Kuchařka Poklady české kuchyně vás naučí vařit lépe než deset kurzů

Kniha má podtitul Aneb jak to ta babička tenkrát vařila. A protože babička tehdy neměla čas na komplikované vyvařování, je i tato kuchařka plná jednoduchých a velmi srozumitelných návodů na nejtypičtější česká jídla.
Na obálku kuchařky tvůrci vybrali mandlové krokety.

Na obálku kuchařky tvůrci vybrali mandlové krokety. | foto: Prakul.cz

O nové kuchařce z dílny Pražského kulinářského institutu sepsané jeho šéfem Romanem Vaňkem se začalo povídat mezi laickou a odbornou veřejností od jejího vydání v listopadu loňského roku. "Podle mě je to nejlepší česká kuchařka za posledních mnoho let. Nejvíc se mi líbí, že je naprosto i pro laiky srozumitelně popsáno, co a jak uvařit. A taky, když se podívám na ty pracovní postupy, tak jsou jednoznačně poctivé i po technologické stránce. Takto se prostě má vařit," hodnotí ji Jaroslav Hájek, šéf odborného vzdělávání ze Střední školy gastronomické a hotelové v Praze.

Kuchařka byla bleskově rozebraná, takže jsme s recenzí museli počkat až na dotisk, který se v těchto dnech objevil na pultech. "Já mám hlavně radost, že podle reakcí se kuchařka lidem líbí a hlavně že podle ní i vaří," je spokojený Roman Vaněk.

Co tu najdete

Když otevřete knihu hned na první stránce, čeká vás příjemné překvapení: obrázek krávy a telete. S popisky, odkud pocházejí jednotlivé druhy masa. Ne že by vám to pomohlo v samoobsluze, tam asi s požadavkem na veverku nebo loupanou plec neuspějete. Zato s řezníkem si krásně popovídáte. Na poslední straně najdete totéž, jen ve vepřové variantě.

Poklady obohacené o videopostupy jsou k mání i v elektronické verzi na iBookstore za 10 eur.

Výbornou pomůckou je fotogalerie měrných jednotek. Po ruce tak máte přehled, že na jednu lžičku se vejde pět gramů soli, když máte přidat 20 gramů mouky, dáte jednu vrchovatou lžíci atd.

V kuchařce je přes 160 receptů. Opticky je to mnoho, rozhodně se ale nedá říct, že s jejím osvojením si můžete otevřít hospodu s českou kuchyní. Ta je ještě daleko komplexnější, toto je ale základní výběr, který by neměl chybět "v repertoáru" žádného kuchtíka.

Začíná to klasickým vepřovým se zelím a knedlíkem a vepřovým vrabcem přes guláš až po návod, jak si vyškvařit sádlo a udělat škvarkovou pomazánku. Vše ilustrováno fotografiemi Pavla Bílka a Michala Šetky. Takovými, ze kterých dostáváte okamžitě hlad.

Pečený králík se špenátem a bramborovými knedlíky

V knize najdete i základní měrné jednotky.

Výběr jídel plně souzní se slovy Karla Schwarzenberga z předmluvy ke knize: "Česká kuchyně vychází z toho, co bylo na dvoře a bylo na tu dobu poměrně levné." Takže v knize najdete také několik receptů na králíka, jehněčí, ale taky tradiční pokrmy z jater a dalších vnitřností. Recepty z ryb popisují úpravu našich typických sladkovodních, lososa tu nehledejte. A jsou tu i levná jídla z brambor, zeleniny, hub a luštěnin.

Jak babičky vyučují

Když si tuto kuchařku porovnáte například s tradiční Kuchařkou naší vesnice, která se najde skoro v každé české domácnosti, budete šokováni jednoduchostí pracovní postupů. Tam, kde starší kuchařka potřebuje půlstránkový popis, tady najdete jednoduchý přehled. Popisy jsou tak věcné a srozumitelné, že knihu lze doporučit i úplnému laikovi, který zatím do království omáček nepronikl.

Ptáčky začněte plnit od kraje.
Při balení si prsty pomáhejte od stran, aby náplň neutekla.
Ptáčka pěkně zformujte v dlani.
Utáhněte kuchyňským provázkem.

Některé recepty doplňují obrázky s naznačeným postupem.

Komplikovanější recepty doplňují fotografie pracovního postupu. U každého z nich navíc najdete rámeček s takzvanými babiččinými radami, kde téměř vždy objevíte nějakou fintu, která z dobrého jídla udělá vynikající nebo usnadní práci.

Třeba že knedlíky z hrnce můžete dát na talíř vymazaný sádlem, pak neokorají; že domácí nudle nebo fleky je třeba vařit zvlášť, protože vařené v polévce by ji zakalily; že když spařený zelný list rychle zchladíte, zůstane pružný. Prostě stovky vychytávek, které v běžných kuchařkách nenajdete.

