Čtyři jednoduché tipy, jak sestavit jídelníček při hubnutí

  • 17
Při dietě to milovníci jídla nemají jednoduché. Pokud patříte mezi ně, celé svátky jste si užívali a teď doufáte, že k zeštíhlení postačí jen zmenšit porce, můžete být nemile překvapeni – tato metoda nestačí. Ve druhém díle našeho povánočního hubnoucího seriálu vám poradíme, jak sestavit správný jídelníček, a přidáme i ukázkový týdenní jídelní plán.
Ilustrační fotografie

„Zamýšlíte zmenšit porce ranního uheráku, másla, chleba, odpoledního sýra, polední porce svíčkové či knedlíky vyměníte za rýži a očekáváte výsledky v úbytku kilogramů? Pokud zároveň patříte do množiny diabetiků či prediabetiků, či rovnou trpíte metabolickým syndromem, řešíte srdeční potíže či potíže se štítnou žlázou, asi vás předem zklamu. Zřejmě vám tento postup nebude příliš fungovat,“ říká Štěpánka Kutišová, výživová poradkyně z center pro výživu Naturhouse.

Lepší bude, když dodržíte čtyři základní rady, pak uvidíte, že hubnutí bude jednodušší.

1. Víc záleží na skladbě jídla než množství

Pokud jde o hubnutí, pak to, co jíte, může znamenat víc, než kolik toho jíte.

Budete-li totiž kombinovat tučnější potraviny, jako jsou červená masa, sýry, tučnější mléčné výrobky a rafinované sacharidy v podobě bílého pečiva, rafinovaných přílohových jídel, cukrovinek a alkoholu dohromady, stálé budete produkovat třaskavou směs tuku a cukru, která podporuje tloustnutí,“ vysvětluje výživová poradkyně.

Se spalováním tuků se tak můžete při tomto typu stravování rozloučit.

Vláknina je důležitou složkou stravy.

2. Kalorie nařeďte vlákninou

Jídelníček stavte na potravinách s vyšším obsahem vlákniny. Nakupujte ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny, batáty, houby, bylinky, přílohy s obsahem celých zrn jako například celozrnný kuskus, hnědá či indiánská rýže, pohanka, quinoa apod.

„Vláknina totiž zvyšuje objem stravy a vyvolává sytost i v případě konzumace jídel nízkoenergetických,“ uvádí specialistka na výživu Štěpánka Kutišová.

Automaticky tak začnete mít jídelníček s nižším energetickým obsahem.

Ilustrační fotografie

3. Vsaďte na citrusy

Věděli jste, že citrusové plody pomáhají omezovat rizika spojená s obezitou? Citrusové ovoce jako pomeranče, grapefruity, citrony a limetky obsahují určitý typ antioxidantu, který působí jako protiváha vážným zdravotním potížím spojeným s obezitou.

„Přidání citrusových plodů lidem s nadváhou může pomoct snížit rizika rozvoje srdečních chorob, poškození jater a cukrovky. Jsou to především flavonoidy, které chrání játra a zpomalují jejich ztučnění,“ upozorňuje odbornice na výživu.

Kuřecí plátky s cuketou a rajčaty

4. Odlehčete zdroje svých bílkovin

Pokud usilujete o štíhlejší postavu, pak není nutné stát se striktním veganem. Lze říct, že živočišné potraviny jsou vlastně vítány. Hledejte ovšem ty méně tučné.

Pryč s vánočními kily. Tipy, jak nastartovat hubnutí

Červená masa jsou obecně tučnější, a proto preferujte drůbež či králíka. Ani středomořská strava nevyhledává červené maso víc než dvakrát měsíčně. Filety z chovaných lososů také nemusí být výhrou. Volte raději pstruhy, candáty, tresky a méně tučné ryby, a až se vám bude stýskat po lososovi, dejte si porci divokého lososa s pestrou zeleninovou oblohou.

„I mléčné výrobky jsou hojnými zdroji tuku ve stravě, takže místo tučnějších sýrů volte lehčí neslazené jogurty, tvarohy a zákysy,“ dodává výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ilustrační snímek

Jídelníček na druhý týden hubnutí, který podpoří imunitu

1. den

Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s domácím přírodním sýrem (přes plátýnko necháme okapat bio jogurt) + zelenina

Svačina: smoothie z jedné menší mrkve a jablka

Oběd: červená čočka s kysaným zelím

Svačina: smoothie z červené řepy a jablka

Večeře: zelný salát s jablkem a křenem

Suroviny: 300 g bílého hlávkového zelí, 100 g mrkve, 170 g kukuřice, 3 PL olivového oleje, 1,5 PL vinného octa, ½ PL třtinového cukru, 1 větší jablko, sůl a křen

Postup: Zelí nakrouhejte, osolte a nechte 5 až 10 minut odležet. Přidejte nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené oloupané jablko, kukuřici, najemno nastrouhaný křen, olej, cukr a promíchejte.

2. den

Snídaně: 3 PL cereálií (např. Bona Vita Dobrá vláknina), 2 dcl rýžového mléka, strouhané jablko, hrst lískových oříšků (ideálně den předem namočit do vody)

Svačina: hruška

Oběd: kuřecí prsa na zázvoru a kořenové zelenině

Suroviny: 150 g kuřecích prsou, 250 g kořenové zeleniny, 25 g zázvoru, sůl, pepř

Postup: Do zapékací mísy nakrájíme na kostky nebo hranolky kořenovou zeleninu, nastrouháme čerstvý zázvor a položíme kuřecí prsa. Podlijeme troškou vody. Pekáček přetáhneme alobalem a dáme zapékat do trouby na cca 35 min na 160 ˚C. Poté odkryjeme alobal a pečeme dozlatova při 180−190 ˚C.

Svačina: 3 fíky

Večeře: mrkvová polévka se zázvorem

3. den

Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s hummusem

Svačina: hrst ovoce

Oběd: dýňové pyré + ryba + jablečný salát s křenem

Svačina: jogurt s ovocem + chia semínka

Večeře: dýňová polévka s vejcem

4. den

Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s avokádovou pomazánkou (avokádo, čerstvý kozí sýr, jarní cibulka, šťáva z limetky, chilli)

Svačina: hrst sušených moruší

Oběd: losos v sezamové krustě se zeleninovým salátem z klíčků

Svačina: ananas

Večeře: zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem s tempehem

Jídelníček pro vás připravila výživová poradkyně Věra Burešová z center pro výživu Naturhouse.

Jídelníček pro vás připravila výživová poradkyně Věra Burešová z center pro...

5. den

Snídaně: celozrnné pečivo s pomazánkou z červené řepy (Lučina linea, uvařená červená řepa, křen, sůl, pepř)

Svačina: 2 kiwi

Oběd: pečené kuře 150 g + červené zelí 150 g + mrkvové hranolky 150 g

Svačina: kefír se sušenými jablky (hrst)

Večeře: dršťková polévka z hlívy ústřičné

6. den

Snídaně: ranní kaše (přes noc namočit 2 PL ovesných vloček, 1 PL kustovnice, lžička černého sezamu, 4 mandle, ráno dochutit skořicí a lžičkou medu)

Svačina: jablko

Oběd: Bibimbap + kimchi 

Svačina: grep

Večeře: zeleninové hranolky s křenovým dipem. Nakrájet kořenovou zeleninu na hranolky 200 g, zakápnout olivovým olejem a dát zapéct na 200 ˚C do trouby cca na 20 minut.

Dip: smíchejte 1/2 tvarohu a kousek nastrouhaného křenu + salát Coleslaw (60 g zelí a 40 g mrkve - toto nastrouhat a bílý jogurt do 3 % tuku)

7. den

Snídaně: celozrnné kváskové pečivo s domácím sýrem s pažitkou

Svačina: smoothie z řapíkatého celeru a pomeranče

Oběd: segedínský guláš

Suroviny: 150 g kuřecích či krůtích prsou, 250 g kysaného zelí, 1 jogurt do, 3 % tuku, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 PL hrašky, ½ PL sladké mleté, papriky, trochu oleje (řepkový, slunečnicový), sůl, pepř, kmín, 0,5 l vývaru, nebo vody

Postup: V kastrolu si rozehřejte olej a přidejte cibuli. Nechte ji zpěnit, přidejte papriku a vhoďte na kostky nakrájené maso. Společně promíchejte a krátce, orestujte. Základ na segedínský guláš zalijte vývarem či vodou a okořeňte. Zelí vyklopte do cedníku a trochu propláchněte pod tekoucí vodou. Zelí nechte okapat, a pokud chcete, tak překrájejte, aby nebylo tak dlouhé. Potom zelí přidejte do kastrolu s masem a nechte asi 25 minut povařit (do změknutí masa). Zhruba 15 minut před koncem vaření zahustěte hraškou, kterou předem rozšlehejte v hrníčku s vodou. Na závěr do segedínského guláše prolisujte česnek, přidejte jogurt a nechte už jen 5 minut lehce povařit. Můžete podávat s brambory vařenými ve slupce.

Svačina: pomeranč

Večeře: restovaná houba shiitake s růžičkovou kapustou
Na olivovém oleji orestujte šalotku s česnekem, přidejte růžičkovou kapustu a chvilku poduste. Posléze přidejte nakrájené houby a ještě restujte. Dochuťte kořením podle chuti.

Tipy na videa, která vám pomohou zpevnit postavu

Při hubnutí nezapomínejte na dostatek pohybu. Dopřejte si denně procházku a třikrát týdně si zacvičte. Inspiraci na cviky najdete zde.