Nejlepší knedlík, co jsem v životě měl v hubě, dojme Pohlreich optičku

  0:15aktualizováno  0:15
„Tohle je vaření se sebevědomím. Talent od pánaboha,“ rozplývá se Zdeněk Pohlreich nad staročeskou kuchyní bývalé optičky Jany. Fenomenální kuchařky utrápené životem, která se našla jako šéfová kuchyně uprostřed šumavských hvozdů v rodinném hotýlku Rosa. Ten se snaží spasit dva Pražáci, ovšem pomalu jim docházejí síly.

Na Šumavu opět (příjemné překvapení tu U Štěpána zažil už v roce 2010) zavítá 2. díl premiérové řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer. A je to téměř doják, protože v Rose přivítali Zdeňka Pohlreicha s téměř posvátnou úctou.

Manželům Lázeňským, kteří se rozhodli tento řetenický hotýlek s kapličkou na krásném klidném místě poblíž Kašperských Hor resuscitovat, na názoru šéfa hodně záleží. Očekávají od něj rady, díky kterým se po roce a půl dřiny na zchátralém objektu konečně pohnou z místa a začnou se dostávat alespoň na nulu a pak snad i z minusových čísel.

Fotogalerie z Řetenic

Ovšem když nechají venku na terase šéfa ochutnat několik jídel z hotelové kuchyně paní Jany, která obavami nad jeho soudem sotva dýchá, je Pohlreich až zaskočen. Jasně, najde mouchy na servírované rybě, sépiové špagety mu už vůbec nechutnají („Na ty se navíc na Šumavě můžu vyprdnout,“ konstatuje věcně), ovšem husí játra ve vlastní šťávě, domácí skřivani s čerstvě pečeným chlebem či kachní paštika, z těch má doslova boule za ušima. „To je prostě prachsprostě dobrý. Pak že se nedá prolnout francouzská a česká kuchyně,“ horuje se zápalem sobě vlastním. „Se musím zeptat, jestli mě nechce paní kuchařka adoptovat.“

Následují ještě výborné domácí zapečené nudle a kachna s knedlíkem a se zelím. A jsou to jídla, která šéfovi na Šumavu sednou jako „prdel na hrnec“. Z knedlíků si dokonce sedne na zadek sám a následně složí paní Janě v kuchyni takovou poklonu (podívejte se na úvodní video), že ji rozpláče dojetím.

A zdaleka ne jednou. S touhle festovní ženskou, která našla na Šumavě útočiště, a jak to tak vypadá, tak doslova nové zázemí, se totiž osud nemazlil a v kuchyni, které může kralovat, se konečně našla. Baví ji hledat staré recepty, vzpomínat, co ji v kuchyni naučil táta i babička, připravovat pro hosty domácí džemy i paštiky, chodit pro ně i na houby. A šéf obdivuje i její úžasný cit pro dochucování jídel.

Kulinářský zážitek

Čekají na vás šťavnaté steaky, výborné pizzy, lahodné sushi i české klasiky. Potěšte svůj žaludek, pochutnáte si a díky Raketa.cz ještě ušetříte.

Jenže hotel, ten zdaleka není jen o kuchyni. Každopádně jde tentokrát doslova o dojemný příběh, ze kterého zůstává příjemný pocit, že se u nás stále najdou lidé, kteří chtějí dělat věci poctivě a opravdově. I když za nimi musíte třeba na Šumavu.

Zdeněk Pohlreich k tomuto dílu říká, že pro něj Rosa byla velikým překvapením. „Na nádherné Šumavě se ukrývají před ostatními a asi i před sebou samými prima lidé spolu se svými osudy, tajemstvími i bolestmi. Zdá se, že Šumava je zrozená pro ty nejdojemnější epizody Ano, šéfe!,“ neskrývá, že i pro něj to bylo zajímavé setkání a poznání.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Najdete na iDNES.cz