Vánoční drinky je lepší nemíchat. Nejlepší volby? Červené a šumivé víno

  0:30aktualizováno  0:30
Jíst i pít zdravě, hlídat si hladinku a vyhýbat se kocovinám je v prosinci pořádná výzva. Copak v lednu, to půjdou detoxy jako po másle. Vánoční večírky a rodinné sešlosti ale k popíjení lákají. Jak to zvládnout s relativně čistou hlavou a s minimem kalorií?
alkohol

alkohol | foto: Profimedia.cz

Nejzdravější je samozřejmě nepít vůbec. Když už si chcete kolem svátků trochu dopřát, je dobré k alkoholu přistupovat se stejným rozmyslem jako k jídlu. I když samotný alkohol tělo tráví trochu jinak: vnímá ho jako jed, který se snaží co nejrychleji odbourat.

Ve vánočních drincích ho ovšem většinou najdeme v kombinaci se spoustou cukru a třeba i tučného kondenzovaného mléka. Navíc v nás vzbuzuje chuť na smažená a mastná jídla, takže přijaté kalorie rychle stoupají vysoko nad doporučenou denní dávku. K tomu přičtěte podrážděný žaludek, dehydrataci, nevolnost a bolesti hlavy – prostě klasickou kocovinu.

Osvědčené triky pomáhají. Před pitím nebo i během něj je dobré si dát malé, lehké jídlo. Drinky si pak řeďte vodou – relativně „zdravými“ variantami jsou bílý střik nebo vodka se sodou. Alkoholické nápoje klidně skleničkami čisté vody rovnou prokládejte. Předejdete tak dehydrataci, kocovině i příliš rychlé intoxikaci alkoholem.

Klíč k úspěchu a dlouhodobě zdravému organismu je samozřejmě i v tom, které nápoje si vybíráte a jak je kombinujete. Odborníci se shodují, že nejlepší je nemíchat vůbec a držet se celý večer jen jednoho drinku.

Ilustrační snímek

Víno? Ano, ale tmavé nebo suché

Nejlepší volbou, co se alkoholickým nápojů týče, je červené víno. Obsahuje totiž minerály a antioxidanty včetně flavonoidů nebo méně známého resveratrolu. Ten podle studie Harvard Medical School prodlužuje životaschopnost a obranyschopnost buněk, takže přispívá ke zdravému tělu a k dlouhověkosti.

Střídmost je pochopitelně na místě a záleží i na odrůdě. „Čím je červené tmavší, tím lépe,“ poradila deníku Daily Mail nutriční specialistka Charlotte Wattsová. „Značí to totiž větší obsah antioxidantů.“ Nejvhodnější volbou k slavnostní večeři je tak podle ní merlot, cabernet sauvignon nebo chianti, neurazí ani pinot noir.

Wattsová doporučuje i suché bílé odrůdy nebo suché varianty šampaňského a dalších šumivých vín. Čím sušší, tím méně cukru a méně přijatých kalorií. Nejen klasické bílé víno, ale i šampaňské nebo sekt pak zkuste smíchat s perlivou vodou. Hydratace je základ a trochu se tak navíc „oklamete“: vypijete stejné množství tekutin, ale méně alkoholu.

Ilustrační snímek

Svařené víno, taky víno. Jen ho neslaďte

Chybu neuděláte ani se svařákem, nejlépe domácím. Jen byste ho neměli vůbec sladit. S kořením šetřit nemusíte: skořice je bohatá na antioxidanty, hřebíček má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Badyán čínští lékaři ordinují na bolesti břicha a problémy s trávením. Muškátový oříšek pak prokazatelně detoxikuje ledviny a játra, což se zrovna v kombinaci s alkoholem hodí.

Oblíbenou sváteční záležitostí jsou i punče, ve kterých se většinou potkává víno, rum a cukr nebo dokonce slazený džus. Podobně vypadá čím dál populárnější švédský nápoj „glögg“, který se vyrábí ze svařeného vína, vodky, ovoce, cukru a koření.

S míchanými vánočními drinky je to podobné jako s letními koktejly. Kombinace různých druhů alkoholu tělu nesvědčí a ve větším množství se postará minimálně o pořádný bolehlav. Cukr nebo sladký džus, to jsou zase kalorie navíc. Dohromady to tělu moc prospěchu nepřináší. Co s tím? Punče pijte s mírou, raději je ale vyměňte za samotné, neslazené víno.

Podívejte se, jak si doma připravit poctivý svařák:

Vaječný likér

Vaječný likér – přehlídka cukru a tuku

„Vaječňák“ a další sladké, krémové likéry patří mezi vánoční klasiky. Jako takové nám do jídelníčku přidávají pořádný nášup kalorií. Ale kdo by odmítl? „Vaječný likér je v podstatě festival tuku a cukru,“ vysvětlil ABC News Keith-Thomas Ayoob, profesor pediatrie z newyorské Albert Einstein College of Medicine.

Cholesterolu z vajíček se podle něj bát vůbec nemusíme. Naopak tuky, které v krémových likérech najdeme, jsou většinou ty „špatné“, nasycené. „Jsou to ty, po kterých máme tepny jako zanesené trubky,“ říká Ayoob. „Dohromady s cukrem se pak postarají o spoustu zbytečných kalorií navíc.“

Jak hřešit s rozumem? Podle lékaře si nejvíc pomůžeme, když si místo kupovaného likéru vyrobíme vlastní. Můžeme tak kontrolovat, co do něj opravdu přijde: zvolit množství cukru i jak tučné mléko použijeme. K tomu budeme mít i přehled o množství alkoholu – méně je tady opravdu více, použitý rum má jen podtrhnout chuť, ne opít celou rodinu.

Autor:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Stravovali jste se podle nějakého módního trendu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky
Premium

Chřipka už brzy zaútočí. Nemoc v Česku vede k úmrtí dvou tisíců lidí ročně

Často se zlehčuje. Chřipka přitom může pěkně zkomplikovat život. Účinnou ochranou podle odborníků je jedině očkování a...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Stravovali jste se podle nějakého módního trendu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta...

Pláč potřebujeme. Léčí naše tělo, duši i srdce, říká psychiatrička

Slzy. Pro někoho znak slabosti, pro jiného přirozená součást života. Pláč nás nikdy nepřepadá bezdůvodně, našemu tělu a...

Sbohem, deprese. Zaručené rady, jak nepropadnout podzimnímu splínu

Podzimní období je plné nádherných barev, dechberoucích západů slunce a oblíbené vůně páleného listí. Ovšem má i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Databáze nemocí

Najdete na iDNES.cz