Teplá kaše po ránu pohladí žaludek a dodá vše, co tělo potřebuje

  • 0
Mohou být bez lepku i bez laktózy, takže pro mnoho lidí řeší jejich problémy s trávením. Mohou být sladké i slané, jejich ochucení se meze nekladou, takže si každý přijde chuťově na své a na obilné kaši vydrží plný energie i do pozdního oběda. Připravili jsme pro vás hned několik receptů.

Věra Strnadová, autorka řady sladkých i slaných receptů, objevila kaše jako lék na svoje vleklé zdravotní problémy.

Základní suroviny, ze kterých se kaše připravují - tedy obilí či luštěniny - vaše tělo navíc pěkně dají dohromady. Vždyť třeba pro Tibeťany je kaše z mletého praženého ječmene - tzv. tsampa (recept najdete v tomto článku) - naprostým základem každodenního jídelníčku pro děti i dospělé. Jen ochucení může být pokaždé trochu jiné. Je to prosté jídlo, ale dá tělu, co je potřeba.

Na jaře si lze dochucovat kaše čerstvými bylinkami

Koneckonců i tu u nás nejběžnější ovesnou kaši máme podvědomě zařazenou jako pokrm chudých. Ať ji ale vnímáte jakkoliv, kaše je zásobárnou lehce stravitelných živin a jako taková by neměla na žádném jídelníčku chybět. Vždyť na své si přijdou i ti, kteří vyhledávají jídla bez lepku či laktózy.

A poslední praktická rada před přípravou? Rýži, pohankovou lámanku, luštěniny a podobné suché ingredience před zpracováním vždy propláchněte studenou vodou.

Bramborovo-batátová bezlepková kaše s rostlinnou smetanou

bramborovo-batátová

Ingredience:

  • 1 brambora
  • 1 batátová hlíza (vůči bramboře poloviční)
  • špetka drceného kmínu
  • 1 lžička přepuštěného másla (ghí)
  • 2 až 3 lžíce rostlinné smetany, ideálně rýžové
  • 3 křepelčí vejce nebo 1 slepičí (vhodné až pro děti od 8 měsíců)
  • jarní cibulka a petrželová nať (v zimě je nahraďte červenou cibulí)
  • sůl a čerstvě mletý pepř (ne pro děti)

Tuto kaši si s vámi mohou dát už půlroční děti, jen ji pro ně nedochucujte solí a pepřem. Společně s vejcem – ideálně křepelčím – ji pak můžete podávat dětem od 8 měsíců.   

Do rendlíku dejte společně s kmínem vařit očištěnou a na kostky nakrájené batáty a bramboru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí – trvá to nanejvýš 10 minut.

Mezitím uvařte vejce natvrdo. Vejce přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a dovařte. Slepičímu to trvá přibližně 8 minut, křepelčímu jen 1 minutu. Vodu pak slijte, vejce ochlaďte ve studené vodě a poté oloupejte.

Z hotových brambor a batátů slijte vodu, rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem a přidejte lžičku přepuštěného másla. Pokud budete kaši podávat dítěti od šesti měsíců, máte v této fázi hotovo. Jinak přilijte ke šťouchaným bramborám smetanu a promíchejte. Pro velké kaši dosolte a podávejte ozdobenou čerstvou zelení a čerstvě mletým pepřem.  

Pohanková kaše s mákem a badyánem (bez laktózy a lepku)

Pohanková kaše s mákem a badyánem

Ingredince:

  • 200 ml semínkového mléka (či jiné tekutiny)
  • 50 g pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou
  • sladidlo, ideálně med
  • cca 4 přírodní sušené švestky
  • 1 lžíce nemletého máku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody.

Do rendlíku nalijte semínkové mléko nebo jinou tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.

Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Na jaře si ji můžete ozdobit i květy třešní či jiných ovocných dřevin, které jsou také jedlé.

Jak připravit semínkové mléko?

70 g loupaných slunečnicových semínek, 70 g mandlí (ideálně neloupaných), 20 g neloupaných konopných semínek, případně ještě dvě lžíce máku namočte do vody, stačí na hodinu, maximálně však na 6 až 8 hodin, jinak by se semínka mohla začít kazit. Pak vodu ze semínek slijte (nemusíte důkladně), semínka doplňte čerstvou vodou do jednoho litru, směs rozmixujte, přeceďte a slijte do sklenice.

Tsampa. Bleskově hotová kaše bez laktózy

Tsampa

Ingredince:

  • 200 ml tekutiny (ideálně kokosové, rýžové nebo mandlové mléko)
  • 70 g tsampy (mletého praženého ječmene)
  • sladidlo, ideálně rýžový sirup
  • ořechy, kakao nebo karob, skvěle se hodí pistácie a nepražené kakaové boby

Tsampa je tibetská národní specialita a téměř každodenní výživný pokrm obyčejných lidí. Navíc si ho můžete obohatit například chia semínky.

Tekutinu v rendlíku zahřejte. Když je horká, přelijte ji do mísy a metličkou či vidličkou do ní postupně vmíchejte tsampu. Oslaďte, nechte pár minut zhoustnout, ozdobte a podávejte.

Kořeněná rýžová kaše s dýní a batáty (bez laktózy a lepku)

Kořeněná rýžová kaše s dýní a batáty

Dýni a batáty očistěte a pokrájejte na malé kostičky. V hmoždíři podrťte společně hřebíčky, nové koření, pepř, koriandr a římský kmín.

Ingredience:

  • 50 g jasmínové rýže
  • 100 g batátů (sladké brambory)
  • 50 g dýně hokkaido (máslové, muškátové)
  • 500 ml kokosového mléka
  • 3 hřebíčky
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • špetka semínek koriandru
  • špetka římského kmínu
  • 2 špetky mleté kurkumy
  • 2 špetky černého kmínu (černuchy)
  • sůl
  • 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • petrželová nať nebo nať koriandru
  • případně citron či 2 lžíce bílého jogurtu

V rendlíku nebo v hlubší pánvi se silným dnem rozpalte ghí (přepuštěné máslo) a 1 minutu na něm za stálého míchání restujte podrcené koření. Přidejte kurkumu a rýži.

Promíchejte a přisypte nakrájenou dýni a sladkou bramboru. Zalijte kokosovým mlékem, osolte a přiveďte k varu. Stáhněte na mírný plamen a za občasného míchání vařte přibližně 20 minut. Rýže pustí škrob a dýně s batáty budou dokonale měkké. Možná budete potřebovat v průběhu vaření přidat ještě trochu vody. Výsledná konzistence by měla být kašovitá.

Podávejte posypané natí petrželky nebo koriandru a semínky černého kmínu (černuchy). Kaši můžete doplnit citronem nebo jogurtem, jen už v tom případě nebude prostá laktózy.

Rozvar ze sušených datlí (bez lepku a bez laktózy)

Rozvar z datlí (v mističce). Stejnou možnost využití nabízí v podstatě každé sušené ovoce.

V lednici vydrží tato dobrota zhruba týden, takže si ji můžete na dochucování sladkých kaší připravit dopředu (recept je rozpočítaný jen ani jednu porci). Přípravou strávíte zhruba 20 minut.

Ingredience:

  • 5 velkých sušených datlí bez pecek
  • 1 citron s chemicky neošetřenou kůrou (není nutný)
  • voda

Datle dejte do rendlíku a zalijte vodou tak, aby hladina sahala zhruba jeden centimetr nad datle. Můžete nastrouhat a přidat kůru z citronu. Přiveďte datle k varu, stáhněte plamen a vařte, až se tekutina vyvaří na polovinu – trvá to necelých 10 minut.

Obsah nechte chvíli zchladnout, přemístěte do mixéru a rozmixujte. Můžete použít i přídavnou nádobu tyčového mixéru, neplňte ji ale více než do poloviny objemu. Uzavřete do nádoby a skladujte v lednici, vydrží asi týden.