Škvarkové placky jako od babičky upečete naprosto s přehledem

aktualizováno 
Chvíli zapomeňte na hubnutí a odtučňovací kúry a projednou si zahřešte s úžasně křehkým škvarkovým pečivem. Možná vám tato lahůdka připomene časy dětství a vůni škvarkových placek, jaké s oblibou pekly naše prababičky.

Škvarkové placky jako od babičky | foto: Jiří Savinec, www.e-knihovnicka.cz

Škvarkové placky se dělávaly ve vesnických chalupách poměrně často. Když se zabíjelo prase, musel to už být pořádný pašík, aby měl spousty sádla na vyškvaření. Tím se pak potíral nejen chleba, ale hlavně se jím mastilo téměř všechno, co bylo určeno k jídlu (proč vařit jako naše babičky, čtěte zde). Kdo by si také tehdy mohl dovolit kupovat málo dostupný a drahý olej.

Příprava škvarkových placek

Když se škvařilo ve velkém sádlo, zbyla z něj spousta škvarků a ty se daly využít na mnoho způsobů. Jedním z nejoblíbenějších škvarkových pokrmů byly právě placky z bramborového těsta a mouky, do kterých se škvarky přidávaly zpravidla celé nebo drobně posekané. Dnes toto pečivo oceníte s pivem či vínem. Ale vůbec není od věci zakousnout si je třeba k čaji, dobré husté polévce, nebo si na nich pochutnat jen tak se salámem.

Recept na křehké škvarkové pečivo. Jak na něj krok za krokem

Potřebovat budete 300 g hladké mouky, 250 g mletých škvarků - ideálně domácích, sůl dle chuti, polovinu prášku do pečiva, 1 vejce, 4 lžíce mléka - podle potřeby, vejce na potření a kmín či mák na posypání. Máte-li raději tzv. „hrníčkové recepty“, přepočítáno na hrnky potřebujete: 2 a čtvrt hrnku hladké mouky a 3 hrnky mletých škvarků plus ostatní ingredience.

Tip na bezva fintu:

Škvarkové těsto můžete rovněž vtlačit do formiček, jejichž výběr záleží jen na vás. Příliš vánoční tvary ale pro tento druh pečiva raději nevybírejte. Pečou se stejně dlouho jako placky  a nemusíte je vytírat tukem, hotové kousky z nich jdou snadno vyklopit.

Škvarkové těsto můžete také naplnit do nevymazaných formiček - je mastné, takže...
Místo placek si pak můžete pochutnat třeba na škvarkových mušlích.

Pokud pečivo budete podávat jako přílohu k polévce, potom do základního těsta raději přidejte méně soli. K vínu či pivu se naopak doporučují slanější.

Do misky nasypte mouku, přidejte jemně pomleté škvarky, sůl a prášek do pečiva. Promíchejte a přidejte vejce a dle potřeby mléko, jehož ideální množství je závislé na obsahu sádla ve škvarcích. Z hmoty vypracujte vláčné těsto, které nechte zhruba 30 minut odležet v chladu.

Poté z těsta vyválejte 4 mm silný plát a vhodnou vykrajovačkou z něj vypíchejte požadované tvary, nebo ho jednoduše pokrájejte na čtverečky. Jednotlivé kousky přeložte na plech s papírem, každý potřete rozšlehaným vejcem, posypte kmínem nebo mákem a v dobře vyhřáté troubě je upečte. Suché a křehké pečivo nechte v chladu pár dní odležet, pěkně zvláční.

Tento a další hrnkové recepty najdete v aktuálním vydání časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Hrnečkové buchtování.

Autoři:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kocoura šéfujícího majitelům trenérka srovnala klikrem a pamlskem

Čaky se něco odnaučil, našel si ovšem jinou zábavu, jak svými majiteli...

Představte si nudícího se kocoura, který si udělá doslova otroky ze svých majitelů a dobře se tím baví. To přesně je...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Většinu orchidejí stačí namáčet, rosit a hnojit. I ty maceškovité

Můrovce jsou ideální orchideje pro začátečníky.

Mnohé orchideje spojují dlouhou dobu kvetení a exotický vzhled s překvapivě malými nároky na péči. Konkrétní praktické...

Najdete na iDNES.cz