Jídelníček na druhý týden hubnutí, který podpoří imunitu
1. den
Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s domácím přírodním sýrem (přes plátýnko necháme okapat bio jogurt) + zelenina
Svačina: smoothie z jedné menší mrkve a jablka
Oběd: červená čočka s kysaným zelím
Svačina: smoothie z červené řepy a jablka
Večeře: zelný salát s jablkem a křenem
Suroviny: 300 g bílého hlávkového zelí, 100 g mrkve, 170 g kukuřice, 3 PL olivového oleje, 1,5 PL vinného octa, ½ PL třtinového cukru, 1 větší jablko, sůl a křen
Postup: Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet. Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené oloupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, olej, cukr a promíchejte.
2. den
Snídaně: 3 PL cereálií (např. Bona Vita Dobrá vláknina), 2 dcl rýžového mléka, strouhané jablko, hrst lískových oříšků (ideálně den předem namočit do vody)
Svačina: hruška
Oběd: kuřecí prsa na zázvoru a kořenové zelenině
Suroviny: 150 g kuřecích prsou, 250 g kořenové zeleniny, 25 g zázvoru, sůl, pepř
Postup: Do zapékací mísy nakrájíme na kostky nebo hranolky kořenovou zeleninu, nastrouháme čerstvý zázvor a položíme kuřecí prsa. Podlijeme troškou vody. Pekáček přetáhneme alobalem a dáme zapékat do trouby na cca 35 min na 160 ˚C. Poté odkryjeme alobal a pečeme dozlatova při 180−190 ˚C.
Svačina: 3 fíky
Večeře: mrkvová polévka se zázvorem
3. den
Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s hummusem
Svačina: hrst ovoce
Oběd: dýňové pyré + ryba + jablečný salát s křenem
Svačina: jogurt s ovocem + chia semínka
Večeře: dýňová polévka s vejcem
4. den
Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s avokádovou pomazánkou (avokádo, čerstvý kozí sýr, jarní cibulka, šťáva z limetky, chilli)
Svačina: hrst sušených moruší
Oběd: losos v sezamové krustě se zeleninovým salátem z klíčků
Svačina: ananas
Večeře: zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem s tempehem
5. den
Snídaně: celozrnné pečivo s pomazánkou z červené řepy (Lučina linea, uvařená červená řepa, křen, sůl, pepř)
Svačina: 2 kiwi
Oběd: pečené kuře 150 g + červené zelí 150 g + mrkvové hranolky 150 g
Svačina: kefír se sušenými jablky (hrst)
Večeře: dršťková polévka z hlívy ústřičné
6. den
Snídaně: ranní kaše (přes noc namočit 2 PL ovesných vloček, 1 PL kustovnice, lžička černého sezamu, 4 mandle, ráno dochutit skořicí a lžičkou medu)
Svačina: jablko
Oběd: Bibimbap + kimchi
Svačina: grep
Večeře: zeleninové hranolky s křenovým dipem. Nakrájet kořenovou zeleninu na hranolky 200 g, zakápnout olivovým olejem a dát zapéct na 200 ˚C do trouby cca na 20 minut.
Dip: smíchejte 1/2 tvarohu a kousek nastrouhaného křenu + salát Coleslaw (60 g zelí a 40 g mrkve - toto nastrouhat a bílý jogurt do 3 % tuku)
7. den
Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s domácím sýrem s pažitkou
Svačina: smoothie z řapíkatého celeru a pomeranče
Oběd: segedínský guláš
Suroviny: 150 g kuřecích či krůtích prsou, 250 g kysaného zelí, 1 jogurt do, 3 % tuku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL hrašky, ½ PL sladké mleté, papriky, trochu oleje (řepkový, slunečnicový), sůl, pepř, kmín, 0,5 l vývaru, nebo vody
Postup: V kastrolu si rozehřejte olej a přidejte cibuli. Nechte ji zpěnit, přidejte papriku a vhoďte na kostky nakrájené maso. Společně promíchejte a krátce, orestujte. Základ na segedínský guláš zalijte vývarem či vodou a okořeňte. Zelí vyklopte do cedníku a trochu propláchněte pod tekoucí vodou. Zelí nechte okapat, a pokud chcete, tak překrájejte, aby nebylo tak dlouhé. Potom zelí přidejte do kastrolu s masem a nechte asi 25 minut povařit (do změknutí masa). Zhruba 15 minut před koncem vaření zahustěte hraškou, kterou předem rozšlehejte v hrníčku s vodou. Na závěr do segedínského guláše prolisujte česnek, přidejte jogurt a nechte už jen 5 minut lehce povařit. Můžete podávat s brambory vařenými ve slupce.
Svačina: pomeranč
Večeře: restovaná houba shiitake s růžičkovou kapustou
Na olivovém oleji orestujte šalotku s česnekem, přidejte růžičkovou kapustu a chvilku poduste. Posléze přidejte nakrájené houby a ještě restujte. Dochuťte kořením podle chuti.
Tipy na videa, která vám pomohou zpevnit postavuPři hubnutí nezapomínejte na dostatek pohybu. Dopřejte si denně procházku a třikrát týdně si zacvičte. Inspiraci na cviky najdete zde. |