Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z bílků Maršálek peče ježky ze švýcarského sněhu s pařížskou šlehačkou

Dělali jste třeba žloutkový krém na buchtičky a zbyly vám bílky? Podle cukráře Josefa Maršálka je sice může až tři měsíce uchovávat v mrazáku, nicméně jednou je stejně budete muset zpracovat. A zkušený cukrář nabízí sladké možnosti, do čeho je zpracovat, abyste si opravdu pochutnali a neplýtvali.
Sněhoví ježci s pařížskou šlehačkou a čerstvým ovocem. Lahůdka.

Sněhoví ježci s pařížskou šlehačkou a čerstvým ovocem. Lahůdka. | foto: Česká televize

Nemusíte péct hned ten samý den, co vám zbyly bílky, protože jste naopak využili jen žloutky. V dobře uzavřené nádobě v lednici vám vydrží až týden a do pečení se můžete pustit kdykoliv jindy. Počítat je nemusíte, to není důležité, do sladkých receptů je při pečení stejně budete odvažovat.

Inspirovat se můžete třeba nedělními Buchtami po ránu na České televizi a receptem cukráře Josefa Maršálka. S Terezou Bebarovou v posledním díle předvedl, jak připravit bílkovou roládu, biskupský chlebíček a sněhové ježky. Právě ti vypadají tak lákavě, že si je prostě musíte vyzkoušet. Připravují se metodou švýcarského sněhu a rovnou se také naučíte, jak připravovat pařížskou šlehačku. To se může vždycky hodit. Jen pamatujte, že pařížskou šlehačku je nutné připravit o den dříve. musí uzrát (viz níže).

Z bílkového sněhu připraveného za studena si lze připravit i dort Pavlova, klasiku pro baletky (ježkům lehce podobnou) podle Dariny Křivánkové.

23. prosince 2013

Maršálkovi sněhoví ježci krok za krokem

Na švýcarský sníh budete potřebovat 100 g bílků (opravdu je potřeba je odvážit), 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr a 100 g cukru moučka.

Sníh se v tomto případě nepřipravuje za studena, ale za tepla. „Princip spočívá v tom, že do mísy nalijete bílky, přidáte cukr krupici, případně i vanilkový cukr, lehce zamícháte a dáte to nad páru nebo do vodní lázně a potřebujete rozpustit všechny krystalky toho cukru,“ vysvětluje Josef Maršálek s tím, že ideálně by teplota směsi měla mít nějakých 60 °C.

Nemáte-li kuchařský teploměr, namočte do mísy špičku ukazováčku a mezi bříšky ukazováčku a palce vyzkoušejte, jestli už je směs úplně hladká. „Jakmile cítíte jediný krystalek, potřebujete ještě rozpouštět,“ radí Maršálek.

Další šlehání už nechte na robotovi, naplno a do pevna. Teprve potom přisypte navážený moučkový cukr, který vařečkou velmi jemně „zabalte“ do sněhu. Toto přidání cukru je fígl, díky kterému lze ježky péct při vyšší teplotě.

Tuhý sníh přesuňte do sáčku s velkou řezanou trubičkou, která vytvoří ten správný reliéf a můžete začít tvarovat ježky. Maršálek doporučuje si pod plech položit složenou navlhčenou utěrku, aby plech nejezdil pod desce. A pečicí papír si také přichyťte – pro změnu na plech – jednoduše pod něj v rozích mázněte trochu připraveného sněhu.

Na plech by se vám mělo vejít devět ježků. Nejprve vždy vytvořte malé kolečko o průměru asi 5 cm a po jeho obvodu postupně vytáhněte špičky jako bodliny, jednu po druhé. (Ty Josefovy špičky se dokonce nedotýkají plechu, jen to kolečko uprostřed.) Pak ježky strčte do trouby vyhřáté na 150 °C, program horkovzduch, a hned teplotu stáhněte na 100 °C. Péct by se měl zhruba hodinu, přitom neotvírejte troubu. „Po hodině půjdou odlepit od papíru. Když je chcete extra křehké, přidáte ještě 30 minut,“ radí zkušený cukrář.

