Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Tradiční štědrovečerní bílá zelná polévka, zapečená klobása a nadívaný kapr

Pokud jste na chalupě, tak dříví v kamnech už určitě praská, stromeček je ozdobený, magický večer přichází… Časopis Na chalupě s Terezou Bebarovou pro vás vybral staročeské štědrovečerní menu:...

23. prosince 2022

Rybu jezte aspoň dvakrát týdně. Jak ji správně nakupovat a na co dát pozor

Ať už je živá, chlazená nebo mražená, u každé ryby, kterou si chcete koupit, je třeba sledovat aspoň základní informace o původu či způsobu jejího zpracování. Jedině tak budete mít jistotu, co budete...

24. července 2022

Jak se jedlo před 100 lety? Rodina snědla za rok až dva metráky zelí

Jan Šimánek napsal knihu nazvanou Doudlebsko v kuchyni a u stolu: Lidová strava z jihu Čech. Představuje v ní, jak se jedlo také o Vánocích. Je tam třeba i recept na rybu na černo podle Šimánků z...

24. prosince 2021  10:14

Vánoce letos bez břichabolu. Dejte si od všeho, ale s mírou

Taky si myslíte, že vánoční svátky jsou tu od toho, abyste si dopřáli, co hrdlo ráčí? Na oplátku si pak dáte do nového roku nějaké to zdravé předsevzetí. Ale přejídání během svátků není ideálním...

24. prosince 2021

Kapr je dražší, na přípitku se ušetří. Štědrovečerní večeři inflace nezasáhla

Premium

Vysoká inflace, která by se po Novém roce mohla pohybovat kolem osmi procent, se na štědrovečerní večeři neodrazila v takové výši, jak by se předpokládalo. Ve srovnání s minulým rokem dokonce její...

23. prosince 2021

Vyzkoušejte nejlepší finty, jak vyfiletovat kapra a zbavit ho kostí

Je pravdou, že některým lidem kapří maso nechutná, ale ještě větší obavu budí kosti, které „straší“ hlavně děti. Přitom kapra lze připravit tak, abyste si kostí vůbec nevšimli.

22. prosince 2021

O svátcích nemusíte přibrat. Tipy, jak odlehčit vánoční jídelníček

Předvánoční shon, pojídání vánočního cukroví, spousta vaječného koňaku, přemíra těžkého jídla přes celé svátky a málo pohybu. To vše s sebou může přinést kila navíc. Pokud se letos chcete přibírání...

15. prosince 2021

Štědrovečerní večeře bývala skromným pohoštěním až o patnácti chodech

Jako svátky hojnosti a štědrosti. Tak vnímáme vánoční dny my, a tak je v mezích svých možností spatřovali také lidé o staletí zpět. Mnohem více důležitosti ovšem kladli na duchovní a liturgické...

24. prosince 2020  13:22

Kde se u nás vzal kapr, kdy se spojil se salátem a proč šupinu pod talíř

Historie hovoří jasně, kapr se stal první domestikovanou rybou na světě. A není známější ryba, která by brázdila vody českých rybníků. Na vánoční tabuli ho s oblibou předkládá většina našinců,...

23. prosince 2020  10:12

Křen ke kaprovi a šneci. Známí čeští kuchaři prozradili, co jedí o Vánocích

Známí čeští kuchaři i cukrářka Iveta Fabešová se sice u štědrovečerního menu vesměs drží klasiky, ovšem ani tu se nebojí vylepšit nějakou neobvyklou surovinou, popisuje týdeník 5plus2.

21. prosince 2020

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato oblíbená ryba nemusí být v trojobalu a docenit můžete také sváteční chuť dalších...

19. prosince 2020

Kapr ve vaně je hloupost. Lidé nevědí, jak správně rybu zabít, míní rybářka

Premium

Modrooká blondýnka Lucie Somolová bourá představy o rybářích v zelených gumových kalhotách. Muži ji milují i obdivují, ona mnohé přechytává. Magazínu VÍKEND prozradila, jak se cítí ve světě mužů, co...

13. prosince 2020

To nejlepší přichází z řek a rybníků, užijte si ryby nejen na grilu

Kdo si nepotrpí na mořské potvory, ten se určitě najde v chuti sladkovodních ryb, které jsou u nás doma. Užijte si letní pohodu ve společnosti pečeného pstruha či kapra, grilovaného sivena nebo...

1. srpna 2020

Z přebytku ryb vyrobila farma Kapří paštiku. Zákazníci jim trhají ruce

Úspěch se může narodit i tak trochu z nouze. Své o tom ví v rodinné firmě Farma Poříčí na Pelhřimovsku. Před lety přemýšleli, co s přebytkem kaprů z vlastních rybníků. Až vytvořili Kapří paštiku. U...

15. února 2020  15:07

Kapr nemusí být jen smažený a s bramborovým salátem. Zkuste to jinak

Tradiční štědrovečerní menu si v mnoha českých rodinách nikdo nedovede představit bez kapřích filetů v trojobalu a domácího bramborového salátu podle léta cizelovaného receptu. Co takhle vnést letos...

