Zkuste grilovat jako Australani, třeba tresku s pestem, radí Pohlreich

  2:26aktualizováno  2:26
Krevety, steaky z pštrosa Emu, jehněčí hřbet. To se v Austrálii na gril přímo nabízí, podobně jako zde asi nejoblíbenější ryba na grilování King George whiting. Srovnatelná je s u nás dostupnou treskou. Zkuste si ji připravit s čerstvým pestem a cherry rajčátky a nebudete se po grilování cítit jako po výprasku.

Letní kuchyň má být lehká, a na to jsou ryby ideální. Ani ty ovšem zbytečně nezatěžujte složitou přípravou nebo překombinováním použitých surovin. Jako příloha jsou třeba čerstvé bylinkové pesto a rajčátka naprosto ideální.

Jak na to? Ani v přípravě složitosti nehledejte

Kupte pěkný chlazený filet, naporcujte ho na rozumné kousky, s citem osolte a opepřete. Rybu ještě pokapejte ještě troškou citronové šťávy, případně šťávy z limetky, kterou by si vybral Australan, a nechte stranou chvíli odpočinout.

Fotogalerie

Zatím si připravte rychlé pesto, ručně, v hmoždíři. Na jeden díl bazalkových lístků doporučuje Zdeněk Pohlreich dva díly olivového oleje, dva díly parmazánu a půl dílu piniových oříšků. A k tomu pouze jeden stroužek k česneku, aby výraznou chutí čerstvé pesto nezabil.

V hmoždíři nejprve utřete lístky bazalky s oříšky a na kousky nasekaným stroužkem česneku, přidejte špetku soli a pro zlepšení barvy nať čerstvé petržele, která obsahuje hodně chlorofylu, zeleného barviva. Pomůže stabilizovat svěží barvu pesta, čemuž dopomůže i malá kapka octa. A vše dohromady v hmoždíři pěkně utřete, nakonec přidejte olej a strouhaný parmazán.

A pusťte se do přípravy tresky. Než ji položíte na rozpálený gril, ideálně na kámen, potřete ji pěkně z obou stran troškou olivového oleje. A než bude ryba hotová, což je chvilička, pokrájejte si rajčátka a jen je lehce osolte a opepřete.

Jako lehký salátek rovnou servírujte spolu s pestem na talíře, přímo z grilu přihoďte hotovou tresku a svěží letní jídlo máte hotové. A pokud si děláte zálusk na něco dalšího australského na grilu, podívejte se v neděli v podvečer na další díl Rozpal to šéfe! na Primě.

Autor:

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Z krůtího stehna vykouzlíte špízy na gril za chvilku. Podle Pohlreicha

Pohlreich radí, jak vykostit krůtí stehno na špízy na gril.

VIDEO Krůtí stehna mají vynikající maso a nejsou drahá, navíc z nich můžete dostat libové kousky na špízy...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

VIDEO Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v...

Vepřová žebra jsou hitem českých hospod. Udělejte si je doma za babku

Podávejte se zeleninou, hořčicí, křenem.

VIDEO Je to paradox. Vezmete to nejlevnější maso z pašíka, opečete a pak ho prodáte skoro tak draze jako...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem

VIDEO Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco...

VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuskus s grilovanou zeleninou

VIDEO Kuskus s grilovanou paprikou nám v dalším dílu Rozpal to, šéfe! uvaří kuchař Zdeněk Pohlreich....


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Pět tipů, jak v zimní sezoně ušetřit za vytápění bytu

Digitální termostatická hlavice od výrobce Elektrobock

Podle předpovědí ekonomů se letos teplo pro spotřebitele zdraží. Už jen proto je důležité vědět, jak s ním zacházet,...

Najdete na iDNES.cz