Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

  20:18aktualizováno  20:18
Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout různorodost české a moravské kuchyně a navíc jsou mimopražské restaurace pod jeho rozlišovacími schopnostmi. Přitom mnoho vynikajících restaurací najdete i mimo hlavní město.

Současná nabídka tuzemské špičkové gastronomie je velmi bohatá, zejména ve velkých českých a moravských městech. 

22 nejlepších restaurací pro rok 2019

Nejvýše oceněné restaurace s pečetí se třemi Zlatými lvy nabízejí záruku neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou (řazeno abecedně):

  • Alcron
  • Aromi
  • Restaurace Augustine
  • Aureole
  • Bellevue
  • Coda
  • Francouzská restaurace Art Nouveau
  • Grand Cru Restaurant & Bar
  • Kampa park
  • La Finestra in Cucina
  • La Veranda
  • Oblaca
  • Paloma Průhonice
  • Piano Nobile
  • Restaurace Salabka
  • Restaurace Sarah Bernhardt
  • SOHO
  • Terasa u Zlaté studně
  • U malířů 1543
  • V Zátiší
  • Zdeněk´s Oyster Bar
  • Zlatá Praha

„Fenoménem je v tomto případě hlavní město Praha s největším počtem špičkových restaurací, které svým zákazníkům nabízejí mimořádné zážitky, ale my jsme se soustředili i na vyhledávání mimopražských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu,“ říká zakladatel projektu Václav Budínský.

Souvisí to i s trendem, kdy prezentace restaurace a jejího šéfkuchaře už pro kuchaře nemusí znamenat jen otročinu u sporáku, ale i prestiž. A možná to tento obor může zatraktivnit i mnoha mladým adeptům, kteří mohou vidět, že jejich zdánlivě „beznadějná“ práce také může dojít ocenění.

„Ačkoli existuje řada více či méně známých žebříčků a hodnocení restaurací, chyběl v Česku národní standard objektivního a profesionálního hodnocení kvality restaurací. Tato situace nebyla výhodná ani pro zákazníky, ale ani pro samotné majitele či provozovatele restaurací,“ říká Jiří Pašek, ředitel společnosti TopLife Czech.

TopLife Czech proto přišla s řešením, metodikou a týmem profesionálních hodnotitelů. Hodnotitelé od roku 2014 mapují a hodnotí všechny špičkové restaurace. 

„Máme asi padesát hodnotitelů, kteří chodí do restaurací pravidelně a zabývají se nejen samotnou kvalitou jídla, ale hodnotí i servis a atmosféru podniku, což podle nás do hodnocení určitě patří,“ popisuje.

Podle něj se nepokoušejí sestavit nějaké žebříčky jako některé jiné konkurenční projekty. Spíš jim jde o ocenění hodnocených restaurací jedním, dvěma nebo třemi Lvy podle toho, jak restauraci hodnotitelé ocenili.

Pravidelně pak TopLife Czech zprostředkovává příležitost seznámit se s každoročním výsledkem hodnocení v přehledné publikaci. Právě při vyhlašování výsledků Zlatých lvů pro restaurace pro rok 2019 zástupci společnosti pokřtili novou publikaci, kde najdete nejen oněch 22 restaurací oceněných třemi lvíčky, ale více než sto restaurací, které získaly Lva. 

Přední strana obálky Kuchařky nejlepších šéfkuchařů

Tím se publikace stává skutečným průvodcem po tom nejlepším, co lze v Česku v gastronomii ochutnat. U každé prezentované restaurace máte možnost se seznámit jak s šéfkuchařem, tak s interiérem, nabídkou i filozofií kuchyně, kterou nabízí.

Mimo to společnost vydává i publikace jako kuchařky. Typickým příkladem je Velká kuchařka nejlepších šéfkuchařů, kterou společně sepsalo 70 autorů a uvedli v ní 210 receptů upravených tak, aby byly přístupné i pro domácí vaření.

Autor:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Zelené kamarádky, které s vámi přežijí i klimatizaci v kanceláři

Když budete mít na pracovišti alespoň malý koutek přírody, budete se tam cítit mnohem líp. Vždyť hlavním důvodem, proč...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

Najdete na iDNES.cz