VIDEO: Chlap se nemusí cpát masem, to je předsudek, říká Pohlreich

  0:15aktualizováno  0:15
„U nás doma vedou žebra, pěkně naložený a hodně dlouho a pomalu pečený. Pak v podstatě jakýkoliv rychlý burger a steak,“ prozrazuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který natočil dalších sedm dílů pořadu Rozpal to šéfe. Přesto hned v prvním díle v neděli v podvečer na Primě nabídne recepty bez masa.

Že by si svérázný šéfkuchař sedl ke stolu a hloubal nad novými recepty, tak to podle něj nefunguje. „Inspirace je u mě především o materiálu jako takovým, o surovině, a tu je potřeba respektovat. Většinou tomu pak dám nějakou docela jednoduchou podobu. Nehledám v tom nějaký velký komplikace,“ popisuje vznik jeho nových grilovacích receptů.

Fotogalerie

A protože gril vnímá jenom jako „jinou kuchyň“, je přesvědčený, že se na něm má připravovat úplně všechno. Takže i bezmasá jídla.

„Vařím je rád, protože když jsme natáčeli, tak člověk u toho grilu stojí pět dní a pořád maso, maso, maso... Takže je hrozně osvěžující udělat díl, kde jídla nejsou masitý,“ přiznává. Přípravu houbových špízů, plněných rajčat či grilovaných baget s modrým sýrem a hruškami si užil.

Navíc jsou recepty skutečně jednoduché. Na grilovaná rajčata vám kromě této zeleniny stačí pár plátků toustového chleba, čerstvé bylinky, olivový olej, pepř a sůl. Rajčata jednoduše seříznete, vydlabete, šťávou z rajčat a trochou olivového oleje zvlhčíte najemno pokrájené kostičky toustového chleba, ochutíte posekanými bylinkami, opepříte, osolíte, promícháte, touto směsí rajčata naplníte a můžete grilovat. Při 180 až 200 °C zhruba 8 minut, takto:

Bezmasé recepty jsou na pořadu dne, do jídelníčku patří

Jak jde dohromady chlapské grilování a bezmasá jídla? „To je věc, která se blíží mílovýma krokama i do gastronomie v Čechách. Nemám rád, když se bezmasýmu vaření říká veganský nebo vegetariánský. Myslím si, že jídla ve kterých není maso, mají svoje velký opodstatnění,“ konstatuje lakonicky.

Sám určitě nepatří k těm, kteří maso jedí denně, i když k tomu podle vlastních slov má blízko. „Já už toho masa sněd tolik, že mě to určitě neuškodí. Chlap se nemusí cpát masem, to jsou předsudky. Stejně jako že má mít pleš a smrdět. Nemusí jíst maso každej, stačí pleš. Dnes už je ta doba trošičku jiná, doufejme,“ dívá se na bezmasé grilování jako na čerstvý vítr.

Grilování přitom pro něj není žádný rituál, jen další způsob, jak připravit něco zajímavého k jídlu. „I když to je samozřejmě jeden z nejjednodušších způsobů, jak pohostit větší skupinu lidí, protože to jde většinou rychle a snadno. A určitě je to fajn,“ přiznává, že vaření pod širým nebem svoje kouzlo jednoznačně má.

A i když to pro něj vyloženě rituál není, doufá, že pro hodně lidí ano. „Protože je to z těch momentů, kdy chlapi můžou u vaření vynikat a mě to přijde hrozně pěkný,“ uzavírá šéfkuchař s grilem za zády. .

Kdo si grilování bez masa neumí představit, může si připomenout Pohlreichovy rady, jak připravit maso na pořádný hovězí burger (více zde):

Autor:

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Čtenářské recepty: steak s brusinkovou omáčkou, pizza i špíz se zeleninou

Proces grilování hamburgeru

Máme tu další díl čtenářských receptů ze soutěže o kontaktní grily a udicí pistoli. V dnešní...

Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

Na jednu z půlek vyskládejte plátky rajčat a také je osolte.

VIDEO Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

Salát z grilovaného lilku

Salát z grilovaného lilku

Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.

Grilovaný ananas se skořicí a medem

Grilovaný ananas se skořicí a medem

Každý den u nás najdete jeden letní recept. Nechte se inspirovat.


Nejčtenější

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Omezte přikrmování a seberte síťky od lojových koulí, radí ornitologové

Kromě běžnějších sýkor, koňadry a modřinky, na krmítko létala také drobná a...

Více než čtrnáct tisíc lidí se o prvním lednovém víkendu přičinilo o to, aby ornitologové sesbírali co nejvíce dat o...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

Bylinky za oknem

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich navíc...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Milujete industriální styl? Místo jarní výmalby zkuste betonovou stěrku

Efektu betonové stěrky na stěnách svého domova můžete docílit i sami, pokud si...

Charakteristická struktura surového přírodního betonu je pro řadu milovníků minimalismu přitažlivá natolik, že po ní...

Hácha, Zikmund a voňavá ovečka. České známky se cení

Doba a režim: podle toho se vybíraly osobnosti na poštovní známky.

Od osobností kalibru cestovatelů Hanzelky a Zikmunda po kachnu se zelím či kostkový cukr. České poštovní známky mají...

Pletení posiluje mysl a zlepšuje motoriku nejen v dílně Hladce obrace

Nepravidelná setkání skupiny jménem „Hladce obrace“ může zdarma navštívit...

I zdánlivě banální aktivita, jakou je pletení, je pro seniory vhodnou preventivní metodou, jak udržovat bystrou mysl....

Najdete na iDNES.cz