Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

Kuchařka Poklady české kuchyně vás naučí vařit lépe než deset kurzů

aktualizováno 
Kniha má podtitul Aneb jak to ta babička tenkrát vařila. A protože babička tehdy neměla čas na komplikované vyvařování, je i tato kuchařka plná jednoduchých a velmi srozumitelných návodů na nejtypičtější česká jídla.

Na obálku kuchařky tvůrci vybrali mandlové krokety. | foto: Prakul.cz

O nové kuchařce z dílny Pražského kulinářského institutu sepsané jeho šéfem Romanem Vaňkem se začalo povídat mezi laickou a odbornou veřejností od jejího vydání v listopadu loňského roku. "Podle mě je to nejlepší česká kuchařka za posledních mnoho let. Nejvíc se mi líbí, že je naprosto i pro laiky srozumitelně popsáno, co a jak uvařit. A taky, když se podívám na ty pracovní postupy, tak jsou jednoznačně poctivé i po technologické stránce. Takto se prostě má vařit," hodnotí ji Jaroslav Hájek, šéf odborného vzdělávání ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Kuchařka byla bleskově rozebraná, takže jsme s recenzí museli počkat až na dotisk, který se v těchto dnech objevil na pultech. "Já mám hlavně radost, že podle reakcí se kuchařka lidem líbí a hlavně že podle ní i vaří," je spokojený Roman Vaněk.

Co tu najdete

Když otevřete knihu hned na první stránce, čeká vás příjemné překvapení: obrázek krávy a telete. S popisky, odkud pocházejí jednotlivé druhy masa. Ne že by vám to pomohlo v samoobsluze, tam asi s požadavkem na veverku nebo loupanou plec neuspějete. Zato s řezníkem si krásně popovídáte. Na poslední straně najdete totéž, jen ve vepřové variantě.

Poklady jsou k mání i v elektronické verzi na iBookstore za 10 eur.

Poklady obohacené o videopostupy jsou k mání i v elektronické verzi na iBookstore za 10 eur.

Výbornou pomůckou je fotogalerie měrných jednotek. Po ruce tak máte přehled, že na jednu lžičku se vejde pět gramů soli, když máte přidat 20 gramů mouky, dáte jednu vrchovatou lžíci atd.

V kuchařce je přes 160 receptů. Opticky je to mnoho, rozhodně se ale nedá říct, že s jejím osvojením si můžete otevřít hospodu s českou kuchyní. Ta je ještě daleko komplexnější, toto je ale základní výběr, který by neměl chybět "v repertoáru" žádného kuchtíka.

Začíná to klasickým vepřovým se zelím a knedlíkem a vepřovým vrabcem přes guláš až po návod, jak si vyškvařit sádlo a udělat škvarkovou pomazánku. Vše ilustrováno fotografiemi Pavla Bílka a Michala Šetky. Takovými, ze kterých dostáváte okamžitě hlad.

Pečený králík se špenátem a bramborovými knedlíky

Pečený králík se špenátem a bramborovými knedlíky

V knize najdete i základní měrné jednotky.

V knize najdete i základní měrné jednotky.

Výběr jídel plně souzní se slovy Karla Schwarzenberga z předmluvy ke knize: "Česká kuchyně vychází z toho, co bylo na dvoře a bylo na tu dobu poměrně levné." Takže v knize najdete také několik receptů na králíka, jehněčí, ale taky tradiční pokrmy z jater a dalších vnitřností. Recepty z ryb popisují úpravu našich typických sladkovodních, lososa tu nehledejte. A jsou tu i levná jídla z brambor, zeleniny, hub a luštěnin.

Jak babičky vyučují

Když si tuto kuchařku porovnáte například s tradiční Kuchařkou naší vesnice, která se najde skoro v každé české domácnosti, budete šokováni jednoduchostí pracovní postupů. Tam, kde starší kuchařka potřebuje půlstránkový popis, tady najdete jednoduchý přehled. Popisy jsou tak věcné a srozumitelné, že knihu lze doporučit i úplnému laikovi, který zatím do království omáček nepronikl.

Ptáčky začněte plnit od kraje.
Při balení si prsty pomáhejte od stran, aby náplň neutekla.
Ptáčka pěkně zformujte v dlani.
Utáhněte kuchyňským provázkem.

Některé recepty doplňují obrázky s naznačeným postupem.

Komplikovanější recepty doplňují fotografie pracovního postupu. U každého z nich navíc najdete rámeček s takzvanými babiččinými radami, kde téměř vždy objevíte nějakou fintu, která z dobrého jídla udělá vynikající nebo usnadní práci.

Třeba že knedlíky z hrnce můžete dát na talíř vymazaný sádlem, pak neokorají; že domácí nudle nebo fleky je třeba vařit zvlášť, protože vařené v polévce by ji zakalily; že když spařený zelný list rychle zchladíte, zůstane pružný. Prostě stovky vychytávek, které v běžných kuchařkách nenajdete.

Podtrženo a sečteno

Poklady klasické české kuchyně

Autoři: Pražský kulinářský́ institut v čele s Romanem Vaňkem a ve spolupráci s šéfkuchaři Zdeňkem Marcínem, Václavem Fričem a pekařem Martinem Hanusem

Stran: 192

Cena: vázaná 399 Kč, e-kniha 10 eur

Poklady tradiční české kuchyně doma neposlouží jako jediná univerzální kuchařka. Je ale vynikajícím základem, podle kterého se naučíte vařit a hlavně pochopíte, proč na sporáku děláte to či ono tak, abyste dosáhli žádoucího výsledku. Tím se naučíte zhodnotit i recepty nalezené na internetu obsahující občas neuvěřitelná technologická zvěrstva a "opravit" si je k obrazu svému.

A pak si můžete přikoupit třeba Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka, což je něco jako kuchařské normy, kde už najdete receptů daleko víc, i když bez přesných postupů. Používají je prakticky všichni kuchaři jako základní příručku. Ale s tím, co se naučíte u "babiččiných pokladů", to krásně zvládnete a budete pak doma v oblasti české kuchyně králem. Nebo královnou.

Jen si pořiďte pořádné brýle a zkontrolujte osvětlení pracovní desky. Knížka je totiž vytištěna na kvalitním křídovém papíře, což je skvělé pro obrazový doprovod, elegantní šedé bezpatkové písmo se ale hůře čte.

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Už i Pohlreich nabízí jídlo s sebou. Ale nechce, aby se rozblemcalo

Rozvoz jídla je jedna z cest, jak zachránit restauraci v době nouze, kdy je povinně zavřená. Na rozdíl od většiny...

Máte nadměrné zásoby jídla? Je velká šance, že ho nakonec vyhodíte

Mít zásobu jídla v domácí spíži sice dodává klidu a jistoty, je však pravdou, že nadměrné zásoby se v domácích...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

Najdete na iDNES.cz