Kdo miluje čokoládu, vyzkouší Pohlreichův čokoládový bezlepkový koláč

  0:04aktualizováno  0:04
Kdo má rád dobrou čokoládu, ten ocení Pohlreichovu nedělní čokoládovou „smršť“ v dalším premiérovém dílu pořadu Vařte jako šéf v nedělní podvečer na Primě.

Už jen vidět drsného šéfa jako cukráře rozplývajícího se nad kvalitní čokoládou je zážitek. Chlapácky sice začne nakládáním a přípravou kančího masa, aby ho posléze mohl zalít čokoládovou omáčkou, ovšem pak už přijdou na řadu recepty na samé typické čokoládové laskominy.

Jak na bezlepkový koláč

Ale dozvíte se mimo jiné třeba i to, jak se v Belgii šňupe čokoláda nebo jak se za války simuloval nález na plicích vdechováním práškového kakaa.

Zlatým hřebem je ovšem recept na žádaný bezlepkový koláč, jehož příprava vypadá triviálně a výsledek skvostně. V jedné míse šéf ruční metlou rozšlehá šest vajec, ve druhé rozpustí ve vodní lázni tabulku čokolády, v další utře změklé máslo s cukrem. Pak k máslu s cukrem přidá rozšlehaná vajíčka a opět metlou pořádně promíchá, aby se všechny ingredience dobře spojily.

Do vzniklé hmoty přidá kakaový prášek a zase směs důkladným promícháním metlou spojí. Pak ještě přilije čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni, promíchá a těsto bez jakékoliv mouky je hotovo (přesný recept najdete na zde).

Než těsto nalijete do dortové formy, radí šéf vyložit její dno pečicím papírem a boky vymazat máslem. Povrch těsta je samozřejmě vhodné uhladit. Peče se v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 25 až 30 minut. Šéf koláč podává se šlehačkou ochucenou pravou vanilkou (viz fotogalerie), přidat můžete i čokoládovou ozdobu, malinovou omáčku a lístek máty.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky
Premium

Můžu najít chyby na Pohlreichovi i na Babicovi, vypráví kuchař Sapík

První má vyhlášenou rodinnou restauraci v Klokočné u Prahy, kde vaří především českou klasiku, druhý je šéfem v Terase...

Z hlívy ústřičné uděláte dršťkovou i řízek. Navíc vám posílí imunitu

Hlíva ústřičná má lahodnou chuť s příjemně jemným houbovým aroma a právě v tomto období ji můžete najít nejen v lese,...

Vypadá jako včela, je to kudlanka. Nově objevený druh straší predátory

Zcela nový druh kudlanky nábožné objevili vědci v Amazonii. Má dokonalé mimikry: zbarvením, tělesnou stavbou i pohyby...

VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy

Kimči je korejská národní obdoba obyčejného českého kysaného zelí. Přes zimu se ho vyplatí zařadit do jídelníčku, tolik...

Najdete na iDNES.cz