Zamilujte si „zdravý talíř“
Potravinová pyramida, kterou jsme se učili ve škole před desítkami let, už neodpovídá současnému vědeckému poznání. Dneska frčí jednoduchá, leč trefná grafika „zdravého talíře“. Ten nám říká přesně, co máme jíst, abychom dělali pro naše tělo to nejlepší.
Půlku talíře tvoří zelenina (s troškou ovoce). A nemusí to být jen salát ze syrové zeleniny. Obzvlášť v chladném období roku je často lepší dát si zeleninu tepelně upravenou. Kdo se naučí zacházet se zeleninou zábavně, má vyhráno.
Výborné jsou křupavé pečené (nebo opečené) varianty s bylinkami, olivovým olejem či orientálním kořením. Báječná jsou zeleninová pyré, se kterými si můžete kreativně vyhrát jako šéfkuchaři v luxusních restauracích.
Krásný talíř vznikne, když na něj zkombinujete pyré z různě barevných druhů zeleniny (třeba z mrkve, červené řepy, batátů, hrášku či brokolice) a doplníte načechraným salátkem. Když máte na polovině talíře zeleninu, tu druhou si rozdělte na dvě čtvrtiny.
Na první z nich patří kvalitní bílkovina – maso, ryba, vejce, sýr, pro milovníky alternativ třeba opečený plátek uzeného tempehu nebo marinovaného tofu. Vynikající je cizrnový falafel a další typy kořeněných luštěninových karbanátků. Nezapomeňte k nim přidat – opět na bílkovinovou čtvrtinu – dobrý jogurtový dip s česnekem.
Běžnou dietou trvale nezhubnete. Hitem je „všímavé jedení“, říká dietoložka |
Poslední čtvrtinu talíře zaplní sacharidy. Tím samozřejmě nemyslím šlehačkový dortík, ale plnohodnotné sacharidy, jako jsou brambory, dobrý kvasový chléb, rýže, těstoviny, kuskus… Leckdo při vyslovení slova těstoviny nadskočí, ale pozor – je fakt velký rozdíl, jestli jich sníte velký talíř doplněný troškou omáčky nebo jen čtvrtinu talíře (doplněnou třeba lososem a velkým salátem).
Když se naučíte každé své jídlo nakombinovat podle zdravého talíře, zjistíte, že se dá snadno použít i třeba na sladké snídaně (tam dáte místo zeleniny ovoce, bílkovinu bude tvořit třeba jogurt a sacharidem bude oříškové müsli).
Co je na tom nejlepší? Že zdravý talíř je návykový. Jakmile si zvyknete, že vaše jídlo vypadá takhle barevně a šťavnatě, už vás staré talíře s hnědobéžovým obsahem lákat nebudou. Barvy na talíři začnou být zdravou závislostí.