Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohlreich se podle učiliště vysmíval postiženým dětem. On to cítí jinak

  2:12
Kuchařské učiliště v ústeckých Trmicích, berounskou Bastilu a americký bar a restaurant v Mohelnici si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vybral ke svému návratu s pořadem Ano, šéfe! Zvědavý na to, co si jejich kuchaři dokázali vzít z jeho dobře míněných rad. Není nad zpětnou vazbu z místa činu.

Takzvanými Návraty zahájí ve čtvrtek večer na Primě letošní premiérovou sérii pořadu Ano, šéfe!, avizovanou již loni v létě (rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem na toto téma najdete zde.) Vrátí se na tři místa, kde zanechal svoji stopu, aby se přesvědčil, zda mělo jeho působení a rady nějaký smysl.

A přes odmítnutí dalšího natáčení ze strany vedení trmického učiliště a jejich nařčení, že se v odvysílaném dílu z Trmic posmívali handicapovaným dětem (více o tomto dílu v článku zde), zůstává dál přesvědčen, že i děti, které se učí na kuchaře víceméně ze zoufalství, mohou něco dokázat a práce je může bavit.

Proto je také chtěl pozvat do kuchyně svého podniku Imperial v centru Prahy, nicméně válčit se školou nehodlá. Tak pozval alespoň ty, kteří ji už mezitím dokončili a mohli se rozhodnout sami.

Z nabubřelé Bastily venkovská hospůdka a na Moravě Amerika

Do berounské Bastily s jejím přechytralým šéfkuchařem Pohlreich odjížděl s mírnými obavami, co s hospodou bude. A měla zavřeno. Podle šéfa pýcha předcházela pád. Nicméně podařilo se šéfkuchaře spokojeného se sebou samým překvapit na nové adrese. S Bastilou přesídlil do Cerhovic u Hořovic, už bez bývalé společnice, nicméně se servírkou z Berouna.

Sám tvrdí, že mu šéfovy rady hodně pomohly v tom, aby se posunul dál. A Pohlreich si po ochutnání téměř nemůže na nic stěžovat, jen nad jídelním lístkem radí „vymaž kecy typu capučíno nebo soudeček“. Ale pokud by se v každé venkovské hospodě vařilo jako v Cerhovicích, bylo by prý dobře.

Podívejte se, jaké rady Pohlreich v Bastile dával při první návštěvě:

26. srpna 2015

Cesta do kamenictví v Mohelnici za jedním ze spolumajitelů dalšího restauračního podniku je také provázena zvědavostí, jak se s problémy v kuchyni porvali. Vydržela schopná dcera jednoho z majitelů jako provozní každodenní tlak?

A opravdu už se vám v tomhle „American Grill Bar Restaurantu“ uprostřed moravského městečka nemůže stát, že vám přinesou polosyrový hamburger, jako to předvedli v již historickém dílu? Pomohla jim léčba šokem?

16. září 2015

Zdá se, že nová provozní nastavenou laťku drží, i když mouchy se dají vychytávat stále. Zvláště v rodinném podniku, kde starší sestra šéfuje té mladší i jejímu partnerovi v roli kuchaře. Mezilidské vztahy nikdy nejsou jednoduché, natož v rodině, nicméně i vyjít s každým je potřeba se naučit. Žádné napětí na place by host vůbec neměl pocítit, natož aby se kuchař prostě sebral a zdrhnul z kuchyně.

Bývalí učni z Trmic vyzkoušeli kuchyň v šéfově Imperialu

Jakou absurdní dohru ovšem bude mít natáčení s učni ústeckého kuchařského učiliště v Trmicích, toho se šéf nenadál. S ředitelem v čele mu dalo vedení školy najevo, že si nepřejí, aby u nich znovu natáčel, protože podle ohlasů diváků prý pořad natočený v Trmicích vyzněl jako vysmívání se postiženým dětem. Z toho důvodu, že si šéf k sobě vybral většinou děti učící se na pomocné kuchařské práce. „To jsou děti, které mají nějaký handicap, poruchy učení či mentální poruchu,“ vysvětluje ředitel školy v Trmicích.

Jak šéf „děti“ z trmického učiliště minule školil, se lze podívat (článek zde):

9. září 2015

Jenže zrovna na tohle šéf reaguje jako na červený hadr. „Myslím, že jsme naopak i dětem - které si, kulantně řečeno, odnesou výuční list na kuchařské práce - ukázali to, co na týhletý branži může bejt hezký. A to mi neupřete. Lidi mají umět svůj obor,“ bouchne rezolutně do stolu. (Od toho, co se dělo na sociálních sítích - viz kauza s řetízkem - se jednoznačně distancoval.)

Připomeňte si kauzu s řetízkem:

9. září 2015

Proto vzal učně při své loňské návštěvě do profesionální kuchyně ústecké restaurace Na Větruši, kde společně uvařili jejich blízkým. A měl pro ně nachystané další překvapení - chtěl stejnou skupinku učňů pozvat do pražského Imperialu, aby si vyzkoušeli práci ještě v trochu jiné kuchyni. Podle něj se totiž s dobrým vedením a spoluprací s kvalitními lidmi z praxe mohou i oni stát platnými členy nějakého pracovního týmu. A to je to podstatné.

Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Šéf v kuchyni rozdává úkoly, radí, pomáhá, chválí, kárá, ale i povzbuzuje.
Bývalí učni z Trmic jsou překvapeni, v jak malé kuchyni se připravuje jídlo pro...

