Sedmdesát vynikajících kuchařů se spojilo a sepsalo jedinečnou kuchařku

aktualizováno 
Každý z kuchařů uvařil tři oblíbené recepty a vznikla „tlustokniha“ s 210 recepty, které si sice běžně můžete dát v jejich restauracích, ale v knize jsou popsané tak, aby je zvládl každý i doma. Taková je unikátní Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů.
Část 1/5

Na knížce se podíleli snad všichni, kdo v současné gastronomii Česka něco znamenají. Od nejmladších kuchařů jako například Patrik Bečvář přes zástupce střední generace jako Titus Eliáš nebo Marek Raditsch až po klasiky jako Jaroslav Sapík. 

Fotogalerie

A nechybí jména ověnčená cenami z nejrůznějších závodů, protože hodně z nich je členy české mezinárodní reprezentace. A mají michelinské ocenění.

Úvodní slovo ke knížce napsal Marek Raditsch, který za všechny píše, že vaření je pro ně poselstvím a vášní. A suroviny k vaření přirovnává k benzinu do auta. Když budete dlouhodobě tankovat nekvalitní benzin, zadře se motor. Proto by touto knížkou rádi ukázali, jak lze z jednoduchých surovin vykouzlit atraktivní a chutné pokrmy. My ukážeme malou ochutnávku, na co se můžete těšit.

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s cizrnou a pistáciemi, vinná omáčka

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s...

Pečený vepřový hřbet, jelítko, konfitované batáty a brambory, opečená karotka s cizrnou a pistáciemi

První recept pochází z pera Jana Horkého, který je 12 let členem Národního týmu AKC ČR, posledních osm let je jeho kapitánem.

Suroviny na 4 porce

  • 500 g vepřové kotlety bez kosti
  • 300 g brambor
  • 300 g batátů
  • 50 g karotky
  • 50 g pistácií
  • 50 g cizrny
  • 400 ml červeného vína
  • 200 g telecího demi glace
  • 30 g povidel
  • jehněčí střívko
  • 100 ml vepřové krve
  • 200 g vepřového kolena
  • 50 g vepřových jater
  • 100 ml olivového oleje
  • 5 g rozmarýnu
  • 50 g šalotky
  • 150 g másla
  • sůl, pepř

Postup

1. Vepřovou kotletu ochutíme solí a přidáme rozmarýn. Dáme do vakuovacího pytlíku a necháme ve vodní lázni při 62 °C hodinu. Po vyjmutí maso hned podáváme.

2. Brambory nakrájíme na pravidelné tvary a dáme je do horkého másla, dokud nebudou měkké.

3. Karotku nakrájíme a smícháme s pistáciemi, cizrnou a opečeme na másle.

4. Vepřové koleno rozvaříme do měkka spolu s játry. Vše semeleme a přidáme krev. Ochutíme solí a pepřem. Směs plníme do střívek a uvaříme. Před podáváním jelítka opečeme na oleji.

5. Na jemno nakrájenou šalotku opečeme na másle a přidáme víno. Svaříme a přidáme demi glace a povidla. Svaříme, procedíme a přidáme máslo a vytvoříme hladkou omáčku.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Najdete na iDNES.cz