Sobota 8. května 2021, Den vítězství
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 8. května 2021 Den vítězství

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři přistane úžasná kombinace masa, zeleniny, bylinek a koření. S opravdu dobrou rýží či nudlemi skvostná kombinace.

Aby Zdeněk Pohlreich svým příznivcům a divákům Zdeňkovy akademie předvedl skutečně autentickou ukázku, jak vznikají skvostná jídla asijské kuchyně, zavítá se štábem do pražského podniku, kde vaří rodilá Thajka.

A je to koncert ohně z plynového hořáku, festovní pánve wok, dlouhé naběračky na přihazování a míchání čerstvých barevných a voňavých ingrediencí, rychlých a zručných rukou, dlouholeté zkušenosti a citu pro potřebnou délku a intenzitu úpravy i kombinaci chutí.

Díky tomu může šéf za pár minut přijmout z rukou usměvavé thajské kouzelnice misku s čerstvě připraveným kachním masem se zeleninou a bylinkami. Její obsah je už na pohled lákavý tak, že není divu, že si ho ke stolu nese jako poklad. Přidá si ho k rýži a už lze jen závidět, jak je zřejmé z videa.

Mistra dělá zkušenost, naučíte se to také

Ani pro běžného českého domácího kuchtíka není kuchařské vyšívání na woku nic nedostupného. Nějakou tu „čínu“ už určitě zkoušel připravit každý.

A tak Pohlreich v neděli v podvečer na Primě předvedl přípravu tradičního kung paa, které všichni znají a milují. Pak spolu se dvěma bikery i recept na vepřové se sweet&sour omáčkou, což voní tak, že k vám zaručeně do kuchyně přiběhnou všichni psi z okolí. A krůtí prsa s čerstvými houbami shitake. K tomu rýže či skleněné nudle a svět kolem je hned veselejší místo.

Krůtí prsa s houbami shitake
Kuřecí kung pao
Vepřové se sweet&sour omáčkou
Vepřové s omáčkou sweet&sour chutná, i když od každého z amatérských kuchtíků...

Stir-fry prostě není nic složitého, jde jen o to se krok za krokem naučit, jak na woku - tedy speciální pánvi kónického tvaru, která ideálně vede teplo od ohně po celé ploše stěn pánve - opékat suroviny nakrájené na malé kousky. Kdy přidávat jaký typ surovin, jak pracovat s olejem, kdy ideálně kořenit a čím.

Pohlreich také přidává vysvětlení, odkud a proč se wok vzal. Dokud se totiž pod pánvemi a hrnci nejen v lidnaté Číně topilo dřevem, šlo o čas. Než dřevo v největší intenzitě vyhořelo, bylo potřeba mít uvařeno. A na to je wok ideální. 

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Zkuste nadýchané čokoládové suflé s karamelizovanými ořechy a mascarpone

Suflé je kulinářská specialita, která při přípravě v troubě zvětší svůj objem. Jednou z hlavních ingrediencí jsou...

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Grily, sekačka i nářadí. Velká jarní soutěž na iDNES Premium přináší ceny za tisíce

Velká jarní soutěž na iDNES Premium už odstartovala a už brzy vyhlásí první výherce. Je nejvyšší čas se zapojit! Ve hře...

Kominíka objednávejte už teď, na podzim nebudete ve stresu

Každý rok se na podzim ve zpravodajství množí zprávy o tom, že kominíci nestíhají nával požadavků na předsezonní údržbu...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...

KOMENTÁŘ: Konec legrace, teď začne pořádné zdražování

Postupné zpomalování růstu cen, které v Česku probíhalo od loňského července, je u konce. V březnu byla inflace na...