Pátek 3. dubna 2020, svátek má Richard
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 3. dubna 2020 Richard

Restaurační podnikání, to není žádnej mozkovej trust, říká Pohlreich

aktualizováno 
"Gastronomie je plná všelijakýho ksindlu, stejně jako tahleta společnost," konstatuje Zdeněk Pohlreich v dalším díle Ano, šéfe!, se kterým putuje po českých hospodách. Proto je u vytržení, když U Zběhlíka narazí na majitele, kteří jsou tak poctiví, že působí jako by byli z jiného světa.

Obráběč kovů Pavel Kuře vybudoval pohádkový penzion s restaurací doslova vlastníma rukama. Sám osobně dokonce stojí v kuchyni u plotny se svojí ženou, vyučenou prodavačkou. Na place jim pomáhá dcera, naštěstí alespoň ta je vyučená v oboru. Jenže vlastnímu tátovi se špatně radí a odporuje.

Kuře by se pro hosty na uši postavil, přesto to drhne

Pohlreich řádí u Litomyšle

Pohlreich sice U Zběhlíka nejprve dá najevo nelibost nad talíři pocákanými balsamikem, což podle něj patří do gastronomických osmdesátých až sedmdesátých let. Ani francouzské ratatouille s řeckými tzatziky a italským parmazánem na jednom talíři ho v pardubickém kraji zrovna neuvádí v nadšení. Zato jednoduše připravené čerstvé místní ryby, koláčky podle babičky a domácí klobásky vidí jako dobrý základ jídelníčku.

A je u vytržení z restauratéra na konci světa, v Čisté u Litomyšle, který je sice původně vyučený obráběčem kovů, ale není mu zatěžko stát celý den v kuchyni a připravovat domácí zabijačku nebo zvěřinové hody. Snad i proto, že Pohlreich jako správný  "městský floutek" by sám jitrničky připravit nezvládl, což se dost zábavným způsobem ukáže přímo před kamerou a lze to vidět ve čtvrtek večer na Primě.   

Zato pan Kuře by pro hosty udělal cokoliv. Vloni v zimě dokonce prošlapával na běžkách cestu lesem do Svitav a na stromy věšel směrovky. I tak za celou zimní sezonu cestu do hospody našlo 10 lidí. Jsou z toho s manželkou nešťastní, navíc nemají z čeho platit personál. A to si téměř všechno potřebné kolem restaurace a penzionu dělá pan Kuře sám. "Voni asi dělaj za všechny ostatní, kteří dělaj hovno," kroutí hlavou šéf.

Jde jen o to, umět si nastavit chod kuchyně

Aby si případně mohl zachytat i host, přivezou živé pstruhy, které šéf s
Pohlreich si zkouší jaké to je, objednat si živého pstruha rovnou z potoka.

Šéf s Kuřetem vypustí "do ohrádky" v potoce živé pstruhy a hned druhý den si jednoho objedná.

Přitom se nedá říct, že by Kuřetovi dělali v kuchyni všechno špatně. Sami od sebe si například jezdí do města pro čerstvé pstruhy. Od Pohlreicha se pan majitel dokonce nechá přesvědčit, aby je vozil živé a využil potoka, který mu teče přímo pod zahrádkou restaurace. A šéf si sám s chutí hned vyzkouší, jaké to je, poslat si personál vylovit čerstvého pstruha a za chvíli ho přinést na talíři.

Největším problémem se totiž ukáže chaos, který v kuchyni vládne jednoduše proto, že v ní vaří dva amatéři. Nikdy neviděli, jak to má v kuchyni šlapat a jejich bývalý kuchař o tom evidentně také neměl ponětí. Takže je šéf trošku zasvětí a vyřkne přesvědčení, že to zvládnou: "Máte jeden vzácnej dar, nejste líný…"

Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně.
Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně.

Lišta na objednávky je podle Pohlreicha základem hladkého chodu každé kuchyně. "Restaurační podnikání není žádnej mozkovej trust. Dělají ho normální lidi, co jsou schopni se naučit jednoduché úkony," vysvětluje ulítanému Kuřeti a jeho paní, kteří nestíhají. Dcera z oboru už na ně jistě dohlédne.

Pak už jen přesvědčit pana Kuřete, že je to sice pěkné, že dělá všechno pro spokojenost hostů, ale že spokojený musí být také on sám. A hlavně, že hosté nemohou odcházet spokojení na jeho úkor a že si musí nechat za kvalitní jídlo také dobře zaplatit. Zkontrolovat, jestli to funguje, si do Čisté můžete zajet i na kole. Najdete ji v trojúhelníku mezi Svitavami, Litomyšlí a Poličkou.

  • Nejčtenější

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Když se vám mlží brýle při nošení roušky, pomůže jar i pěna na holení

Že se mají nosit roušky, všichni vědí. Ale že to přinese problémy lidem s brýlemi, se zjistilo až při běžném nošení....

Otázky a odpovědi: V době koronaviru si dávejte pozor na domácí mazlíčky

Opatření proti šíření nového typu koronaviru dopadají i na majitele zvířat, prokázáno už totiž bylo několik přenosů z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Bez lidí se zvířata nudí, říká Bobek. Na začátku pandemie byli podle něj lovci

Zdálo by se, že si teď ředitel pražské zoo Miroslav Bobek může vychutnávat procházky zahradou, aniž by ho při nich...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

Premium

Běhám jedině proti větru, zkrátka žiju podle počasí, říká Dagmar Honsová

Vystudovala biometeorologii, předpovědím počasí se profesně věnuje už patnáct let. Bez velkého rozmýšlení vám řekne,...

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi....

Najdete na iDNES.cz