Neděle 15. prosince 2019, svátek má Radana, Radan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 15. prosince 2019 Radana, Radan

Pohlreich se podle učiliště vysmíval postiženým dětem. On to cítí jinak

  2:12aktualizováno  2:12
Kuchařské učiliště v ústeckých Trmicích, berounskou Bastilu a americký bar a restaurant v Mohelnici si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vybral ke svému návratu s pořadem Ano, šéfe! Zvědavý na to, co si jejich kuchaři dokázali vzít z jeho dobře míněných rad. Není nad zpětnou vazbu z místa činu.

Takzvanými Návraty zahájí ve čtvrtek večer na Primě letošní premiérovou sérii pořadu Ano, šéfe!, avizovanou již loni v létě (rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma najdete zde.) Vrátí se na tři místa, kde zanechal svoji stopu, aby se přesvědčil, zda mělo jeho působení a rady nějaký smysl.

Fotogalerie

A přes odmítnutí dalšího natáčení ze strany vedení trmického učiliště a jejich nařčení, že se v odvysílaném dílu z Trmic posmívali handicapovaným dětem (více o tomto dílu v článku zde), zůstává dál přesvědčen, že i děti, které se učí na kuchaře víceméně ze zoufalství, mohou něco dokázat a práce je může bavit.

Proto je také chtěl pozvat do kuchyně svého podniku Imperial v centru Prahy, nicméně válčit se školou nehodlá. Tak pozval alespoň ty, kteří ji už mezitím dokončili a mohli se rozhodnout sami.

Z nabubřelé Bastily venkovská hospůdka a na Moravě Amerika

Do berounské Bastily s jejím přechytralým šéfkuchařem Pohlreich odjížděl s mírnými obavami, co s hospodou bude. A měla zavřeno. Podle šéfa pýcha předcházela pád. Nicméně podařilo se šéfkuchaře spokojeného se sebou samým překvapit na nové adrese. S Bastilou přesídlil do Cerhovic u Hořovic, už bez bývalé společnice, nicméně se servírkou z Berouna.

Sám tvrdí, že mu šéfovy rady hodně pomohly v tom, aby se posunul dál. A Pohlreich si po ochutnání téměř nemůže na nic stěžovat, jen nad jídelním lístkem radí „vymaž kecy typu capučíno nebo soudeček“. Ale pokud by se v každé venkovské hospodě vařilo jako v Cerhovicích, bylo by prý dobře.

Podívejte se, jaké rady Pohlreich v Bastile dával při první návštěvě:

Cesta do kamenictví v Mohelnici za jedním ze spolumajitelů dalšího restauračního podniku je také provázena zvědavostí, jak se s problémy v kuchyni porvali. Vydržela schopná dcera jednoho z majitelů jako provozní každodenní tlak?

A opravdu už se vám v tomhle „American Grill Bar Restaurantu“ uprostřed moravského městečka nemůže stát, že vám přinesou polosyrový hamburger, jako to předvedli v již historickém dílu? Pomohla jim léčba šokem?

Zdá se, že nová provozní nastavenou laťku drží, i když mouchy se dají vychytávat stále. Zvláště v rodinném podniku, kde starší sestra šéfuje té mladší i jejímu partnerovi v roli kuchaře. Mezilidské vztahy nikdy nejsou jednoduché, natož v rodině, nicméně i vyjít s každým je potřeba se naučit. Žádné napětí na place by host vůbec neměl pocítit, natož aby se kuchař prostě sebral a zdrhnul z kuchyně.

Bývalí učni z Trmic vyzkoušeli kuchyň v šéfově Imperialu

Jakou absurdní dohru ovšem bude mít natáčení s učni ústeckého kuchařského učiliště v Trmicích, toho se šéf nenadál. S ředitelem v čele mu dalo vedení školy najevo, že si nepřejí, aby u nich znovu natáčel, protože podle ohlasů diváků prý pořad natočený v Trmicích vyzněl jako vysmívání se postiženým dětem. Z toho důvodu, že si šéf k sobě vybral většinou děti učící se na pomocné kuchařské práce. „To jsou děti, které mají nějaký handicap, poruchy učení či mentální poruchu,“ vysvětluje ředitel školy v Trmicích.

