Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Na holandskou omáčku potřebujete 150 g másla, 3 vejce, šťáva z 1 citronu, sůl podle chuti, mletý pepř podle chuti a 1 svazek čerstvé pažitky. Na vejce jako taková 4 bulky, máslo, 1 stroužek česneku, 200 g listového špenátu, 4 plátky šunky, 50 ml octa, sůl a 4 vejce.
V kastrůlku na mírném ohni necháme rozpustit máslo. Žloutky oddělíme od bílků, žloutky dáme do misky a za stálého míchání v horké vodní lázni je ochutíme citronovou šťávou. Poté k nim novou pomalu přiléváme teplé rozpuštěné máslo. Mícháme, dokud ho nespotřebujeme, osolíme, opepříme a uchováme v teple. Před podáváním přihodíme nasekanou pažitku.
12. dubna 2017 |
Bulky nakrájíme na plátky a opečeme nasucho v pánvi z obou stran asi 5 minut. Na rozpuštěném másle zpěníme plátky česneku, přidáme špenát, osolíme, zamícháme a stáhneme z plotny. Špenát shrneme na okraj pánve a na jeho místo dáme ohřát plátky šunky. Špenát i šunku navrstvíme na bulky.
V kastrolu přivedeme k mírnému varu přibližně litr osolené vody s octem, lžící vytvoříme vír, rozklepneme do něj celé vejce a pomalu mícháme, aby nesedlo na dno. Vajíčko vaříme maximálně 5 minut. Hotová vejce poklademe po jednom na připravené bulky a přelijeme holandskou omáčkou.