Středa 8. dubna 2020, svátek má Ema
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. dubna 2020 Ema

Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

aktualizováno 
Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou pekly naše prababičky.

Škvarkové placky jako od babičky | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Škvarkové placky se dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádný pašík, aby měl spousty sádla na vyškvaření. Tím se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu (proč vařit jako naše babičky, čtěte zde). Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej.

Příprava škvarkových placek

Když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků a ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly právě placky z bramborového těsta a mouky, do kterých se škvarky přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo oceníte s pivem či vínem. Ale vůbec není od věci zakousnout si je třeba k čaji, dobré husté polévce, nebo si na nich pochutnat jen tak se salámem.

Recept na křehké škvarkové pečivo. Jak na něj krok za krokem

Potřebovat budete 300 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků - ideálně domácích, sůl dle chuti, polovinu prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce mléka - podle potřeby, vejce na potření a kmín či mák na posypání. Máte-li raději tzv. „hrníčkové recepty“, přepočítáno na hrnky potřebujete: 2 a čtvrt hrnku hladké mouky a 3 hrnky mletých škvarků plus ostatní ingredience.

Tip na bezva fintu:

Škvarkové těsto můžete rovněž vtlačit do formiček, jejichž výběr záleží jen na vás. Příliš vánoční tvary ale pro tento druh pečiva raději nevybírejte. Pečou se stejně dlouho jako placky  a nemusíte je vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

Škvarkové těsto můžete také naplnit do nevymazaných formiček - je mastné, takže...
Místo placek si pak můžete pochutnat třeba na škvarkových mušlích.

Pokud pečivo budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta raději přidejte méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně pomleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte vejce a dle potřeby mléko, jehož ideální množství je závislé na obsahu sádla ve škvarcích. Z hmoty vypracujte vláčné těsto, které nechte zhruba 30 minut odležet v chladu.

Poté z těsta vyválejte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary, nebo ho jednoduše pokrájejte na čtverečky. Jednotlivé kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

Tento a další hrnkové recepty najdete v aktuálním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Hrnečkové buchtování.

Autoři:
  • Nejčtenější

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Hosté metr a půl od sebe? Nesmysl, říká televizní šéfkuchař Kašpárek

Ztráty jeho restaurace šplhají k milionu korun. A není sám. „Mnohé podniky tuhle krizi nepřežijí,“ říká známý televizní...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

KVÍZ: Znáte nekrásnější zahrady světa? Seznamte se, jsou inspirativní

Milujete zeleň a procházky po krásných zahradách jsou pro vás čirou radostí? Přijměte pozvání na procházku po deseti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Růst salátu a další zeleniny urychlíte v pařeništi. Výroba je snadná

Pokud si vyrobíte pařeniště, klidně ze starých prken a materiálu, co dům dal, můžete za pár týdnů sklízet vlastní salát...

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Rohlíčky máme obzvláště vypečené, dokazují čtenáři svými příspěvky

Na naši výzvu, aby čtenáři posílali výsledky domácího pečení, zareagovalo mnoho čtenářů. Dělí se většinou na dvě...

Premium

Mlčení až za hrob. Recepty českých klenotů znají jen vyvolení

Nikde se tím moc nechlubí, ale všichni jsou na to náležitě hrdí. Patří mezi několik vyvolených, kteří znají přísně...

Uhlířina či grenadýrmarš. To jsou jídla chudých, která stále inspirují

Některá vařily ještě naše babičky, jiná jídla už zavál prach dávných staletí. Původ mnohých z nich už dnes ani...

Chleba podle čtenářů: nemusí být kvasový, i z droždí může být luxusní

Výzva, abyste posílali své pekařské výtvory, nám doslova zaplnila e-mailové schránky. Z toho je vidět, jak je tato...

Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí
Poradíme: Aby mateřství bylo plné radostí

Zjistila jste, že jste těhotná nebo už máte doma roztomilé batole? Mít děti je obrovská radost, ale zároveň to znamená přemýšlet, jak vše zorganizovat a zaplatit. Na zdraví, zvlášť těch nejmenších, nelze šetřit. Poradíme vám, kde získat nějaké výhody a ušetřit.

Najdete na iDNES.cz