VIDEO: Americký sen v moravském převleku a Pohlreichova léčba šokem

  1:15aktualizováno  1:15
„Extra to je v každém případě, ale bohužel extra hnusný,“ konstatuje Zdeněk Pohlreich poté, co mu v mohelnické restauraci naservírují polosyrový burger z masa, co se půl dne povalovalo v kuchyni. Na vině není ani tak nešťastný kluk bez praxe, ale majitelé a provozní „American Grill Bar Restaurantu“.

Ve zhruba desetitisícovém moravském městečku se pere o přízeň místních přes třicet hospod. Proč nepřidat další, když už jsou k dispozici volné prostory, řekli si zřejmě místní kameník a jeho partner provozující několik živností od kadeřnictví po hernu. A otevřeli si podnik v americkém stylu, najali provozního, otevřeli a přihlásili se do pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie z Mohelnice

Za měsíc a půl provozu se jim pak na pozici kuchaře vystřídalo sedm lidí. Včetně zmíněného kluka, který měl tu smůlu, že stál u sporáku právě ve chvíli, kdy si z menu podniku objednal obávaný šéfkuchař. Maturita na škole cestovního ruchu a přání dělat v kuchyni mu v tu chvíli moc nepomohly. Musel by si ho nejdřív vzít do parády zkušený profík a hlavně by se neobešel bez změny přístupu. Házet na něj všechnu vinu je však podle Pohlreicha laciné.

Naservíruje raději majitelům a provoznímu na talíř to samé, co dostal on jako host jejich podniku. Je to poměrně drsné, ale jinak by si těžko uvědomili, že odpovědnost za případné zdravotní problémy konzumentů leží na jejich bedrech. Kdo tento pořad sleduje, možná si při shlédnutí našeho úvodního videa vzpomene na legendární díl s brněnskou Bohémou.

Naučí se nakonec v Mohelnici opravdu dobré burgery?

„Člověk se tu snaží vlít energii do žil někomu, kdo si to vůbec nezaslouží,“ uleví si alespoň Pohlreich. A nelze se mu divit a nesmeknout, s jakou profesionalitou se dokáže evidentně znechucený šéf přemoci a zbylému osazenstvu kuchyně předvést, jak by mohlo a mělo menu v podobně nastaveném podniku vypadat a chutnat.

American Grill Bar Restaurant

„Při natáčení dílu v Mohelnici jsem si znovu uvědomil, s jakým diletantstvím se dá náš obor dělat. Arogance, neschopnost a ignorace byly hlavní ingredience na místním menu. Jídlo bylo jednoduše šokující, mám pocit, že něco takového jsem ještě na talíři neviděl,“ vzpomíná Pohlreich na podnik, ve kterém se doslova bál o život .

Poradí s jídelním lístkem i se správným výběrem, poměrem a zpracováním masa na burgery i steaky. Má radost z nového začínajícího kuchaře, který má teprve před maturitou, ale vaření ho baví, má zájem se něco naučit a snaží se.

Ale bude to stačit v podniku, kde zní z reproduktorů cimbálovka, dekor stěn kopíruje siluetu New Yorku a hostům klidně servírují kupované nugety z mrazáku? „To má být to americké téma? Že budou lidi žrát mražený jídlo?“ neodpustí si šéf, nicméně mladému kuchaři kolegiálně poradí, co může.

Zda to pomohlo a co a v jakém prostředí dostal na talíř, když se po pár měsících do mohelnického podniku vrátil, se dozvíte ve čtvrtek večer na Primě ve čtvrtém premiérovém dílu podzimní řady Ano, šéfe!


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Najdete na iDNES.cz