Recepty z kapra
Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít
Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...
Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr
Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu:...
Rybu jezte aspoň dvakrát týdně. Jak ji správně nakupovat a na co dát pozor
Ať už je živá, chlazená nebo mražená, u každé ryby, kterou si chcete koupit, je třeba sledovat aspoň základní informace o původu či způsobu jejího zpracování. Jedině tak budete mít jistotu, co budete...
Jak se jedlo před 100 lety? Rodina snědla za rok až dva metráky zelí
Jan Šimánek napsal knihu nazvanou Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech. Představuje v ní, jak se jedlo také o Vánocích. Je tam třeba i recept na rybu na černo podle Šimánků z...
Vánoce letos bez břichabolu. Dejte si od všeho, ale s mírou
Taky si myslíte, že vánoční svátky jsou tu od toho, abyste si dopřáli, co hrdlo ráčí? Na oplátku si pak dáte do nového roku nějaké to zdravé předsevzetí. Ale přejídání během svátků není ideálním...
Kapr je dražší, na přípitku se ušetří. Štědrovečerní večeři inflace nezasáhla
Vysoká inflace, která by se po Novém roce mohla pohybovat kolem osmi procent, se na štědrovečerní večeři neodrazila v takové výši, jak by se předpokládalo. Ve srovnání s minulým rokem dokonce její...
Vyzkoušejte nejlepší finty, jak vyfiletovat kapra a zbavit ho kostí
Je pravdou, že některým lidem kapří maso nechutná, ale ještě větší obavu budí kosti, které „straší“ hlavně děti. Přitom kapra lze připravit tak, abyste si kostí vůbec nevšimli.
O svátcích nemusíte přibrat. Tipy, jak odlehčit vánoční jídelníček
Předvánoční shon, pojídání vánočního cukroví, spousta vaječného koňaku, přemíra těžkého jídla přes celé svátky a málo pohybu. To vše s sebou může přinést kila navíc. Pokud se letos chcete přibírání...
Štědrovečerní večeře bývala skromným pohoštěním až o patnácti chodech
Jako svátky hojnosti a štědrosti. Tak vnímáme vánoční dny my, a tak je v mezích svých možností spatřovali také lidé o staletí zpět. Mnohem více důležitosti ovšem kladli na duchovní a liturgické...
Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř
Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...
Křen ke kaprovi a šneci. Známí čeští kuchaři prozradili, co jedí o Vánocích
Známí čeští kuchaři i cukrářka Iveta Fabešová se sice u štědrovečerního menu vesměs drží klasiky, ovšem ani tu se nebojí vylepšit nějakou neobvyklou surovinou, popisuje týdeník 5plus2.
Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu
Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato oblíbená ryba nemusí být v trojobalu a docenit můžete také sváteční chuť dalších...
Kapr ve vaně je hloupost. Lidé nevědí, jak správně rybu zabít, míní rybářka
Modrooká blondýnka Lucie Somolová bourá představy o rybářích v zelených gumových kalhotách. Muži ji milují i obdivují, ona mnohé přechytává. Magazínu VÍKEND prozradila, jak se cítí ve světě mužů, co...
To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu
Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás doma. Užijte si letní pohodu ve společnosti pečeného pstruha či kapra, grilovaného sivena nebo...
Z přebytku ryb vyrobila farma Kapří paštiku. Zákazníci jim trhají ruce
Úspěch se může narodit i tak trochu z nouze. Své o tom ví v rodinné firmě Farma Poříčí na Pelhřimovsku. Před lety přemýšleli, co s přebytkem kaprů z vlastních rybníků. Až vytvořili Kapří paštiku. U...
Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak
Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos...
Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality
Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase hovězí líčka. Uzenina je důležitou ingrediencí hodolanské omáčky z Olomoucka. A...
Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc
Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat rafinovanou snídaní, ale chybí vám nápady i zásoby? Využijte to, co zbylo z...
S kaprem se dají dělat úžasné věci, říká šéfkuchař a radí, jak ho vykostit
Šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Atmosphere Richard Klemeš je mistr ve zpracování ryb. Na vánoční menu by mohl zařadit lecjaký exotický kousek, on však nedá dopustit na kapra.
Kapra naporcujete rychle a jednoduše. A ještě zbude dost na polévku
Řízek z kapra patří ke každoroční vánoční tradici. V kuchyni patří k největším problémům, jak si s tou obří slizkou rybou poradit, aby se z ní podařilo vyrobit několik úhledných porcí vhodných pro...
Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové
Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Věděli jste však, že ryba nebývala odjakživa běžným českým...
4 recepty, jak připravit kapra
Ne každý miluje smaženého kapra. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, máme pro vás tři super tipy a jeden recept na smaženou klasiku.
RECEPT DNE: Kapří kousky na asijský způsob
Kapra nemusíte jíst jen na Vánoce, je to skvělá ryba, kterou můžete upravit na stovky způsobů.
Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár
Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny však zapustila v Polsku, kde žilo před válkou na tři miliony Židů. Hlavně na východě země za řekou...
Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí
Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.
Co jedí na Štědrý večer odborníci na hubnutí? Kapra ani salátu se nevzdají
Vánoce jsou většinou pohromou pro všechny, kdo se snaží zhubnout, nebo alespoň nepřibrat. I proto jsme se zeptali odborníků na hubnutí, jaké je jejich štědrovečerní menu a co by poradili našim...
Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept
Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.
Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře
Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska...
VIDEO: Holky a kapři. Focení populárního kalendáře pro rybáře
Kalendář, na kterém jsou krásné dívky a kapitální kapří úlovky, je nejpopulárnějším sportovním kalendářem v Německu a stále větší oblibu si podle prodejů na Amazonu získává i ve světě. „Proč...
VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky
Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan...
Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem
Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže někde si užívali...
Pečení perníčků k původním českým Vánocům nepatří. Přišlo z Německa
Hlavním jídlem na Štědrý večer býval často jablečný štrúdl, k němuž se pil punč, nebo vánočka s omáčkou. Teprve před necelými sto lety se na vánoční tabuli dostal kapr a maso vůbec. Dodržovala se i...
I mlsat se dá trochu zdravěji, říká o vánočních hodech odbornice na výživu
Místo klasické bílé mouky špaldovou či pohankovou, majonézu v salátu bez problémů nahradí jogurt, při smažení kapra je dobré nešetřit na kvalitním oleji. I o vánočních svátcích se dá podle odborníků...
S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes
Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte...
Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký
Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.
Eduard Levý umí kapra na mnoho způsobů. Prezidentovi z něj dělal jitrnice
Než vám zavoní na Štědrý den kuchyní kapří řízky, stojí za to načerpat inspiraci od kuchaře, který hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Eduard Levý říká, že bychom měli mít na...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny