O čem se ještě mluví?
Bláznivým jednodruhovým dietám (vajíčková, polévková, ananasová) už naštěstí odzvonilo. Základem zdravého jídelníčku je vyváženost a pestrost.
Dieta pro zdravá střeva
Ve snaze o zhubnutí konzumují mnozí lidé probiotické potraviny a fermentované produkty, jako jsou kysané zelí a speciální jogurty, které zajišťují zdravou střevní mikroflóru a dobrou látkovou výměnu. Na dochucení pokrmů se často používá slanokyselý umeocet či miso pasta, na podporu peristaltiky střev se doporučuje psyllium.
Zdraví střev má podle odborníků velký vliv na naši psychiku. Čím dál častěji se setkáváme s výrokem: „Zdravá střeva jsou základem šťastného života.“
Přerušovaný půst
Většina z nás drží půst v noci, kdy spíme. Dobu, během které nejíme, je ale někdy vhodné prodloužit i přes den. Příliš časté stravování totiž může vést ke zdravotním problémům, jako je např. cukrovka.
Vyzkoušet můžete model 8 /16. Podle něho je prvním jídlem dne oběd ve 12 hodin, posledním pak večeře ve 20 hodin. Tento způsob stravování by měl mít pozitivní vliv na zdraví – tělo není vyčerpané neustálým trávením, má více času na odpočinek a regeneraci.
Volumetrics
Podle konceptu americké profesorky výživového poradenství Barbary Pennsové jsou potraviny rozděleny do čtyř kategorií:
1. ovoce, zelenina, polévky, odtučněné mléko
2. müsli, netučné maso, luštěniny
3. ostatní druhy masa, sýry, chléb, vejce, pečivo
4. chipsy, sušenky, tuky, ořechy
Žádné potraviny nejsou striktně zakázány, převažovat ovšem určitě musí skupina 1 (lze jíst v podstatě kdykoli a v jakémkoli množství – obsahují totiž hodně vody a minimum kalorií) a 2 (rozumné množství). Potraviny z kategorie 3 jíme v malém množství, 4 pouze výjimečně.