Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Japonská kuchyně

Okurková pizza na sítích rozhádala jedlíky. Vzbudila nadšení i odpor

S nakládanými okurkami je to zřejmě jako s koprovou omáčkou. Jedni ji milují, druzí ji navždy vyřadili ze svého jídelníčku. Podobné reakce vzbudila nová nabídka japonského řetězce rychlého...

19. září 2023

Svět to neviděl, pes to nežral. Kruté omyly stolování slouží jako prevence

Premium

Mám jednu kompetenci, v níž vynikám nad manželkou, a to dojídání potravin, o které už nikdo nestojí, případně jim má každou chvíli projít doba trvanlivosti. Nejradši bych byl, kdyby moje dojídání...

20. března 2023

Richard Tomáš je mistrem světa v sushi. Zabodoval s jeřábem na křišťálu

Premium

Kuchař Richard Tomáš z české restaurace Yamato to udělal klasicky: přišel, účastnil se a zvítězil. Toto historické vítězství ve World Sushi Cup však nebylo zadarmo. Předcházely tomu spousty let, kde...

17. února 2023

Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem

Kvašené zelí kimči (kimchi) je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuto pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu. A vy můžete...

24. března 2022

Sushi prověřilo um i nervy adeptů na Masterchefa, řezník to vzdal

Šéfkuchaři nestačí, že sám umí vařit. Musí být schopen jasně formulovat týmu svou vizi, stát si za ní a důsledně své lidi v kuchyni vést. Což není snadné. O tom se přesvědčil i soutěžící Jakub během...

29. září 2021  21:35

Chvála kvašení zeleniny, které dodá vitaminy a enzymy za rozumnou cenu

Nejspíš vás nepřekvapí, že až třetina potravin, které konzumujeme, se vyrábí nějakým způsobem fermentace, tedy kvašením. Od chleba a jogurtu přes víno, pivo až po populární kimči, na nějž najdete...

23. září 2020  13:19

Nesestavil bych stejné menu pro Harrachov, Prahu či Brno, říká šéfkuchař

Šéfkuchař Zdeněk Křížek byl „zavedenou veličinou“ v malostranském hotelu Mandarin Oriental, kde se specializoval na asijskou kuchyni. Vyšlapanou cestičku opustil a stal se stal hlavním šéfkuchařem...

6. června 2019

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od Kapského města, se stala prvním vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World...

20. února 2019

VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně

Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se fialových, červených či modrých brambor nijak bát. Chuť mají stejnou jako žlutomasé a výživově jsou ty...

22. listopadu 2018

Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na obilné...

12. prosince 2017

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři přistane...

4. prosince 2017

Pohlreich učí vařit sous-vide neboli ve vakuu. Tedy šetrně a jednoduše

„Sous-vide je kámoš, ne soupeř. Pomůže vám uvařit věci, o kterých jste si v životě mysleli, že jsou neproveditelné,“ popisuje Pohlreich francouzskou metodu vaření. Z dobrých surovin dostane maximum,...

16. října 2017

Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou...

6. května 2016  2:26

VIDEO: Jak Pohlreich z bůčku a piva vykouzlí Štefanův cikánský řízek

Rozpálený gril potře špekovou kůží a hodí na něj plátky vepřového bůčku naklepané pěstí. Marinované, ale nesolené. Recept na tzv. cikánský řízek šéf dostal na golfovém hřišti u Plzně od Štefana,...

30. dubna 2016

Flatbread je taková vylepšená chlebová placka. Podle šéfa strašně dobrá

Masíčko z pečených telecích žebírek a pečená červená řepa zalité křenovou šlehačkou, korunované lístky čerstvé rukoly, to vše na čerstvě pečené chlebové placce. Až uslyšíte Zdeňka Pohlreicha, jak při...

8. dubna 2016

VIDEO: Barman vzdal hold módním i více než stoletým koktejlům

Půvabný barmanský průřez stoletím od roku 1915 do roku 2015 připravil Američan, který má s tradičními míchanými drinky denně co do činění.

11. února 2016

Motorest, kde je majitelka v depresi, kuchař rapl a na dohled hora Říp

O motorestu Tereza si někteří místní přistěhovalci údajně mysleli, že je to nevěstinec, a ti, kdo přece jen riskli posezení, odcházeli načichlí kouřem. Majitelka to roky neřešila, bála se svého otce,...

