Čtvrtek 22. října 2020, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. října 2020 Sabina

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej na dochucování, červený vinný ocet do marinád, omáček a zálivek, a na dochucování mořskou sůl a černý pepř.

Jamie Oliver | foto: © Paul Stuart, 2017

K tomu když si vezmete jakýkoliv recept z poslední knihy Jamieho Olivera, která vyšla v Británii loni v létě a u nás na podzim v českém překladu pod titulem 5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla, máte nakročeno připravit něco dobrého k jídlu. Kromě některé, případně všech pěti výše uvedených přísad, už totiž budete potřebovat jen 5 surovin na každý konkrétní recept - ať už na plnohodnotné jídlo nebo třeba na moučník. Nic víc, nic míň.

Fotogalerie

Když dal tuto svoji zatím poslední kuchařku Jamie Oliver dohromady, prohlásil: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo. Jde mi doslova o transparentní, naprosto jednoduché vaření.“

Což neznamená, že by jídla připravená jednoduše podle Jamieho nebyla plná chuti. Naopak. Najdete totiž mezi nimi jak pokrmy, které jsou díky minimální úpravě kvalitních surovin rychle na stole, tak jídla, jež z nich vytěží maximum chuti dlouhým pomalým vařením. „V kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech,“ vyjádřil se sebevědomě o svém díle autor, který si přípravu všech jídel podle své kuchařky otestoval jak na kuchařích, tak na lidech, kteří dosud nevařili.

Pár receptů si vyzkoušejte, třeba vás přitáhnou k vaření

Recepty jsou jednoduché, obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vyobrazeny...

Obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vedle receptu vyobrazeny odshora dolů tak, jak je do jídla postupně přidáváte.

Jednoduchá grafika je uživatelsky příjemná, protože nemusíte nic číst a přesto hned víte, z čeho je to které jídlo připravené. Připadáte si jako dítě nad leporelem, když si prohlížíte recepty a text vám odshora dolů lemují obrázky pěti konkrétních ingrediencí seřazených chronologicky pod sebou.

A protože zkušenost je víc než tisíc slov, raději si to vyzkoušejte. Sami. Na některém z receptů, které se nám z knihy podařilo získat. A užijte si to. Vždyť vaření má být radost - zvlášť když při tom můžete využít tipů těch nejlepších.

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Kouřový losos s chorizem za 11 minut

Kromě přísad uvedených v postupu potřebujete těchto 5 ingrediencí: 2 filety z lososa po 150 g (s kůží, bez šupin, drobné kůstky vyndejte pinzetou), 300 g různobarevných cherry rajčat, 4 snítky čerstvé bazalky, 8 černých oliv s peckou a 30 g choriza.

Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk  (asi za 3 minuty), obraťte ho a nechte kůži dolů vypékat ještě 5 minut, nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží na jeho výšce).

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Mezitím rozpulte rajčata, natrhejte většinu lístků bazalky a vše promíchejte s 1 lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte, vyndejte z nich pecky, nadrobno je nasekejte a promíchejte je s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.

Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku. Hotovo a můžete podávat jako oběd či večeři.

Ještě? Tak si zkuste podle Jamieho připravit i skvělou pikantní červenou řepu a těstoviny s česnekem a houbami (pro celý recept fotky rozklikněte): 

Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho

A kdo rád peče, ten ocení recept na masový páj (kuřecí), pro anglickou kuchyni tak typický, i na křehké pomerančové sušenky s čokoládou.

Kuřecí páj podle Jamieho
Kuřecí páj podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho

Sladká jídla sice Jamie nepovažuje za nejdravější, ale dobře ví, že je děti i dospělí ocení. Ani u nich nechybí nutriční tabulka přiznávající, jak jsou na tom sušenky a spol. s obsahem kalorií, tuků, bílkovin, uhlohydrátů, cukrů, soli i vlákniny, takže si i hlídači racionálního jídelníčku přijdou na své.

Pokud přece jen pořád váháte, zda vaření s Jamiem zvládnete, vězte že obavy jsou zbytečné. Vždyť podle jeho receptů zvládnou vařit i školní jídelny. Třeba kuřecí stripsy, ze kterých jsou děti nadšené:

17. května 2016

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver - 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing s.r.o., 2017, copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food)

Autor:
  • Nejčtenější

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Při rekonstrukci vyřešte nejdřív výběr oken a systém zateplení střechy

V dalším díle pořadu Fachmani konečně došlo na otázky, které v případě rekonstrukce řeší každý stavebník. Na výběr oken...

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Stavební povolení svěřte projektantovi, nebudete přešlapovat u dveří úřadu

Ve druhém díle pořadu Fachmani se hlavní hrdinové dostali do svízelné situace. Stavební firma už stojí v pozoru na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...