Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

  2:26aktualizováno  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou treskou. Zkuste si ji připravit s čerstvým pestem a cherry rajčátky a nebudete se po grilování cítit jako po výprasku.

Letní kuchyň má být lehká, a na to jsou ryby ideální. Ani ty ovšem zbytečně nezatěžujte složitou přípravou nebo překombinováním použitých surovin. Jako příloha jsou třeba čerstvé bylinkové pesto a rajčátka naprosto ideální.

Jak na to? Ani v přípravě složitosti nehledejte

Kupte pěkný chlazený filet, naporcujte ho na rozumné kousky, s citem osolte a opepřete. Rybu ještě pokapejte ještě troškou citronové šťávy, případně šťávy z limetky, kterou by si vybral Australan, a nechte stranou chvíli odpočinout.

Fotogalerie

Zatím si připravte rychlé pesto, ručně, v hmoždíři. Na jeden díl bazalkových lístků doporučuje Zdeněk Pohlreich dva díly olivového oleje, dva díly parmazánu a půl dílu piniových oříšků. A k tomu pouze jeden stroužek k česneku, aby výraznou chutí čerstvé pesto nezabil.

V hmoždíři nejprve utřete lístky bazalky s oříšky a na kousky nasekaným stroužkem česneku, přidejte špetku soli a pro zlepšení barvy nať čerstvé petržele, která obsahuje hodně chlorofylu, zeleného barviva. Pomůže stabilizovat svěží barvu pesta, čemuž dopomůže i malá kapka octa. A vše dohromady v hmoždíři pěkně utřete, nakonec přidejte olej a strouhaný parmazán.

A pusťte se do přípravy tresky. Než ji položíte na rozpálený gril, ideálně na kámen, potřete ji pěkně z obou stran troškou olivového oleje. A než bude ryba hotová, což je chvilička, pokrájejte si rajčátka a jen je lehce osolte a opepřete.

Jako lehký salátek rovnou servírujte spolu s pestem na talíře, přímo z grilu přihoďte hotovou tresku a svěží letní jídlo máte hotové. A pokud si děláte zálusk na něco dalšího australského na grilu, podívejte se v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

VIDEO Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Domácí klobásky se salátem

VIDEO Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v...

  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

Barvy vám vylepší náladu. Červená, oranžová i žlutá vás nabijí energií

Dejte sbohem podzimní šedi a sáhněte s námi do pomyslné krabičky s barvami. Pusťte si je domů i do života a uvidíte, že...

Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?
TIP: Které dětské kapsičky se nám osvědčily?

Kapsičky s ovocnými přesnídávkami i jinými dobrotami si maminky pochvalují. Zvláště na výlety a procházky jsou skvělou volbou. Na co byste si při jejich výběru měli dát pozor?

Najdete na iDNES.cz