3. února 2016

Pita placky zvládnete upéct doma, i s dětmi. Nemůže to být jednodušší

Pita chleba není žádný vysoký bochník, ze kterého se dají krájet krajíce. Zkuste ho ale při pečení sledovat, jak se v rozpálené troubě zničehonic nafoukne jako polštářek. Když ho vychladlý...

28. ledna 2016

Pohlreich se podle učiliště vysmíval postiženým dětem. On to cítí jinak

Kuchařské učiliště v ústeckých Trmicích, berounskou Bastilu a americký bar a restaurant v Mohelnici si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vybral ke svému návratu s pořadem Ano, šéfe! Zvědavý na to, co si...

12. ledna 2016  2:12

Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho...

23. prosince 2015

Pařížské tyčinky našich babiček. Chuťově dokonalá vánoční klasika

V nejedné rodině se předává recept na pařížské tyčinky z generace na generaci. Možná jej také máte někde v sešitě či v šuplíku zapsaný na papírku babičkou či její maminkou.

15. prosince 2015

Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen...

5. listopadu 2015

Houby moc nerostou. Tak si kupte hlívu na salát podle Pohlreicha

Houby k podzimu neodmyslitelně patří, to bychom nebyli v Česku. Jenže v lese to letos žádná velká sláva nebyla. Buď můžete sáhnout buď do sklepa, pokud si je pěstujete sami, nebo je přinést z...

24. října 2015

Hnípající hospodou u Brna ani Pohlreich nepohnul, majitel plete svetry

„Je strašně těžké probudit k životu lidi, kteří nemají chuť s ničím bojovat a nechtějí změnit věci, které jim škodí,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich nad osazenstvem restaurace Pod lékárnou v...

14. října 2015

VIDEO: Začněte vařit jáhly a máte lék proti depresím a chudokrevnosti

Jáhly, tedy obyčejné, přirozeně bezlepkové oloupané proso, jsou vynikajícím zdrojem železa, hořčíku, fosforu a vitaminů skupiny B, především B1 a B2. Ideální potravina chránící před chudokrevností,...

24. září 2015  7:51

V Asii se učí vařit zadarmo, v Česku exceluje. S vlastní restaurací nespěchá

Kuchařka Kamu byla hostem našeho on-line rozhovoru. I když má hodně příznivců, kteří by ji rádi viděli v její restauraci, rázně to odmítá. V jejím věku je ještě čas spíše na sbírání zkušeností....

28. července 2015  20:44

Recept na borůvkovou rozkoš. Obří větrník, který musíte sníst hned

Větrníky a věnečky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou a karamelem jsou klasika. Obří větrník s právě dozrávajícími borůvkami, to je ta správná letní lahoda. Ať už máte k dispozici čerstvé borůvky...

2. července 2015

VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu...

9. května 2015

Kdo miluje čokoládu, vyzkouší Pohlreichův čokoládový bezlepkový koláč

Kdo má rád dobrou čokoládu, ten ocení Pohlreichovu nedělní čokoládovou „smršť“ v dalším premiérovém dílu pořadu Vařte jako šéf v nedělní podvečer na Primě.

12. dubna 2015

Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou...

24. února 2015

Nepečený dort ze sušenek snadno zvládnete, čerstvé mango mu dodá šťávu

Čerstvé mango není žádná vzácnost, ale natrefit na správně zralé bývá problém. Nicméně není nic jednoduššího, než ho nechat dozrát při pokojové teplotě zabalené v novinovém papíru, jen ho nezapomeňte...

11. února 2015

Zkuste si doma připravit mušle. Třeba jako opravdu sváteční předkrm

Smažené mušle svatého Jakuba jsou jednoduché na přípravu a navíc už dnes není problém je koupit mražené. Obalují se v tradičním trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance, podle japonského receptu...

15. prosince 2014  10:14

Rybí filet marinujte ve sladkém miso a ve víně a upečte. Je to lahůdka

Pečený rybí filet „hamachi no saikyo miso yaki“ se dělá ze žlutoocasé ryby a marinuje se v pastě z kvašených sojových bobů, rýžového vína a sladkého vína na vaření. Je dalším chodem japonského menu,...

10. prosince 2014