Bývalí učni z Trmic jsou po praxi v kuchyni Imperialu nadšeni skvělou organizací i atmosférou.

Nicméně se školou nemíní bojovat, takže pozve alespoň ty, kteří učiliště mezitím dokončili; a rozhodli se sami za sebe, že i tuhle zkušenost chtějí zažít na vlastní kůži. I když se některým nepodařilo sehnat práci v oboru.

Pohlreich si totiž pořád myslí, že mnohdy stačí jen správný impuls. A i z dětí, kterým nikdo nijak růžovou budoucnost nepředpovídá - ať pro jejich sociální vyčlenění, nebo horší školní výsledky - se mohou stát lidé, které jejich práce baví a naplňuje. Stačí se podívat na úvodní video, jak je dokáže nadchnout.

Co myslíte, má Zdeněk Pohlreich pravdu, že učni potřebují víc praxe a správných podnětů, aby to v nich probudilo skutečný zájem o obor?

celkem hlasů: 9271

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 26. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 9139
Ne
Ne 78
Nevím
Nevím 54
Autor:
  • Nejčtenější

Zabití trofejní rekordní ryby? Neukojené ego. Ani není k jídlu, říká rybář Vágner

Premium

Zabíjet trofejní ryby je podle rybáře Jakuba Vágnera úplně zbytečné. Nejenže se nedají sníst, ale poškozuje to celou rybářskou komunitu, kterou to zbavuje možnosti se s takovou rybou setkat. Může za...

4. září 2024

Zákeřné krásky našich zahrad umějí otrávit. Chraňte před nimi děti i mazlíčky

Některé z nich jsou tak půvabné, až se nad nimi srdce pousměje, je však třeba mít se před nimi na pozoru. Přestože vypadají zcela neškodně.

5. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Poznejte soutěžící Hell’s Kitchen Česko. Koho už vyhodil pruďas Kašpárek?

Pekelná kuchyně otevřela na konci srpna své brány. Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky, kteří bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field a...

27. srpna 2024  9:24,  aktualizováno  4.9 22:05

Podívejte se, kteří roztomilí srpnoví mazlíci vyhráli granule i hračky

Soutěž

Hlasování o nejroztomilejší mazlíky měsíce srpna je minulostí a vy se můžete seznámit s vítězi. O tom, kdo získá ceny od značky Purina Pro Plan, rozhodly čtenářské hlasy. Tak zalistujte galerií a...

2. srpna 2024  10:01,  aktualizováno  2.9 12:59

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máte skvělé maliny, rybíz či motýlí keře? Namnožte si další, řízkováním

Rádi byste navýšili počet ovocných či okrasných keřů na své zahradě, dokonce už máte své osvědčené odrůdy či hybridy, které právě u vás jdou? Ideální stav, abyste si je namnožili sami. Vyzkoušejte si...

6. září 2024

Těstoviny jsou dědictví, které rádi ochutnáváme dodnes. Vyrobit je není těžké

Traduje se, že těstoviny přivezl do Itálie Marco Polo z cesty do Číny ve 13. století. Faktem však je, že je znali už starověcí Řekové a Římané, a vznikly tedy nejspíš na více místech nezávisle na...

8. září 2024

Jednonohé vášni propadá až 70 procent Čechů, houby bývaly masem chudých

Doba, kdy nebylo možné moc cestovat, přispěla ke vzniku nových koníčků a vášní. Jednou z nich bylo a dodnes je houbaření. Když nerostou, jsme smutní. Když rostou, nevíme, co s nimi. Ale stejně je...

7. září 2024

Jaká krbová kamna si vybrat a jak v nich správně topit

Meditace, relax a odreagování. Takové pocity se dostaví, když se budete dívat do plamenů. I proto si lidé čím dal častěji pořizují krbová kamna, která jsou nejen praktickým zdrojem tepla, ale často...

6. září 2024

Máte skvělé maliny, rybíz či motýlí keře? Namnožte si další, řízkováním

Rádi byste navýšili počet ovocných či okrasných keřů na své zahradě, dokonce už máte své osvědčené odrůdy či hybridy, které právě u vás jdou? Ideální stav, abyste si je namnožili sami. Vyzkoušejte si...

6. září 2024

Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček
Soutěžte s ČPZP a vyhrajte dárkový balíček

Tento týden pro vás máme soutěž s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou. Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku a jeden z pěti dárkových...

Přírůstek do královské rodiny. Princ s princeznou čekají čtvrtého potomka

Švédský královský dvůr oznámil šťastnou novinku. Princ Carl Philip (45) a princezna Sofia (39) budou čtyřnásobnými...

Za úklid orální sex. Katy Perry popsala vztah s Orlandem Bloomem

Zpěvačka Katy Perry (39) se rozpovídala v podcastu Call Her Daddy o svém vztahu s hercem Orlandem Bloomem (47)....

Nechávám si odsát tuk z břicha a chodím pravidelně na botox, říká Alice Bendová

Alice Bendová vypadá ve svých padesáti letech skvěle. Herečka otevřeně přiznává, že si občas ráda pomáhá kosmetickými...

Konec střídavé péče, jednodušší rozvod. Co změní novela občanského zákoníku

Novela občanského zákoníku přináší několik klíčových změn v oblasti rozvodů, péče o děti a vymáhání výživného. Tyto...

Zabití trofejní rekordní ryby? Neukojené ego. Ani není k jídlu, říká rybář Vágner

Premium Zabíjet trofejní ryby je podle rybáře Jakuba Vágnera úplně zbytečné. Nejenže se nedají sníst, ale poškozuje to celou...