Podtrženo a sečteno

Poklady klasické české kuchyně

Autoři: Pražský kulinářský́ institut v čele s Romanem Vaňkem a ve spolupráci s šéfkuchaři Zdeňkem Marcínem, Václavem Fričem a pekařem Martinem Hanusem

Stran: 192

Cena: vázaná 399 Kč, e-kniha 10 eur

Poklady tradiční české kuchyně doma neposlouží jako jediná univerzální kuchařka. Je ale vynikajícím základem, podle kterého se naučíte vařit a hlavně pochopíte, proč na sporáku děláte to či ono tak, abyste dosáhli žádoucího výsledku. Tím se naučíte zhodnotit i recepty nalezené na internetu obsahující občas neuvěřitelná technologická zvěrstva a "opravit" si je k obrazu svému.

A pak si můžete přikoupit třeba Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka, což je něco jako kuchařské normy, kde už najdete receptů daleko víc, i když bez přesných postupů. Používají je prakticky všichni kuchaři jako základní příručku. Ale s tím, co se naučíte u "babiččiných pokladů", to krásně zvládnete a budete pak doma v oblasti české kuchyně králem. Nebo královnou.

Jen si pořiďte pořádné brýle a zkontrolujte osvětlení pracovní desky. Knížka je totiž vytištěna na kvalitním křídovém papíře, což je skvělé pro obrazový doprovod, elegantní šedé bezpatkové písmo se ale hůře čte.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Zahradu u řadovky plánovala procházkami se židlí. Prostor využila na maximum

Soutěž

Vysnili si zahradu, která se stane opravdovou součástí jejich života. Podařilo se. Ráno si na zahradě vypijí kávu, odpoledne tu děti píšou úkoly a hrají si, dospělí relaxují po práci. Rodina tu tráví...

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Mšice ničí růže i rajčata. Zbavte se jich rychle a bez chemie

Mšice patří mezi nejčastější a nejúpornější škůdce na zahradě. Napadají růže, rybíz, rajčata i další rostliny, sají z nich šťávu, oslabují je a mohou přenášet i virové choroby, které dále snižují...

19. června 2025

Nechtěli soumařit na zahradě jako máma, díky covidu naštěstí změnili názor

Člověk míní, život mění. Před rokem 2020 a příchodem covidu měla paní Jana s manželem naprosté jasno v tom, že rozhodně netouží po zahradě své maminky. Rodině sice patřila po generace, nicméně jim...

19. června 2025

Hadí překvapení před dveřmi. Texaskou ženu vyděsil nečekaný host

Žena z Texasu zažila nečekaný šok, když zjistila, co se jí plížilo přímo přede dveřmi. Jednoduchá notifikace z bezpečnostní kamery odhalila nezvaného hosta, který Anně z Cypressu z Texasu způsobil...

19. června 2025

Jako když se podíváte mimozemšťanovi do očí. Umožní to makrosnímky hmyzu

Dvojčata Maceo a Andrea Grammaticovi z Paříže zachytila hmyz tak, jak ho ještě neznáte. Jejich nová galerie makrofotografií odhaluje každý detail těchto drobných tvorů – od třpytivých těl až po...

18. června 2025

Na pár metrech čtverečních živého plotu lze sklízet třešně, jahody či rybíz

Možná potřebujete chytře oddělit dva různé zahradní kouty nebo přemýšlíte, jak smysluplně využít předzahrádku. Či pás podél plotu se sousedy. Co jedlý živý plot poskládaný z ovocných stromků, keřů,...

18. června 2025

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

17. června 2025

Zahradu u řadovky plánovala procházkami se židlí. Prostor využila na maximum

Soutěž

Vysnili si zahradu, která se stane opravdovou součástí jejich života. Podařilo se. Ráno si na zahradě vypijí kávu, odpoledne tu děti píšou úkoly a hrají si, dospělí relaxují po práci. Rodina tu tráví...

17. června 2025

Vyberte ty nejroztomilejší mazlíčky. Hrají o kvalitní granule, vy o kuchařku

Červnová anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z hodnotných cen od společnosti Brit Care. I hlasující čtenáři mohou vyhrát,...

3. června 2025,  aktualizováno  16.6 10:41

Bršlice kozí noha není jen plevel. V lidovém léčitelství má pevné místo

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, se kterou zahradníci často bojují jako s urputným plevelem. Málokdo ale ví, že tento nechtěný zelený vetřelec je ve skutečnosti nabitý léčivými...

16. června 2025

Moli a mravenci v domácnosti. Definitivní průvodce, jak se jich zbavit

Jakmile k vám domů proniknou mravenci nebo moli, ať už potravinoví či šatní, dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak se těchto nezvaných hostů zase rychle zbavit?

16. června 2025

Pes je v otázce motivace nejsložitější ze všech tvorů, říká trenér zvířat

Premium

Pes chytá hračky za letu, koza tluče na buben, lachtan otevře tlamu a nechá si prohlédnout chrup, případně odebrat krev z ploutve. „Podobně bláznivé kousky i velmi potřebné dovednosti zvládne skoro...

16. června 2025

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.