Jak šéf „děti“ z trmického učiliště minule školil, se lze podívat (článek zde):

Jenže zrovna na tohle šéf reaguje jako na červený hadr. „Myslím, že jsme naopak i dětem - které si, kulantně řečeno, odnesou výuční list na kuchařské práce - ukázali to, co na týhletý branži může bejt hezký. A to mi neupřete. Lidi mají umět svůj obor,“ bouchne rezolutně do stolu. (Od toho, co se dělo na sociálních sítích - viz kauza s řetízkem - se jednoznačně distancoval.)

Připomeňte si kauzu s řetízkem:

Proto vzal učně při své loňské návštěvě do profesionální kuchyně ústecké restaurace Na Větruši, kde společně uvařili jejich blízkým. A měl pro ně nachystané další překvapení - chtěl stejnou skupinku učňů pozvat do pražského Imperialu, aby si vyzkoušeli práci ještě v trochu jiné kuchyni. Podle něj se totiž s dobrým vedením a spoluprací s kvalitními lidmi z praxe mohou i oni stát platnými členy nějakého pracovního týmu. A to je to podstatné.

Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Bývalí učni z Trmic jsou překvapeni, v jak malé kuchyni se připravuje jídlo pro...

Bývalí učni z Trmic jsou po praxi v kuchyni Imperialu nadšeni skvělou organizací i atmosférou.

Nicméně se školou nemíní bojovat, takže pozve alespoň ty, kteří učiliště mezitím dokončili; a rozhodli se sami za sebe, že i tuhle zkušenost chtějí zažít na vlastní kůži. I když se některým nepodařilo sehnat práci v oboru.

Pohlreich si totiž pořád myslí, že mnohdy stačí jen správný impuls. A i z dětí, kterým nikdo nijak růžovou budoucnost nepředpovídá - ať pro jejich sociální vyčlenění, nebo horší školní výsledky - se mohou stát lidé, které jejich práce baví a naplňuje. Stačí se podívat na úvodní video, jak je dokáže nadchnout.

Co myslíte, má Zdeněk Pohlreich pravdu, že učni potřebují víc praxe a správných podnětů, aby to v nich probudilo skutečný zájem o obor?

celkem hlasů: 9271

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 26. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano 9139
Ne 78
Nevím 54
Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Z předvánočního úklidu nešilte. Stačí pár minut a byt bude jako klícka

Většina lidí uklízení nemá ráda. Zvláště to, které se ve „spořádané domácnosti“ předpokládá před svátky. Přitom stačí...

Zahrádkáři chtějí nový zákon. Je to paskvil, hřímá opozice

Zahrádkářský svaz už počtvrté za posledních dvacet bojuje za to, aby bylo jeho fungování uznáno za obecně prospěšnou...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Premium

Zoufale jsme se snažili postřeleného muže zachránit, líčí lékař z Ostravy

Hrudní chirurg Marcel Mitták z Fakultní nemocnice Ostrava se snažil s týmem zdravotníků zachránit jednoho z těžce...

Premium

Na Gottově pohřbu jsem se bál, že spáchám atentát na Zemana, říká Strach

Každý se ho ptá na Anděla Páně 3. Jiří Strach ale trpělivě vysvětluje, že to nezáleží jen na něm. „Rozhodujeme o tom...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

  • Další z rubriky

Nenahřívat, neužívat rozpouštědla. Jak v zimě předejít zamrzlým zámkům

S příchodem prvních mrazíků se vrací i každoroční boj se zamrzlými zámky. Co dělat, když nás ráno překvapí nedobytné...

Premium

Jatka, či život v bavlnce? Duel vegana a rybáře o vánoční tradici číslo 1

Patří k symbolům Vánoc, ale jsou i důvodem sporů. Jak s kapry zacházíme od narození do poslední chvíle jejich života?...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz