Motorest, kde je majitelka v depresi, kuchař rapl a na dohled hora Říp

  0:16aktualizováno  0:16
O motorestu Tereza si někteří místní přistěhovalci údajně mysleli, že je to nevěstinec, a ti, kdo přece jen riskli posezení, odcházeli načichlí kouřem. Majitelka to roky neřešila, bála se svého otce, svých hostů a asi i sama sebe. Po čtyřicítce se otci postavila a zůstala na vše sama, jen se svérázným jednookým kuchařem.

Po čtyřech letech pokusů o zázrak, v zoufalosti největší, že bude muset zavřít svůj vlastní motorest, který dostala před šestnácti lety k narozeninám od svého despotického otce, viděla Soňa Helísková spásu v návštěvě Zdeňka Pohlreicha.

Tomu bylo jasné hned při prvním okouknutí kdysi nejznámějšího motorestu na trase z Prahy do Německa, jemuž se ale nová dálnice vyhnula obloukem, že tohle tedy bude oříšek.

Šéfkuchař psychologem na plný úvazek

Tentokrát přinese čtvrteční večerní premiéra dalšího dílu Ano, šéfe! lidsky poměrně dramatickou story. Dokáže šéfova návštěva nakopnout submisivní ženu, která teprve po čtyřicítce našla sílu poslat svého otce do patřičných mezí? A která pláče, kdykoliv si na něj v nějaké souvislosti vzpomene?

Fotogalerie

Navíc jde o motorest s velmi bizarním prostředím. Nechybí podivně červená rádoby jásavá fasáda, hromady starých cedulí, jelení parohy a vycpaní ptáci na stěně, hrací automat ani cigaretový kouř nasáklý do ubrusů i záclon. Ovšem nenašli byste nic, co by si tam za šestnáct let dala paní Lída sama. I interiérová designérka, kterou si šéf přiveze s sebou, tak musí chtě nechtě zafungovat i jako psycholožka.

Koneckonců, i kuchaře Milana, motorkáře, kterému místní přezdívají kvůli skleněnému oku Kyklop, vlastně paní Soňa zdědila z doby, kdy jejímu motorestu zhruba před čtyřmi lety stále ještě velel tatínek. Ten šéfovi klidně naservíruje tuhou roštěnku. A když ji posléze sám ochutná, s naprostým klidem pouze svérázně konstatuje, že je opravdu tužší jako „ze starýho vola“, ale někdo mladší by to určitě rozkousal. Zdaleka nejen za to si označení „rapl“ od šéfa zaslouží.

Kdo přes Postřižín s Řípem na dohled jezdíte, tak už možná víte, jak šéfova zachraňovací návštěva dopadla. A jestli vůbec měla smysl, nebo jestli to bylo příliš velké sousto i pro ostříleného pražského šéfkuchaře. Takhle sonda do života jedné utiskované a současně nesmírně statečné ženy, která se snaží udržet upadající podnik za cenu toho, že sama spí v kanceláři, ale za zkouknutí stojí.

Nemusíte se obávat, že by to nebylo o jídle. Je, dokonce o české kuchyni. O tom, že kdo chce vařit českou klasiku, musí ji dnes zvládat nadstandardně dobře.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

Recept na domácí ovocný ocet ze zbytků. Pomáhá s trávením i léčí

Jídlo vám ochutí každý ocet, ale k terapii se používá pouze ten ovocný. Největší zdravotní efekt má ocet jablečný,...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Najdete na iDNES.cz