Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Jak rychle to umí s wokem Thajci, to se s Pohlreichem naučíte také

aktualizováno 
Bez metody stir-fry by nejen thajská nebo čínská kuchyně nebyly tím, čím jsou. Přitom nejde o nic jiného než o rychlé smažení surovin na woku za častého míchání, díky čemuž vám na talíři přistane úžasná kombinace masa, zeleniny, bylinek a koření. S opravdu dobrou rýží či nudlemi skvostná kombinace.

Aby Zdeněk Pohlreich svým příznivcům a divákům Zdeňkovy akademie předvedl skutečně autentickou ukázku, jak vznikají skvostná jídla asijské kuchyně, zavítá se štábem do pražského podniku, kde vaří rodilá Thajka.

A je to koncert ohně z plynového hořáku, festovní pánve wok, dlouhé naběračky na přihazování a míchání čerstvých barevných a voňavých ingrediencí, rychlých a zručných rukou, dlouholeté zkušenosti a citu pro potřebnou délku a intenzitu úpravy i kombinaci chutí.

Díky tomu může šéf za pár minut přijmout z rukou usměvavé thajské kouzelnice misku s čerstvě připraveným kachním masem se zeleninou a bylinkami. Její obsah je už na pohled lákavý tak, že není divu, že si ho ke stolu nese jako poklad. Přidá si ho k rýži a už lze jen závidět, jak je zřejmé z videa.

Mistra dělá zkušenost, naučíte se to také

Ani pro běžného českého domácího kuchtíka není kuchařské vyšívání na woku nic nedostupného. Nějakou tu „čínu“ už určitě zkoušel připravit každý.

A tak Pohlreich v neděli v podvečer na Primě předvedl přípravu tradičního kung paa, které všichni znají a milují. Pak spolu se dvěma bikery i recept na vepřové se sweet&sour omáčkou, což voní tak, že k vám zaručeně do kuchyně přiběhnou všichni psi z okolí. A krůtí prsa s čerstvými houbami shitake. K tomu rýže či skleněné nudle a svět kolem je hned veselejší místo.

Krůtí prsa s houbami shitake
Kuřecí kung pao
Vepřové se sweet&sour omáčkou
Vepřové s omáčkou sweet&sour chutná, i když od každého z amatérských kuchtíků...

Stir-fry prostě není nic složitého, jde jen o to se krok za krokem naučit, jak na woku - tedy speciální pánvi kónického tvaru, která ideálně vede teplo od ohně po celé ploše stěn pánve - opékat suroviny nakrájené na malé kousky. Kdy přidávat jaký typ surovin, jak pracovat s olejem, kdy ideálně kořenit a čím.

Pohlreich také přidává vysvětlení, odkud a proč se wok vzal. Dokud se totiž pod pánvemi a hrnci nejen v lidnaté Číně topilo dřevem, šlo o čas. Než dřevo v největší intenzitě vyhořelo, bylo potřeba mít uvařeno. A na to je wok ideální. 

Autor:
  • Nejčtenější

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Domácí farma umožní pěstovat až 24 druhů zeleniny. Vypadá jako lednice

Na technologickém veletrhu CES 2020 v Las Vegas představila společnost LG „lednici“, která je vlastně domácí farmou,...

Vědci vybrali 30 našich nejvýznamnějších parků a zahrad z dob totality

Odborníci se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly na českém území v období nacistické a...

Chryzantémy pěstují ve vodě, sklízejí je z lodí

Zahradnická oblast v Sa Decu na jihu Vietnamu je proslulá pěstováním chryzantém, růží a dalších květin. V regionu je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Šťastné rostliny vytvoří domov plný radosti a přinesou i peníze

Víte, že některým rostlinám je od nepaměti přisuzována schopnost přinášet štěstí či bohatství tomu, kdo je pěstuje, a...

Premium

Vážné nemoci nepadají z nebe. Ničí nás stres, shodují se psycholog i psychiatr

Lidské tělo má něco jako vnitřní baterku. Když dlouho jedete na rezervy, vypne se imunitní systém a­ organismus to...

Premium

Elitní trenér o zákulisí MMA, drogách, penězích i zženštilé společnosti

Pod jeho vedením vyrostl český šampion Martínek, o něhož projevila zájem slavná organizace UFC. Pro boj v kleci...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky

Štrúdl podle rodinného receptu, ovšem listové těsto si musíte připravit sami

Jen dvě a půl hodiny času dostali účastníci televizní soutěže Peče celá země na přípravu štrúdlu z listového těsta....

Výroba rybích prstů je neekologická, vypočítala studie amerických vědců

Samotný rybolov zanechává poměrně nízkou uhlíkovou stopu. Zjistilo se však, že převážení ryb z místa na místo a samotná...

Nejstarší hospody Česka najdete na Zlínsku, Ústecku i v Praze

Pivo se v nich čepovalo už před stovkami let a fungují dodnes. Chodívaly do nich osobnosti jako Mozart, magistr Kelly a...

Červená řepa na talíři se postará o vaše tepny, srdce, tlak i cholesterol

Máte-li na ni neblahé vzpomínky ze školních jídelen, připravte si ji tak, aby vám opravdu chutnala. Způsobů je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz