Pátek 1. července 2022, svátek má Jaroslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 1. července 2022 Jaroslava

Pavlova. Zkuste si dort pro baletky připravit jako vánoční dezert

Lehký dezert, se kterým zažijete skutečně nezapomenutelnou sladkou chvilku. To je Pavlova. Dort, u kterého se přou Australané s Novozélanďany o autorství. Jasné je jen to, že poprvé spatřil světlo světa někde v těchto končinách koncem 20. let minulého století. Na počest primabaleríny Anny Pavlovové.

Nejenže dezert Pavlova připomíná baletní sukni. Opravdu je tak lehký, že si ho může dovolit sníst i baletka. Originální verze se podávala se šlehačkou, ozdobená jahodami a kousky kiwi. Použít však můžete jakékoli nakyslé ovoce, výborné je i mango v kombinaci s barevně kontrastními ostružinami nebo borůvkami.  

Darina Křivánková, která tento dezert podávala hostům své bytové restaurace Na faře (více zde) během adventu, ho pro nás připravila s amaretto krémem. "Je chuťově bohatší než šlehačka a dodá dezertu další rozměr," dodala s úsměvem. Stejně jako dužnina mučenky, která by podle ní na Pavlově neměla chybět nikdy.  

Recept na Pavlovu s amaretto krémem

Na korpus pro Pavlovu budete potřebovat: 4 bílky, 220 g moučkového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 2 lžičky vinného octa.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.

Papír na pečení si přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh jako šablonu pro korpus.

Do vymezeného kruhu navršte ušlehanou hmotu jako 4 až 6 centimetrů vysokou "sněhovou horu". "Nemusí být dokonale uhlazená, určitá nepravidelnost je naopak vítaná," vysvětluje Darina během tvarování sněhové hmoty.

Troubu si předehřejte na 150 °C. Jakmile do ní vložíte sněhový korpus Pavlovy, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. "Během pečení troubu nikdy neotvírejte, dezert by vám splaskl," varuje amatérská, ale zkušená cukrářka.

Poté nechte Pavlovu postupně chladnout v otevřené troubě. "Když tahle velká pusinka zcela vychladne, sundejte ji i s papírem opatrně z plechu, papír kolem korpusu uvolněte, chytněte ho za jeden roh, Pavlovu usaďte na podnos a papír opatrným rychlým pohybem stáhněte," popisuje nám Darina operaci, na které záleží, jestli to křehké nic zůstane pohromadě, nebo se vám rozpadne.

K načančaným uhlazeným dortům má Pavlova daleko, zato má jiné přednosti. A...

Dezert totiž může už během pečení nebo při následné manipulaci popraskat. "Patří to k věci a není to konec světa, na výslednou chuť to nemá žádný vliv," uklidňuje nás hostitelka, která těchto korpusů napekla už desítky. I ten, který pro nás nazdobila, upekla dopředu. Z pragmatického důvodu: abychom nemuseli čekat na jeho upečení a vychladnutí.

Zdobení a servírování je jednoduché. Na Pavlovou prostě navršíte krém a ozdobíte ji ovocem. "Správná Pavlova je na povrchu křehká a křupavá a uvnitř skrývá vláčnou, sladkou pěnu," popisuje Darina. Ale věřte tomu, že je lepší Pavlovu zkusit na vlastní jazýček. V kombinaci s nakyslým ovocem je to chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Tak proč si ji nespojit třeba právě s Vánocemi.

Jak připravíte amaretto krém

Potřebné ingredience: 4 žloutky, 6 lžic cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml mléka, 200 ml smetany, 4 lžíce amaretta a 200 ml šlehačky.

Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Jakmile vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se na chladnoucím krému nevytvořil škraloup. Krém nechte vychladnout a do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne vám hladká nadýchaná hmota.

Autor:
  • Nejčtenější

Známe letošního nejošklivějšího psa na světě. Je to Pan Smíšek

V soutěži o titul nejošklivějšího psa na světě si letos vítězství připsal olysalý nalezenec z Arizony, sedmnáctiletý...

Se zahradou ve svahu si poradili, pomohla žula a staré sloupy z chmelnic

Soutěž Nemít s budováním zahrady žádné zkušenosti a před sebou pozemek v prudším svahu, to je výzva. „Byla to naše první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přírodní zahrada, kde se příliš nebojuje se škůdci ani nezasahuje

Soutěž Život je změna, a pro zahradu to platí každičký den. A pokud ji budujete u chalupy na venkově, kde je na čem stavět, a...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Užívají venkovské pohody na jižní Moravě a těší se na svůj první burčák

Soutěž „Už přes 6 let je zahrada u našeho domu v malé vesničce na prosluněné jižní Moravě naším malým soukromým rájem,“ píše...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

  • Další z rubriky

Ohořelé dřevo ve zmrzlině a lívance na tálu. To je jiné letní grilování

Seriál Sezona grilování je tady, nad ohněm se dá kromě masa, ryb či zeleniny připravit i sladký dezert. Jak na heboučké...

Šéf připravil se svým učitelem špízy s mandarinkou á la sedmdesátky

Minulost, to pro Zdeňka Pohlreicha zdaleka není jen vzpomínání na leckdy tristní natáčení Ano, šéfe! V posledním díle...

Kečup, levné těstoviny a už se vařila Itálie, vzpomíná šéf v kuchyni Itala

Špičkový šéfkuchař Davide Lagomarsino, rodilý Ital, se v Praze usadil v roce 2008 po návratu z Austrálie. Italská...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Ani závěť už není zárukou hladkého dědictví. Nejvyšší soud změnil pravidla

Premium Nedávný rozsudek Nejvyššího soudu změnil zažitá pravidla prokazování platnosti závětí, které nejsou sepsány notářem....

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Herec a režisér Vojtěch Kotek se oženil. S partnerkou chodili více než rok

Herec Vojtěch Kotek (34) se ve čtvrtek oženil. Podle webu Expres.cz si vzal přítelkyni Radanu, se kterou chodí více než...

Herečka Eva Josefíková se o víkendu tajně vdala

Herečka Eva Josefíková (32) se na Instagramu pochlubila šťastnou novinkou. Během romantického obřadu řekla své ano...