6. Místo smažení pečte v troubě, nejlépe duste a vařte
Karbanátky, řízky, placičky, hranolky a další pokrmy můžete péct v troubě. Plech si jednoduše vyložte pečicím papírem a lehce potřete olejem. V závěru pečení zvyšte teplotu, aby se vytvořila křupavá kůrčička.
A pokud to bez smažení opravdu nejde, nezapomeňte na osvědčený tip – odsát přebytečný tuk do ubrousku nebo ponořit hotový pokrm na vteřinu do horké vody.
„Stále ale platí, že smažení i pečení v troubě by mělo patřit mezi výjimečné kulinární úpravy. Při vysokých teplotách vznikají škodlivé látky, a proto energeticky i zdravotně nejlepší přílohy jsou ty vařené,“ upozorňuje odbornice na výživu Hana Málková.
smažené hranolky 150g = 1 950 kJ versus pečené hranolky 150 g = 830 kJ versus vařené brambory 150 g = 500 kJ