74t13i50š24e23k 47K14l18e32e 7846180104333

Souhlasím s Vámi. Zakažme rajčata! A nebo rovnou všechnu zeleninu, co obsahuje látky označované Exxx.

+1/−1
8.10.2013 12:34

J92a70n 65K26a74r51e17l 92N51o93v73a63k 5686304768156

Uran = vyskytuje se ve volne prirode

+4/0
8.10.2013 9:38

M32i44l25a77n 78K84l14o67u18č54e92k 3800735838557

A? Zkoumáte obsah uranu v másle?

0/−1
8.10.2013 10:15

J23a47n 26N23o83v54á49k 9445908544285

U produktů z jáchymovské mlékárny by to možná nebylo od věci :-)

0/0
8.10.2013 10:23

Z67d19e98n29ě49k 83W44e87r54n78h85a65r17t 6257905792218

S tím opatrně, protože byste se třeba dozvěděl, že za krásné odpolední procházce po lesích v okolí Jáchymova, s ocácháním nohou v čistém lesním prameni, dostanete do těla několikanásobek radiace, jakou absorbuje technik na Temelíně za několik let. A kdyby jste v tom lese měl stejný dozimetr, jaký nosí do práce on, tak vyhlásí radiační poplach...

+5/0
8.10.2013 10:31

K16e43v61i98n 69C30h88m18e55l82í60č90e47k 8896754427868

Volejte Bohnice, zase jim utekla Šišková!!;-O;-€

+5/0
8.10.2013 9:03

O40n85d10ř97e55j 72Š41r88u49b66a67ř 1675401575766

argumentum ad hominem?

0/−2
8.10.2013 9:06

D38a57v64i79d 47D84o15l20e38ž98e59l 9757876158938

Já bych spíše napsal konstatování faktu.

+2/0
8.10.2013 9:10

J87a47n 74K40o82s14t49k34a 9154447169356

Tak jsem si prošel příspěvky a ... máte pravdu.

+2/0
8.10.2013 9:48

D38a41v49i50d 86D24o29l42e70ž61e27l 9777176918118

S článkem se dá ztotižnit. Lidi jsou pořád ještě zvyklí věřit každému blábolu v naší vaší televizi, místo aby si sami hledali potřebné informace na netu.

+9/0
8.10.2013 8:53

J93a87n 26M73o81t22ů60r61e73k 7790912811459

Tak to opatrně, musíte se hlavně naučit informace třídit! I na netu jsou pěkné bláboly, ještě horší, než v TV.

+6/0
8.10.2013 8:59

O54n53d24ř54e41j 49Š98r83u98b66a19ř 1355101895736

stejne nakonec musite necemu verit. Osobni zkusenost se vsim mit nemuzete (a ani u neni jiste, jestli neslo zrovna o nahodnou vyjimku).

No a nekdo veri vede (ktera se casto myli), nekdo vire (ta se nemyli nikdy, bo si omyl neprizna :-))

+1/0
8.10.2013 9:09

D54a75v23i22d 15D95o56l33e21ž56e88l 9607566288888

Ono nakonec, když si nechcete kupovat rajčata v marketu, tak můžete třeba na farmářských trzích nebo si nějaké vypěstuji doma, pokud (jako paní Šišková) nadávám na Babišův zamrazený a následně rozpékaný chléb, no tak si doma prostě upeču vlastní atp.;-)

+1/0
8.10.2013 9:15

A87n22t44o36n60í34n 16K73o62l62á59ř 7608935137262

I když si ty rajčata vypěstuji na zahrádce, tak tam ty Ečka budou, protože s nimy už prostě vyrostou, viz např. vitamin C.

+3/0
8.10.2013 9:24

J17a71n 86P59e71k10a 5343253683

V rajčeti, že se přirozeně vyskytuje GLUTAMÁT SODNÝ? To vzbuzuje mé pochyby :)

+3/−3
8.10.2013 8:40

O32n49d56ř66e31j 30Š92r20u33b52a48ř 1305461875556

Vyskytuje se ve všech živých organismech, většinou ve vázané formě jako součást proteinů. Větší koncentrace (nad 0,1 %) se nacházejí zejména ve většině hub, kterým dávají charakteristickou chuť, dále v některýchsýrech (zejména v parmezánu a rokfóru) a ve zralých rajčatech.

+9/0
8.10.2013 8:42

A46l93e50n17a 48P51e43t95r71u 4262525710531

glutaman sodný je sůl základní aminokyseliny (kyselina glutamová), v lidském těle je ho přirozeně docela dost

+7/0
8.10.2013 8:47

Z84u41z38a26n22a 19Š21i91š12k65o26v94á 4407390679834

A která forma se v něm vyskytuje, paní chytrá;-)

0/−14
8.10.2013 9:09