Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

  20:18aktualizováno  20:18
Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout různorodost české a moravské kuchyně a navíc jsou mimopražské restaurace pod jeho rozlišovacími schopnostmi. Přitom mnoho vynikajících restaurací najdete i mimo hlavní město.

Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech. 

22 nejlepších restaurací pro rok 2019

Nejvýše oceněné restaurace s pečetí se třemi Zlatými lvy nabízejí záruku neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou (řazeno abecedně):

  • Alcron
  • Aromi
  • Restaurace Augustine
  • Aureole
  • Bellevue
  • Coda
  • Francouzská restaurace Art Nouveau
  • Grand Cru Restaurant & Bar
  • Kampa park
  • La Finestra in Cucina
  • La Veranda
  • Oblaca
  • Paloma Průhonice
  • Piano Nobile
  • Restaurace Salabka
  • Restaurace Sarah Bernhardt
  • SOHO
  • Terasa u Zlaté studně
  • U malířů 1543
  • V Zátiší
  • Zdeněk´s Oyster Bar
  • Zlatá Praha

„Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ale my jsme se soustředili i na vyhledávání mimopražských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu,“ říká zakladatel projektu Václav Budínský.

Souvisí to i s trendem, kdy prezentace restaurace a jejího šéfkuchaře už pro kuchaře nemusí znamenat jen otročinu u sporáku, ale i prestiž. A možná to tento obor může zatraktivnit i mnoha mladým adeptům, kteří mohou vidět, že jejich zdánlivě „beznadějná“ práce také může dojít ocenění.

„Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ říká Jiří Pašek, ředitel společnosti TopLife Czech.

TopLife Czech proto přišla s řešením, metodikou a týmem profesionálních hodnotitelů. Hodnotitelé od roku 2014 mapují a hodnotí všechny špičkové restaurace. 

„Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje.

Podle něj se nepokoušejí sestavit nějaké žebříčky jako některé jiné konkurenční projekty. Spíš jim jde o ocenění hodnocených restaurací jedním, dvěma nebo třemi Lvy podle toho, jak restauraci hodnotitelé ocenili.

Pravidelně pak TopLife Czech zprostředkovává příležitost seznámit se s každoročním výsledkem hodnocení v přehledné publikaci. Právě při vyhlašování výsledků Zlatých lvů pro restaurace pro rok 2019 zástupci společnosti pokřtili novou publikaci, kde najdete nejen oněch 22 restaurací oceněných třemi lvíčky, ale více než sto restaurací, které získaly Lva. 

Přední strana obálky Kuchařky nejlepších šéfkuchařů

Tím se publikace stává skutečným průvodcem po tom nejlepším, co lze v Česku v gastronomii ochutnat. U každé prezentované restaurace máte možnost se seznámit jak s šéfkuchařem, tak s interiérem, nabídkou i filozofií kuchyně, kterou nabízí.

Mimo to společnost vydává i publikace jako kuchařky. Typickým příkladem je Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, kterou společně sepsalo 70 autorů a uvedli v ní 210 receptů upravených tak, aby byly přístupné i pro domácí vaření.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Koho nebaví čistit toaletu, může si na to objednat přenosného robota

Giddel se umí naučit, jakou mísu používáte.

Robot Giddel za vás udělá špinavou práci na toaletě. Tříkilový přístroj umístíte mezi keramiku a prkénko a on pak čistí...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Nové protisněhové háky nasadíte i uprostřed zimy. Chrání kolemjdoucí

Sníh postupně klouzající ze střechy může zranit kolemjdoucí lidi.

V této fázi zimy se často setkáváme s tím, že hodně nasněží a za pár dnů přijde obleva, takže celá sněhová čepice...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz