Čtvrtek 12. prosince 2019, svátek má Simona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 12. prosince 2019 Simona

Motorest, kde je majitelka v depresi, kuchař rapl a na dohled hora Říp

  0:16aktualizováno  0:16
O motorestu Tereza si někteří místní přistěhovalci údajně mysleli, že je to nevěstinec, a ti, kdo přece jen riskli posezení, odcházeli načichlí kouřem. Majitelka to roky neřešila, bála se svého otce, svých hostů a asi i sama sebe. Po čtyřicítce se otci postavila a zůstala na vše sama, jen se svérázným jednookým kuchařem.

Po čtyřech letech pokusů o zázrak, v zoufalosti největší, že bude muset zavřít svůj vlastní motorest, který dostala před šestnácti lety k narozeninám od svého despotického otce, viděla Soňa Helísková spásu v návštěvě Zdeňka Pohlreicha.

Tomu bylo jasné hned při prvním okouknutí kdysi nejznámějšího motorestu na trase z Prahy do Německa, jemuž se ale nová dálnice vyhnula obloukem, že tohle tedy bude oříšek.

Šéfkuchař psychologem na plný úvazek

Tentokrát přinese čtvrteční večerní premiéra dalšího dílu Ano, šéfe! lidsky poměrně dramatickou story. Dokáže šéfova návštěva nakopnout submisivní ženu, která teprve po čtyřicítce našla sílu poslat svého otce do patřičných mezí? A která pláče, kdykoliv si na něj v nějaké souvislosti vzpomene?

Fotogalerie

Navíc jde o motorest s velmi bizarním prostředím. Nechybí podivně červená rádoby jásavá fasáda, hromady starých cedulí, jelení parohy a vycpaní ptáci na stěně, hrací automat ani cigaretový kouř nasáklý do ubrusů i záclon. Ovšem nenašli byste nic, co by si tam za šestnáct let dala paní Lída sama. I interiérová designérka, kterou si šéf přiveze s sebou, tak musí chtě nechtě zafungovat i jako psycholožka.

Koneckonců, i kuchaře Milana, motorkáře, kterému místní přezdívají kvůli skleněnému oku Kyklop, vlastně paní Soňa zdědila z doby, kdy jejímu motorestu zhruba před čtyřmi lety stále ještě velel tatínek. Ten šéfovi klidně naservíruje tuhou roštěnku. A když ji posléze sám ochutná, s naprostým klidem pouze svérázně konstatuje, že je opravdu tužší jako „ze starýho vola“, ale někdo mladší by to určitě rozkousal. Zdaleka nejen za to si označení „rapl“ od šéfa zaslouží.

Kdo přes Postřižín s Řípem na dohled jezdíte, tak už možná víte, jak šéfova zachraňovací návštěva dopadla. A jestli vůbec měla smysl, nebo jestli to bylo příliš velké sousto i pro ostříleného pražského šéfkuchaře. Takhle sonda do života jedné utiskované a současně nesmírně statečné ženy, která se snaží udržet upadající podnik za cenu toho, že sama spí v kanceláři, ale za zkouknutí stojí.

Nemusíte se obávat, že by to nebylo o jídle. Je, dokonce o české kuchyni. O tom, že kdo chce vařit českou klasiku, musí ji dnes zvládat nadstandardně dobře.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

Lexikon devatera koření, které by vám na Vánoce nemělo doma chybět

Špetka koření vyladí k dokonalosti každý pokrm. Právě v zimě, a to především v adventním čase o a Vánocích, by vám ve...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Ovar, jitrnice a prejt. Řezníci během mrazivé neděle oslavili svůj svátek

Zvuk harmoniky hrající české lidovky a desítky mužů ve zmijovkách. Tak přivítal návštěvníky druhý Den řezníků. Už od...

HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.

Najdete na iDNES.cz