„Zamýšlíte zmenšit porce ranního uheráku, másla, chleba, odpoledního sýra, polední porce svíčkové či knedlíky vyměníte za rýži a očekáváte výsledky v úbytku kilogramů? Pokud zároveň patříte do množiny diabetiků či prediabetiků, či rovnou trpíte metabolickým syndromem, řešíte srdeční potíže či potíže se štítnou žlázou, asi vás předem zklamu. Zřejmě vám tento postup nebude příliš fungovat,“ říká Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně z center pro výživu Naturhouse.
Lepší bude, když dodržíte čtyři základní rady, pak uvidíte, že hubnutí bude jednodušší.
1. Víc záleží na skladbě jídla než množství
Pokud jde o hubnutí, pak to, co jíte, může znamenat víc, než kolik toho jíte.
„Budete-li totiž kombinovat tučnější potraviny, jako jsou červená masa, sýry, tučnější mléčné výrobky a rafinované sacharidy v podobě bílého pečiva, rafinovaných přílohových jídel, cukrovinek a alkoholu dohromady, stálé budete produkovat třaskavou směs tuku a cukru, která podporuje tloustnutí,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Se spalováním tuků se tak můžete při tomto typu stravování rozloučit.