A jak na pařížskou šlehačku, klasiku klasik?

Tradiční pařížská šlehačka obsahuje jen kakaový prášek, Josef Maršálek ji vylepšuje ještě hořkou čokoládou, takže budete potřebovat: 400 g smetany ke šlehání (minimálně 31%), 120 g hořké čokolády, 10 g kakaa a 1 g skořice.

Smetanu nalijte do hrnce, přidejte kakao a skořici a za stálého míchání přiveďte k varu a nechte lehce provařit. Stáhněte z plotny, přidejte odvážené čokoládové pecky a a michejte metlou do hladka tak dlouho, až se rozpustí. Nechte zchladnout a minimálně na 12 hodin dejte do ledničky „uzrát“, bez toho byste ji neušlehali. Po „uzrání“ ji vychlazenou vytáhněte z ledničky a vyšlehejte do pevna – pozor, díky tuku z čokolády to jde rychleji.

Šlehačku pak opět přendejte do sáčku s širokou řezanou špičkou – a kolmo na střed ježka vymáčkněte pusinku, kterou vytvarujete krouživým pohybem nahoru. A pak už můžete do čokolády zabořit čerstvé ovoce a hodovat.

Z bílků si můžete připravit i pěkně nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone. Podle receptu Pavla Berkyho.

30. dubna 2021

Autor:
  • Nejčtenější

Soutěžící Hell’s Kitchen Česko ubývají. Pruďas Kašpárek už jich vyhodil šest

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  2.10 22:05

Čeští modeláři jsou mistři oboru. Takto se prezentovali na výstavě E-day

Proslulá modelářská výstava E-day je každoroční přehlídkou špičkových plastikových modelářů. Lze ho nazvat svátkem umění zlatých českých ručiček a zároveň možností, aby si ti nejlepší poměřili síly.

2. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dejte si trénink na hospodský kvíz. Je to výzva i příjemný strávený čas

Se zkracujícími se dny ubývá času stráveného venku, přesouváme se spíš dovnitř a setkání s přáteli už také moc nesměrujeme do parku nebo na louku. Tak proč si s nimi nedat třeba hospodský kvíz –...

3. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejroztomilejší zářijoví mazlíčci se radují z výhry, prohlédněte si všechny

Napínavé hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce září skončilo, o vítězích je rozhodnuto – a odnášejí si granule, deky i hračky značky Purina PRO PLAN. Zalistujte galerií, prohlédnout si můžete...

3. září 2024,  aktualizováno  1.10 13:05

Kde se vzal teddy bear, slavný plyšový medvídek. Legenda s označením 55PB

Co má společné Němka na invalidním vozíku, ruský výrobce sladkostí a americký exprezident? Ti všichni mají podíl na vzniku plyšového medvídka, nejslavnější hračky světa.

8. října 2024

Uzení masa je vášeň. Z vlastnoručně vyrobené udírny bude chutnat ještě lépe

Nejen klobása, ale i ryba, bůček nebo sýr, udit toho jde mnoho. I receptů a inspirací najdete na internetu či při sousedských posezeních celou řadu. Dřevěná udírna se rychle roztopí a není složitá na...

8. října 2024

Rudbekiím i nachovým léčivým třapatkovkám to na záhonu sluší až do podzimu

Třapatky a třapatkovky. Jmenují se skoro stejně a velmi podobně vypadají. Jedny bývají hlavně žluté nebo oranžové, ty druhé purpurové a léčivé. Které jsou které?

7. října 2024

OBRAZEM: Nafotil zblízka i z dronu, v čem všem je krajina v Česku naruby

Řeky potřebují svůj prostor, aby dokázaly ochránit lidská sídla během povodní. Voda, která se vsákne v nivě, navíc doplní cenné zásoby podzemní vody. A to je jen jedno ze současných ožehavých témat,...

7. října 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...