3. Sledujte tučnost mléčných výrobků
Není třeba kupovat výrobky s nula procenty tuku, ale vhodný není ani druhý extrém, kterým je módní vlna podporující velké množství tuku v jídelníčku.
„Ideální je zlatá střední cesta. V případě sýrů je to 20 až 30 procent tuku v sušině, jogurty do 5 procent, smetana na vaření 12 procent,“ říká poradkyně na výživu ze Stop obezitě.
V reálu to pak vypadá tak, že pokud si místo 45% eidamu vyberete 30%, ušetříte 11 gramů tuku na 100 gramů sýra a 400 kJ. Když to zkusíte s 20%, ušetříte dokonce 16 gramů tuku a 600 kJ.
A máte-li rádi omáčky, namísto 200ml kelímku 33% smetany použijte 12% smetanu na vaření. Ušetříte 40 gramů tuku a výsledná omáčka bude o 1 520 kJ lehčí.