Lehká sladká či slaná snídaně
Pohankové palačinky s džemem z černého rybízu
5 746 kJ (342 kcal/1 437 kJ na 1 porci)
Na 4 porce potřebujeme: 500 ml mandlového mléka, 200 g pohankové mouky, 1 vejce, trošku soli, 2 lžíce olivového oleje na postupné vymazávání pánve, 200 g džemu z černého rybízu (nebo z jahod, meruněk apod.).
Postup: Do nádoby vlijeme mléko, přidáme vejce, vmícháme pohankovou mouku, osolíme a vše pořádně prošleháme metlou. Těsto necháme chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidáme mouku. Pak můžeme smažit tenké palačinky na olivovém oleji. Ze stejného těsta je možné smažit i silnější lívance. Palačinky potřeme džemem a podáváme.
Omeleta s rukolou, špenátem a semínky
295 kcal/1 240 kJ
Potřebujeme: 1 vejce + bílky ze 2 vajec, 30 g baby špenátu (1 hrst) a stejné množství rukoly, 10 g loupaných slunečnicových semínek (1 polévková lžíce), 50 ml čerstvého polotučného mléka, 3 g soli (0,5 čajové lžičky), 3 g pepře, 5 g přepuštěného másla (1 čajová lžička), 25 g žitného knäckebrotu (2 ks).
Postup: V misce rozšleháme vidličkou vajíčko, bílky a mléko a vmícháme také sůl a pepř. Přidáme rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promícháme. Směs vlijeme na rozpálenou pánvičku potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažíme. Podáváme s žitným knäckebrotem.