Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

Nová Vaňkova kuchařka se povedla, přináší jídla, která dobyla svět

aktualizováno 
Když jsem otvíral jeho novou kuchařku, říkal jsem si, zda tentokrát nestoupl Roman Vaněk na tenký led. Přece jen: v té první nabídl českou klasiku, která se běžně vaří v domácnostech, ve druhé se otřel o regionální kuchyni a nabídl i méně obvyklé recepty, ale cpát se do evropské kuchyně?

Titulka knihy je jako obvykle čistě bílá. | foto: Marek Burza

Jenže už při prvním listování jsem přišel na to, že je to kluk fikaná. Podtitul jeho knížky by mohl znít "Pár jídel, která dobyla svět". A o tom to celé je. Vybral speciality z různých zemí, které nemohou chybět v žádné restauraci, která se chlubí mezinárodní kuchyní.

Začněme omáčkami

Začne tím nejdůležitějším: omáčkami. Znáte to: přijdete do restaurace a nabídnou vám cizokrajně znějící názvy, ve kterých se vyzná jen kuchař, a vy jen tiše zíráte a nedivíte se pak účtu. A přitom po prostudování kuchařky budete vědět, že stačí jen troška, k obyčejnému bešamelu přidat smetanu, žloutky a sýr a vznikne vznešeně znějící omáčka Mornay.

Fotogalerie

Potřebujete omáčku na květák nebo chřest? Pokud zvládáte základní holandskou omáčku, máte vyhráno. Přidáte našlehanou smetanu a hned máte Mousseline.

V internetových diskusích se občas propaguje domácí výroba majonézy bez vajec, pro ty, kdo se bojí salmonely. Takže ji vyrábějí místo z vejce z mléka. A přitom vůbec netuší, že vlastně vyrábějí Aioli, která je vhodná k rybám a krevetám. Stačí jen přidat česnek a lehce dosolit.

Pečlivý výběr

Kniha se slevou 15 %

obálka knihy Klenoty evropské kuchyně

V celé kuchařce najdete pečlivý výběr toho, co lze najít na jídelních lístcích na celém světě. Nelze však uvést jen ten jediný nejsprávnější recept. Vždyť taková jídla jako třeba francouzská cibulačka se bude vařit v každém koutě Francie trošku jinak a i na internetu najdete spoustu "zaručeně pravých" návodů, které se vzájemně trochu liší.

Jak znám Romana Vaňka, každé jídlo jeho tým uvařil a vzal v úvahu i tyto místní odlišnosti. Proto je u každého receptu rámeček, který nahradil dosavadní babiččiny rady (na toto babička, který zatím nevytáhla paty z Horní Dolní, není potřeba) a který poslouží k orientaci, proč se co a jak dělá, a naznačuje možné lokální varianty. Třeba že se někde místo vína do polévky používá sherry.

Sympatické je, že v záhlaví každého pokrmu najdete i stručnou historku o zemi původu, například u hovězího po Burgundsku se dočtete, že jeho název souvisí se slavným burgundským vínem Pinot Noir. A že pro nás už domácí štrúdl (tažený závin) má původ v rakousko-uherském mocnářství.

Koupit, nebo ne?

Nadšenci, kteří si už "ovařili" něco z Vaňkových kuchařek, mají zkušenost, že každý z receptů je vyzkoušený a i rozpis ingrediencí sedí a mohou ji bez výhrad zařadit do kuchyňské knihovničky. Nemohou ji srovnávat se specializovanými kuchařkami jednotlivých zemí, to by kniha musela mít mnohonásobně větší rozsah. Jde jen o výběr nejslavnějších světových jídel.

Výhodu mají ti, kdo právě uvažují o zakoupení předplatného MF DNES, ušetří 400 korun, protože distribuce Mafry, vydavatelství MF DNES,  knihu nabízí jako dárek. A možná se nadchnou a zpětně zapátrají k předchozím titulům, které zatím ještě nemají. Já osobně si ji do regálu s nejvíce používanými kuchařkami zařadím. I když vše asi nevyužiju, třeba ústřice doma asi servírovat nebudu.

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky
Premium

Pes a pán ať jedí totéž, doporučuje autorka kuchařek Kristina Šemberová

Jako mladá autorka toho má za sebou poměrně dost. Kristina Šemberová se podílela na editaci kuchařek Zdeňka Pohlreicha...

Co uvaří i děti: špagety s rajčaty svedou, i když musíte do práce

Mnoho rodičů musí nechat děti doma samotné, kde se musí o oběd postarat samy. Větší děti to mohou zvládnout poměrně...

Máte nadměrné zásoby jídla? Je velká šance, že ho nakonec vyhodíte

Mít zásobu jídla v domácí spíži sice dodává klidu a jistoty, je však pravdou, že nadměrné zásoby se v domácích...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Najdete na iDNES.cz