21. prosince 2019

Svratecký guláš, líčka a hodolanská omáčka. Ochutnejte regionální speciality

Maso je základem většiny oblíbených regionálních pochoutek. Třeba na Vysočině milují svratecký guláš, na Liberecku zase hovězí líčka. Uzenina je důležitou ingrediencí hodolanské omáčky z Olomoucka. A...

19. srpna 2019

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat rafinovanou snídaní, ale chybí vám nápady i zásoby? Využijte to, co zbylo z...

25. prosince 2018

S kaprem se dají dělat úžasné věci, říká šéfkuchař a radí, jak ho vykostit

Šéfkuchař olomoucké restaurace Lobster Atmosphere Richard Klemeš je mistr ve zpracování ryb. Na vánoční menu by mohl zařadit lecjaký exotický kousek, on však nedá dopustit na kapra.

23. prosince 2018  12:17

Kapra naporcujete rychle a jednoduše. A ještě zbude dost na polévku

Řízek z kapra patří ke každoroční vánoční tradici. V kuchyni patří k největším problémům, jak si s tou obří slizkou rybou poradit, aby se z ní podařilo vyrobit několik úhledných porcí vhodných pro...

23. prosince 2018

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem. Věděli jste však, že ryba nebývala odjakživa běžným českým...

21. prosince 2018

4 recepty, jak připravit kapra

Ne každý miluje smaženého kapra. Pokud dáváte přednost zdravější variantě, máme pro vás tři super tipy a jeden recept na smaženou klasiku.

19. prosince 2018,  aktualizováno  24.3 20:41

RECEPT DNE: Kapří kousky na asijský způsob

Kapra nemusíte jíst jen na Vánoce, je to skvělá ryba, kterou můžete upravit na stovky způsobů.

16. srpna 2018,  aktualizováno  26.3 12:06

Na východ Polska za židovskou kuchyní. Ochutnejte i netradiční kaviár

Restaurace zaměřené na židovskou kuchyni najdete v Římě, v Budapešti i v Praze. Největší kořeny však zapustila v Polsku, kde žilo před válkou na tři miliony Židů. Hlavně na východě země za řekou...

10. června 2018

Jak si poradit s kaprem, aby byl bez kůže a dokonce bez kostí

Kdo si chce poradit s filetováním kapra jako profesionál, měl by nastudovat postup, jak ho praktikuje většina kuchařů, na videu dokonce michelinský kuchař Roman Paulus.

23. prosince 2017

Co jedí na Štědrý večer odborníci na hubnutí? Kapra ani salátu se nevzdají

Vánoce jsou většinou pohromou pro všechny, kdo se snaží zhubnout, nebo alespoň nepřibrat. I proto jsme se zeptali odborníků na hubnutí, jaké je jejich štědrovečerní menu a co by poradili našim...

22. prosince 2017

Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept

Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.

21. prosince 2017

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská treska...

19. prosince 2017

VIDEO: Holky a kapři. Focení populárního kalendáře pro rybáře

Kalendář, na kterém jsou krásné dívky a kapitální kapří úlovky, je nejpopulárnějším sportovním kalendářem v Německu a stále větší oblibu si podle prodejů na Amazonu získává i ve světě. „Proč...

4. října 2017  10:45

VIDEO: Rybí polévka pro opozdilce. Minutový recept pana Cuketky

Většina z nás dělá rybí polévku z kapra jen jednou za rok. Neuškodí proto malé opakování, jak spolehlivě postupovat. Minutové video je jedním z nové várky, kterým útočí Martin Kuciel, alias pan...

24. prosince 2016

Výlet do minulosti. Vánoční jídla, která porazil kapr se salátem

Štědrovečerní večeře našich předků byla paradoxně chudší i bohatší zároveň. Obvykle se podávalo pět až sedm chodů, jejichž složení se odvíjelo od finančních možností rodiny. Takže někde si užívali...

24. prosince 2016

Pečení perníčků k původním českým Vánocům nepatří. Přišlo z Německa

Hlavním jídlem na Štědrý večer býval často jablečný štrúdl, k němuž se pil punč, nebo vánočka s omáčkou. Teprve před necelými sto lety se na vánoční tabuli dostal kapr a maso vůbec. Dodržovala se i...

22. prosince 2016  17:44

I mlsat se dá trochu zdravěji, říká o vánočních hodech odbornice na výživu

Místo klasické bílé mouky špaldovou či pohankovou, majonézu v salátu bez problémů nahradí jogurt, při smažení kapra je dobré nešetřit na kvalitním oleji. I o vánočních svátcích se dá podle odborníků...

22. prosince 2016  15:01

S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte...

22. prosince 2016

Bramborový a rybí vánoční salát v jednom, navíc osvěžující a lehký

Ani ve Finsku nechybí na štědrovečerní tabuli bramborový salát a ryba, jen mají jinou podobu. Místo kapra si tu dopřádají lososa a ryba nechybí ani v bramborovém salátu.

20. prosince 2016

Eduard Levý umí kapra na mnoho způsobů. Prezidentovi z něj dělal jitrnice

Než vám zavoní na Štědrý den kuchyní kapří řízky, stojí za to načerpat inspiraci od kuchaře, který hostí rybími delikatesami podnikatele i českého prezidenta. Eduard Levý říká, že bychom měli mít na...

18. prosince 2016  7:31

Poradny