Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

  20:18aktualizováno  20:18
Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout různorodost české a moravské kuchyně a navíc jsou mimopražské restaurace pod jeho rozlišovacími schopnostmi. Přitom mnoho vynikajících restaurací najdete i mimo hlavní město.

Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech. 

22 nejlepších restaurací pro rok 2019

Nejvýše oceněné restaurace s pečetí se třemi Zlatými lvy nabízejí záruku neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou (řazeno abecedně):

  • Alcron
  • Aromi
  • Restaurace Augustine
  • Aureole
  • Bellevue
  • Coda
  • Francouzská restaurace Art Nouveau
  • Grand Cru Restaurant & Bar
  • Kampa park
  • La Finestra in Cucina
  • La Veranda
  • Oblaca
  • Paloma Průhonice
  • Piano Nobile
  • Restaurace Salabka
  • Restaurace Sarah Bernhardt
  • SOHO
  • Terasa u Zlaté studně
  • U malířů 1543
  • V Zátiší
  • Zdeněk´s Oyster Bar
  • Zlatá Praha

„Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ale my jsme se soustředili i na vyhledávání mimopražských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu,“ říká zakladatel projektu Václav Budínský.

Souvisí to i s trendem, kdy prezentace restaurace a jejího šéfkuchaře už pro kuchaře nemusí znamenat jen otročinu u sporáku, ale i prestiž. A možná to tento obor může zatraktivnit i mnoha mladým adeptům, kteří mohou vidět, že jejich zdánlivě „beznadějná“ práce také může dojít ocenění.

„Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ říká Jiří Pašek, ředitel společnosti TopLife Czech.

TopLife Czech proto přišla s řešením, metodikou a týmem profesionálních hodnotitelů. Hodnotitelé od roku 2014 mapují a hodnotí všechny špičkové restaurace. 

„Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje.

Podle něj se nepokoušejí sestavit nějaké žebříčky jako některé jiné konkurenční projekty. Spíš jim jde o ocenění hodnocených restaurací jedním, dvěma nebo třemi Lvy podle toho, jak restauraci hodnotitelé ocenili.

Pravidelně pak TopLife Czech zprostředkovává příležitost seznámit se s každoročním výsledkem hodnocení v přehledné publikaci. Právě při vyhlašování výsledků Zlatých lvů pro restaurace pro rok 2019 zástupci společnosti pokřtili novou publikaci, kde najdete nejen oněch 22 restaurací oceněných třemi lvíčky, ale více než sto restaurací, které získaly Lva. 

Přední strana obálky Kuchařky nejlepších šéfkuchařů

Tím se publikace stává skutečným průvodcem po tom nejlepším, co lze v Česku v gastronomii ochutnat. U každé prezentované restaurace máte možnost se seznámit jak s šéfkuchařem, tak s interiérem, nabídkou i filozofií kuchyně, kterou nabízí.

Mimo to společnost vydává i publikace jako kuchařky. Typickým příkladem je Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, kterou společně sepsalo 70 autorů a uvedli v ní 210 receptů upravených tak, aby byly přístupné i pro domácí vaření.

Autor:

Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Není kráva jako kráva. Špičkové české steaky běhají po farmách

Oponka je vnitřní sval na bránici s dlouhým vláknem.

Stejně jako zraje víno nebo whisky, tak i maso musí ke své křehkosti a kvalitě „dozrát“. Grilování sice není věda, ale...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz