Kdo miluje čokoládu, vyzkouší Pohlreichův čokoládový bezlepkový koláč

  0:04aktualizováno  0:04
Kdo má rád dobrou čokoládu, ten ocení Pohlreichovu nedělní čokoládovou „smršť“ v dalším premiérovém dílu pořadu Vařte jako šéf v nedělní podvečer na Primě.

Už jen vidět drsného šéfa jako cukráře rozplývajícího se nad kvalitní čokoládou je zážitek. Chlapácky sice začne nakládáním a přípravou kančího masa, aby ho posléze mohl zalít čokoládovou omáčkou, ovšem pak už přijdou na řadu recepty na samé typické čokoládové laskominy.

Jak na bezlepkový koláč

Ale dozvíte se mimo jiné třeba i to, jak se v Belgii šňupe čokoláda nebo jak se za války simuloval nález na plicích vdechováním práškového kakaa.

Zlatým hřebem je ovšem recept na žádaný bezlepkový koláč, jehož příprava vypadá triviálně a výsledek skvostně. V jedné míse šéf ruční metlou rozšlehá šest vajec, ve druhé rozpustí ve vodní lázni tabulku čokolády, v další utře změklé máslo s cukrem. Pak k máslu s cukrem přidá rozšlehaná vajíčka a opět metlou pořádně promíchá, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Do vzniklé hmoty přidá kakaový prášek a zase směs důkladným promícháním metlou spojí. Pak ještě přilije čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, promíchá a těsto bez jakékoliv mouky je hotovo (přesný recept najdete na zde).

Než těsto nalijete do dortové formy, radí šéf vyložit její dno pečicím papírem a boky vymazat máslem. Povrch těsta je samozřejmě vhodné uhladit. Peče se v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 25 až 30 minut. Šéf koláč podává se šlehačkou ochucenou pravou vanilkou (viz fotogalerie), přidat můžete i čokoládovou ozdobu, malinovou omáčku a lístek máty.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Najdete na iDNES.cz