Úterý 31. března 2020, svátek má Kvido
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 31. března 2020 Kvido

Když se provaříte novou Vaňkovou kuchařkou, můžete si otevřít hospodu

aktualizováno 
Roman Vaněk z Prakulu vydal už druhou kuchařku během jednoho roku. Kromě kuchařských receptů našich babiček tu však najdete "zlato" v podobě základů kuchařské a pekařské technologie. Prostudovat si obě knihy tak znamená osvojit si obsáhlé znalosti o české a moravské kuchyni.

Titulka kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy | foto: Prakul.cz

První díl jeho kuchařky Poklady... přinesl třešničky v podobě nejoblíbenějších českých jídel. Podle mého názoru by měla patřit do výbavy každé nevěsty před vstupem do manželství (recenze zde).

Její volné pokračování je ideální pro ty, komu nestačí jen dokonale uvařit svíčkovou, tvarohové knedlíky nebo upéct šťavnatou sekanou. Poslouží každému, kdo se rád pouští do experimentování. Ukáže, jak se vyrábějí domácí párky nebo jitrnice, supluje i nášup pro milovníky domácího chleba či rohlíků.

Co se změnilo

Začněme vnějšími znaky. Na základě negativních ohlasů přidal grafik černé barvy do písma. Minulý díl byl sice velmi elegantní, světlešedé písmo na hladkém papíře však bylo místy k nepřečtení. Kdo zkusil položit si kuchařku pod osvětlení horních skříněk, ví, o čem je řeč.

Proto je radostnou zprávou, že písmo v nové kuchařce je daleko čitelnější, přitom celkovému designu to rozhodně neuškodilo. Podle vyjádření Jana Kobyláka z Prakulu byl ale tento nedostatek odstraněn už ve druhém vydání Pokladů, takže můžete tuto poznámku vynechat. Prostě jsem byl nedočkavý a pořídil jsem si ji hned z první várky.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Nová kuchařka (vpravo) má podstatně lépe čitelné písmo.

Přibyl také rejstřík. To usnadňuje rychlé hledání receptu. Všechny králíky tak máte hned vedle sebe na různý způsob. Pak následuje obsah.

Teď otázka k zamyšlení. Obojí, rejstřík i obsah, jsou na konci knihy. To znamená, že napřed listujete odzadu, hledáte recept v seznamu, teprve pak přejdete na správnou stranu. Nebylo by logičtější postupovat obráceně? Položit knihu na linku, otevřít na seznam receptů a pak pokračovat na vyhledaný recept? To jen ve vztahu ke každodenní práci s knihou. Ale je to jen osobní názor, každý má jiné zvyklosti.

Stejně tak by možná bylo přehlednější seřadit všechny přílohy do samostatné kapitoly. Často se stává, že nechcete vařit kompletní otištěný recept, ale jen si potřebujete osvěžit ingredience třeba na houskové knedlíky. Naštěstí to v knize supluje obsah, takže je nemusíte hledat u konkrétních receptů. Takto to ostatně fungovalo i v minulé knize.

Recepty pro pokročilé

Zatímco první kuchařka obsahovala absolutní základy české kuchyně, ve volném pokračování sáhl redakční tým po specialitách. Hodně se tu špikuje, roluje, nadívá, používají se fáše. Vaněk vychází i z regionálních kuchyní, najdete tu i méně běžné suroviny. Dozvíte se tak, jak na morkovou kost, nastavovanou kaši či krupicové noky.

Jehněčí toč se švestkami

Jehněčí toč se švestkami

Recept na domácí tlačenku

Recept na domácí tlačenku

Vrcholem pro domácí experimentátory je pak zabijačková sekce. Najdete tu vše podstatné - od zabijačkového guláše, přes jitrničky až po ovar. A můžete si ověřit, že i domácí výroba uzenin nemusí být jen nesplnitelným a nereálným masožroutským snem.

Stejně tak budou nadšeni i pekaříci. Mimo sladké klasiky tu totiž najdete i recepty na několik druhů domácího chleba a housek.

Vývary jako z laboratoře

Mezi nejdůležitější kapitoly patří ta úplně první, věnovaná vývarům. Ostatně i Roman Vaněk v předmluvě upozorňuje, že ji záměrně umístil hned na začátek knihy právě proto, že je často v kuchařkách umísťována někam dozadu a neprávem. Protože vývarem správný kuchař začíná a tvoří nejdůležitější součást přípravy pokrmu.

Až si ale budete chtít "poležet" ve vývarech, nelekněte se. Vaněk tu zpracoval takřka laboratorní postupy, o nich se domnívám, že se tak pečlivě v praxi nedodržují. Nicméně i on sám tvrdí, že nějaký vývar je lepší než žádný vývar. Takže zkuste si je prostudovat a sami pro sebe si určit, co je pro vás z této kapitoly důležité.

Díky jeho přetechnizovanému a velmi podrobnému postupu si lehce můžete odvodit, co dělá a proč to tak dělá. On i jeho kuchařský tým. A začátečníkům to pomůže zorientovat se v množství jednotlivých ingrediencí.

Má to cenu kupovat?

Kuchařka je samostatným dílem, které v kuchyni rozhodně obstojí. Osobně bych ji ale doporučoval do páru s Poklady, škála receptů se doplňuje (Vaněk to ostatně lišácky naznačuje tím, že za obsahem na konci knihy ukáže kompletní obsah předchozích Pokladů).

Zpracování, tisk a fotografie (často s podrobnými postupy) jsou "prakulácky" excelentní, díky kuchařskému týmu, který na knize spolupracoval, máte jistotu, že jsou všechny recepty uvařené, vyzkoušené a vyladěné. Takže sázka na kvalitu a spolehlivost.

Postup na výrobu indiánků

Postup na výrobu indiánků

Tato kniha je ideální pro milovníky české kuchyně, kdo už se provařil minulým dílem, získá s novou kuchařkou další výkonnostní pásek. A spektrum receptur, se kterým už by se nemusel bát si otevřít tradiční českou hospodu. A do Vánoc by se měla objevit, stejně jako i u Pokladů, elektronická verze. V Prakulu se teď možná nevaří, ale pilně programuje.

Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, 200 receptů, 500 fotografií, 224 stran, 349 Kč.

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...

Žil jako nemohoucí stařec. Pak Marek zhubl 57 kilo a je z něj idol žen

Marek Láca žil v osmadvaceti letech jako nemohoucí stařec, bez energie, bez ženy, zato však s pořádnou nadváhou. Ta už...