Pavlova. Zkuste si dort pro baletky připravit jako vánoční dezert

aktualizováno 
Lehký dezert, se kterým zažijete skutečně nezapomenutelnou sladkou chvilku. To je Pavlova. Dort, u kterého se přou Australané s Novozélanďany o autorství. Jasné je jen to, že poprvé spatřil světlo světa někde v těchto končinách koncem 20. let minulého století. Na počest primabaleríny Anny Pavlovové.

Nejenže dezert Pavlova připomíná baletní sukni. Opravdu je tak lehký, že si ho může dovolit sníst i baletka. Originální verze se podávala se šlehačkou, ozdobená jahodami a kousky kiwi. Použít však můžete jakékoli nakyslé ovoce, výborné je i mango v kombinaci s barevně kontrastními ostružinami nebo borůvkami.  

Darina Křivánková, která tento dezert podávala hostům své bytové restaurace Na faře (více zde) během adventu, ho pro nás připravila s amaretto krémem. "Je chuťově bohatší než šlehačka a dodá dezertu další rozměr," dodala s úsměvem. Stejně jako dužnina mučenky, která by podle ní na Pavlově neměla chybět nikdy.  

Recept na Pavlovu s amaretto krémem

Na korpus pro Pavlovu budete potřebovat: 4 bílky, 220 g moučkového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu a 2 lžičky vinného octa.

Fotogalerie

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, poté do něj za stálého šlehání postupně přidejte cukr. Nakonec do hmoty zašlehejte škrob a vinný ocet.

Papír na pečení si přilepte na plech pomocí malého množství sněhové hmoty, na papír obkreslete podle menšího talíře kruh jako šablonu pro korpus.

Do vymezeného kruhu navršte ušlehanou hmotu jako 4 až 6 centimetrů vysokou "sněhovou horu". "Nemusí být dokonale uhlazená, určitá nepravidelnost je naopak vítaná," vysvětluje Darina během tvarování sněhové hmoty.

Troubu si předehřejte na 150 °C. Jakmile do ní vložíte sněhový korpus Pavlovy, stáhněte teplotu na 120 °C a pečte 80 minut. "Během pečení troubu nikdy neotvírejte, dezert by vám splaskl," varuje amatérská, ale zkušená cukrářka.

Poté nechte Pavlovu postupně chladnout v otevřené troubě. "Když tahle velká pusinka zcela vychladne, sundejte ji i s papírem opatrně z plechu, papír kolem korpusu uvolněte, chytněte ho za jeden roh, Pavlovu usaďte na podnos a papír opatrným rychlým pohybem stáhněte," popisuje nám Darina operaci, na které záleží, jestli to křehké nic zůstane pohromadě, nebo se vám rozpadne.

K načančaným uhlazeným dortům má Pavlova daleko, zato má jiné přednosti. A...

Dezert totiž může už během pečení nebo při následné manipulaci popraskat. "Patří to k věci a není to konec světa, na výslednou chuť to nemá žádný vliv," uklidňuje nás hostitelka, která těchto korpusů napekla už desítky. I ten, který pro nás nazdobila, upekla dopředu. Z pragmatického důvodu: abychom nemuseli čekat na jeho upečení a vychladnutí.

Zdobení a servírování je jednoduché. Na Pavlovou prostě navršíte krém a ozdobíte ji ovocem. "Správná Pavlova je na povrchu křehká a křupavá a uvnitř skrývá vláčnou, sladkou pěnu," popisuje Darina. Ale věřte tomu, že je lepší Pavlovu zkusit na vlastní jazýček. V kombinaci s nakyslým ovocem je to chuť, na kterou jen tak nezapomenete. Tak proč si ji nespojit třeba právě s Vánocemi.

Jak připravíte amaretto krém

Potřebné ingredience: 4 žloutky, 6 lžic cukru, 4 lžíce kukuřičného škrobu, 200 ml mléka, 200 ml smetany, 4 lžíce amaretta a 200 ml šlehačky.

Žloutky, cukr, mléko, smetanu, škrob a amaretto dejte do kastrolu, důkladně promíchejte a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Jakmile vznikne hustý krém pudinkové konzistence, sundejte kastrol z plotny a na povrch krému přitiskněte potravinářskou fólii, aby se na chladnoucím krému nevytvořil škraloup. Krém nechte vychladnout a do studeného krému postupně vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne vám hladká nadýchaná hmota.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Zimní malta pomůže zachránit stavbu, ale nepodceňujte předpověď počasí

Pokud je zima mírná, není třeba skončit se stavbou.

V běžných podmínkách by se stavební práce neměly provádět při teplotách pod 5 °C. V případě mírné zimy je však možné...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Češi si doma svítí čím dál více, neúsporné zdroje stále převládají

LED žárovka (ilustrační snímek)

České domácnosti se snaží dosáhnout lepšího světelného komfortu, a proto kombinují různé typy osvětlení. Podle průzkumu...

Najdete na iDNES.cz