Pátek 6. prosince 2019, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 6. prosince 2019 Mikuláš

Restaurační podnikání, to není žádnej mozkovej trust, říká Pohlreich

aktualizováno 
"Gastronomie je plná všelijakýho ksindlu, stejně jako tahleta společnost," konstatuje Zdeněk Pohlreich v dalším díle Ano, šéfe!, se kterým putuje po českých hospodách. Proto je u vytržení, když U Zběhlíka narazí na majitele, kteří jsou tak poctiví, že působí jako by byli z jiného světa.

Obráběč kovů Pavel Kuře vybudoval pohádkový penzion s restaurací doslova vlastníma rukama. Sám osobně dokonce stojí v kuchyni u plotny se svojí ženou, vyučenou prodavačkou. Na place jim pomáhá dcera, naštěstí alespoň ta je vyučená v oboru. Jenže vlastnímu tátovi se špatně radí a odporuje.

Kuře by se pro hosty na uši postavil, přesto to drhne

Pohlreich řádí u Litomyšle

Pohlreich sice U Zběhlíka nejprve dá najevo nelibost nad talíři pocákanými balsamikem, což podle něj patří do gastronomických osmdesátých až sedmdesátých let. Ani francouzské ratatouille s řeckými tzatziky a italským parmazánem na jednom talíři ho v pardubickém kraji zrovna neuvádí v nadšení. Zato jednoduše připravené čerstvé místní ryby, koláčky podle babičky a domácí klobásky vidí jako dobrý základ jídelníčku.

A je u vytržení z restauratéra na konci světa, v Čisté u Litomyšle, který je sice původně vyučený obráběčem kovů, ale není mu zatěžko stát celý den v kuchyni a připravovat domácí zabijačku nebo zvěřinové hody. Snad i proto, že Pohlreich jako správný  "městský floutek" by sám jitrničky připravit nezvládl, což se dost zábavným způsobem ukáže přímo před kamerou a lze to vidět ve čtvrtek večer na Primě.   

Zato pan Kuře by pro hosty udělal cokoliv. Vloni v zimě dokonce prošlapával na běžkách cestu lesem do Svitav a na stromy věšel směrovky. I tak za celou zimní sezonu cestu do hospody našlo 10 lidí. Jsou z toho s manželkou nešťastní, navíc nemají z čeho platit personál. A to si téměř všechno potřebné kolem restaurace a penzionu dělá pan Kuře sám. "Voni asi dělaj za všechny ostatní, kteří dělaj hovno," kroutí hlavou šéf.

Jde jen o to, umět si nastavit chod kuchyně

Aby si případně mohl zachytat i host, přivezou živé pstruhy, které šéf s
Pohlreich si zkouší jaké to je, objednat si živého pstruha rovnou z potoka.

Šéf s Kuřetem vypustí "do ohrádky" v potoce živé pstruhy a hned druhý den si jednoho objedná.

Přitom se nedá říct, že by Kuřetovi dělali v kuchyni všechno špatně. Sami od sebe si například jezdí do města pro čerstvé pstruhy. Od Pohlreicha se pan majitel dokonce nechá přesvědčit, aby je vozil živé a využil potoka, který mu teče přímo pod zahrádkou restaurace. A šéf si sám s chutí hned vyzkouší, jaké to je, poslat si personál vylovit čerstvého pstruha a za chvíli ho přinést na talíři.

Největším problémem se totiž ukáže chaos, který v kuchyni vládne jednoduše proto, že v ní vaří dva amatéři. Nikdy neviděli, jak to má v kuchyni šlapat a jejich bývalý kuchař o tom evidentně také neměl ponětí. Takže je šéf trošku zasvětí a vyřkne přesvědčení, že to zvládnou: "Máte jeden vzácnej dar, nejste líný…"

Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně.
Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně.

Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně. "Restaurační podnikání není žádnej mozkovej trust. Dělají ho normální lidi, co jsou schopni se naučit jednoduché úkony," vysvětluje ulítanému Kuřeti a jeho paní, kteří nestíhají. Dcera z oboru už na ně jistě dohlédne.

Pak už jen přesvědčit pana Kuřete, že je to sice pěkné, že dělá všechno pro spokojenost hostů, ale že spokojený musí být také on sám. A hlavně, že hosté nemohou odcházet spokojení na jeho úkor a že si musí nechat za kvalitní jídlo také dobře zaplatit. Zkontrolovat, jestli to funguje, si do Čisté můžete zajet i na kole. Najdete ji v trojúhelníku mezi Svitavami, Litomyšlí a Poličkou.

  • Nejčtenější

Fenka sežrala vejce otrávené zakázaným jedem, za dvě hodiny byla mrtvá

Čtyřměsíční fenka při venčení kolem Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku sežrala na cestě pohozené vejce. To...

Asociace hovězího masa natočila dvouhodinové video pečení na rožni

V době superrychlých reklam se občas stane, že některá společnost vsadí na opačný extrém. Americká Národní asociace...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Premium

Sprcha pro osm lidí: jak to vypadalo na Epsteinově ranči na dělání dětí

Kdyby zdi mohly mluvit. Přinášíme exkluzivně snímky přepychového ranče, kam americký finančník Jeffrey Epstein svážel...

Premium

Je sexting nevinná hra nebo nevěra? Pánové jsou tolerantnější než dámy

Generace našich rodičů tohle řešit nemusela. Měli poměrně jasno a věděli, co je a není zahýbání. Moderní technologie...

Premium

Den, kdy přepadli Mekku. V roce 1979 se zrodil moderní islámský středověk

Před 40 lety se stalo „11. září“ islámu. Aby saúdský král mohl pobít ozbrojence okupující posvátnou mešitu v Mekce,...

  • Další z rubriky

Zařaďte do jídelníčku dýně. Jsou vynikající, zdravé a pomáhají hubnout

Klasické dýňové pyré zdaleka nenadchne každého, a s ním také většinou končí i veškerá invence, jak třeba takové hokaido...

Jejími plody si jihoameričtí indiáni posilovali zdraví, vyroste i u nás

Mochyni peruánské se ne nadarmo přezdívá třešeň Inků. Právě u jihoamerických indiánů patřila konzumace jejích plodů ke...

Vyhrajte boj s nachlazením. Pokud selže prevence, nasaďte pomocníky

Chřipce a nachlazení se můžeme účinně bránit, je třeba se jenom vyvarovat běžných chyb a dodržovat několik jednoduchých...

Premium

Pan cukrář z Oderských vrchů. Pro královnu pekl vdolky a vařil marmeládu

Kluk ze zemědělské rodiny chodil za prací v mrazu a sněhových závějích. A snil o jiném životě. Sny se plní. Chce to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz