Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemná skotská vejce. Vyzkoušejte je o Velikonocích na grilu trochu jinak

Jsou sice složitější na přípravu, ale kdy jindy si dopřát delikátní skotská vejce v netradiční úpravě než na Velikonoce. V dnešním dílu grilovací akademie vám David Kubricht ukáže, jak si je připravit na grilu v barbecue úpravě s lehkým bramborovým salátem.

Svůj gril rozpálil pipMaster ve venkovní kuchyni Svatojánského Dvora uprostřed sídliště na pražském Střížkově. Historickou budovu zde před několika lety citlivě zrekonstruovala rodina Bubeníkových, kteří zde provozují stylovou restauraci s hotelem a venkovní kuchyní, kde v letních měsících pořádají vyhlášené grilovací akce.

„Velikonoce na krku, a tak je jasné, že si musíme na grilu udělat vejce. Dneska si uděláme skotské barbecue vejce s lehkým bramborovým salátem. Jeho příprava je sice trochu složitější, hlavně co se týče přípravy samotného vajíčka, ale myslím, že jakmile tento recept jednou vyzkoušíte, tak si ho zamilujete a nebudete ho už chtít dělat nikdy jinak,“ říká v úvodu epizody její průvodce.

Základem jsou vejce na hniličku

Nejdřív si uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a nechte je čtyři až pět minut podle velikosti vejce povařit. Tak docílíte, že bílek bude zcela tuhý, ale žloutek krásně tekutý.

Po vytažení z vody je lehce naťukněte a ponořte na chvíli do ledové vody, aby se dobře loupala. Nenechte je ale ve vodě vychladnout úplně a loupejte je opatrně, protože nejsou zcela uvařená.

Suroviny na skotská vejce:

  • 0,75 kg vepřového bůčku
  • 0,5 kg hovězího předního
  • 5 vajec
  • Bacon rub – směs koření z cukru, soli, sušené sladké papriky, chilli a granulované cibule
  • rebarborová BBQ omáčka Croix Valley Rhubarbecue

Mezitím si z 0,75 kg bůčku a 0,5 kg předního hovězího připravte v mlýnku mix mletého masa. Na obalení jednoho vejce počítejte s 20 deky masové směsi. Na mletí použijte třímilimetrovou šajbu (deska do mlýnku na maso) a maso namelte.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„Ideální je maso namlít co nejjemněji, bude se vám pak líp vejce s masem tvarovat,“ radí mistr grilu. Umleté maso dostatečně okořeňte směsí Bacon rub.

Zapracujte do masa a vytvarujte z nich koule. Pokud máte po ruce váhu, tak si maso odvažte, ať máte všechny stejně velké, aby se v grilu udělala najednou, jako u receptu na burger Juicy Lucy.

Na potravinářskou fólii položte odváženou masovou kouli, ze které vytvarujte placku. Na ní vložte oloupané vejce a za pomoci fólie maso obtočte okolo vajíčka, jako ve videu.

S takto připravenými vejci můžete do grilu, který si rozehřejte na 180 stupňů. Masová vejce grilujte nepřímou metodou zhruba půl až tři čtvrtě hodiny, dokud nebude v mase 65 °C. „Pozor, abyste teploměrem nepropíchli vejce, měřte pouze teplotu v mase,“ radí pipMaster.

V mezičase si připravte bramborový salát

Než se vám maso s vejci zaudí, připravte si lehký bramborový salát. Do něj použijte půl kila uvařených salátových brambor pokrájených na menší kousky, dvě až tři nadrobno pokrájené šalotky, stejný počet nakládaných posekaných okurek a šest ředkviček.

Přidejte na plátky pokrájený plátek sterilované pečené papriky, dvě lžičky dijonské a hrubozrnné hořčice a dvě až tři lžíce extra panenského olivového oleje Monini. Osolte, opepřete a vše zlehka promíchejte. Výslednou chuť salátu můžete doladit lákem z okurek.

Suroviny na lehký bramborový salát:

  • 500 g uvařených salátových brambor
  • 2–3 šalotky
  • 3 kyselé nakládané okurky
  • 100 ml láku z okurek
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje Monini
  • 6 ředkviček
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Po přípravě salátu se vraťte ke grilu, kde dokončete skotská vejce. Povrch vajec zlehka potřete kvalitní barbecue omáčkou, kterou nechte v grilu další dvě až tři minuty zaschnout.

David Kubricht tentokrát zvolil omáčku Croix Valley Rhubarbecue s úžasnou kombinací čerstvé rebarbory a sladké kouřové chuti medové barbecue omáčky. Před vyndáním vajec z grilu ještě zkontrolujte finální teplotu v mase, měla by být přesně 72 °C. Vejce servírujte s připraveným bramborovým salátem.

Úspěšnost výsledku samozřejmě poznáte až při rozkrojení skotského vejce, zda se vám žloutek udělal příliš anebo málo. „Stát se to samozřejmě může, ale jak vidíte, dopadlo to úplně skvěle, a když žloutek přetáhnete, bude to chutnat i tak pořád skvěle,“ uzavírá spokojený pipMaster.

Autor:

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Vyzkoušejte legendární plněné rolky z krkovičky. Jsou to bomby z Apulie

Legendární masové bomby z Apulie

VIDEO Láska k červeném masu dala v Itálii vzniknout pouličním masovým bombám z Apulie. Legendární masové...

Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Poprvé štěkl a leknutím se z toho svalil. Redaktorka líčí první dny se štěňaty

Premium

Dvě štěňata pokládám na terasu. Zatímco se otočím pro další, obě mi bleskově vklouznou zpátky do domu. Nedostatek spánku naštěstí od určité fáze přináší úlevnou apatii. Je mi to jedno, ať si dělají,...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

Finty, jak z obyčejných brambor vytěžit maximum a proměnit je v poklad

Taková obyčejná surovina a tolik zajímavých věcí je s ní možné dělat. Řeč je o bramborách, které kdekdo baští každý den. Ale jak je připravit opravdu chutně?

Nelíbejte psy, můžete dostat salmonelózu, varují veterináři

Salmonela je nepříjemná bakterie, které se bojíme obecně u vajec či nedostatečně tepelně zpracovaného masa. Veterináři však upozorňují, že ji můžete chytit, i když se líbáte se psem.

Opravdové propojení s krajinou činí zahradu u bývalé hájenky dokonalou

„Zahrady ve svahu mám rád. Nabízejí přirozenou prostorovou dynamiku a členění. Už ze své podstaty vám umožní vytváření zákoutí a překvapení snáze než rovinatá, na první pohled přehledná zahrada,“...

26. ledna 2025

Sběratel „ujíždí“ na starých pokladnách. Jsou složitější než kalkulačka

Třiapadesátiletý Andrew Rae ze Spilsby v Lincolnshire ve Velké Británii má 185 historických a elektronických pokladen, z nichž tři se objevily ve druhé sezoně úspěšného televizního seriálu Loki od...

25. ledna 2025

V kladrubském chovu přišlo na svět první hříbě roku, dalších 76 letos očekávají

Ve čtvrtek večer obohatilo chov koní v Kladrubech první hříbě nového roku. Do stáda starokladrubských běloušů přibyla klisnička Singera. „Porod proběhl bez komplikací,“ uvedla zootechnička místního...

24. ledna 2025  16:42

Masopust, období veselí a hodování, potrvá do začátku března. Pak začne půst

Od Tří králů až do Popeleční středy se odedávna v českých zemích pořádaly taneční zábavy, zabijačky a svatby. Tehdy hodovali chudí i bohatí, obyvatelé vesnic i měst. Masopust, lidově zvaný fašank a...

24. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Babišová s Bartošem čekají dítě. Nebylo to plánované, ale těšíme se, říkají

A je to venku! Herec Kryštof Bartoš (32) bude otcem. Maminkou očekávaného dítěte je jeho partnerka, herečka Martina...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

Čisté a hrubé příjmy v Evropě: Kypr, Česko i Slovensko překvapují

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Odlišné příjmy kvůli rozdílným daňovým...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...