23. prosince 2013 |
Někdy ale zbude jenom část vajec. Bílky zkuste využít do sněhových pusinek, makronek, na dort Pavlovu i jiné zákusky. Vhodné jsou i na obalování řízků.
Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou![]() |
A co se žloutky? Už jste někdy vyzkoušeli creme brulée nebo holandskou omáčku? Zní to možná vznešeně, ale zase tak složité to není. Když žloutky vyšleháte s olejem přidávaným po troškách, získáte základ pro výbornou domácí majonézu. Potom ji dochuťte solí, pepřem, případně i hořčicí, nebo do ní zamíchejte nadrobno nakrájenou cibulku a okurku a máte tatarku.
Žloutkový tip pro krásu navíc...Také žloutky můžete využít ke zkrášlování, vytvořit se z nich dá maska na vlasy. Jak na to? Jeden až dva žloutky – podle délky vlasů – promíchejte se lžičkou medu a trochou olivového oleje, naneste na vlasy či jen na suché konečky a nechte působit. Délka působení by měla být alespoň 20 minut, ale může to být i několik hodin, v takovém případě hlavu zabalte do igelitové fólie a nasaďte si čepici, podpoříte účinky masky. Nakonec ji z vlasů důkladně opláchněte a umyjte si je šamponem, budou hebké a vyživené. |