Čtvrtek 24. června 2021, svátek má Jan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. června 2021 Jan

Jak připravit veganský burger s konopnou tofunézou. Chutná jako pravý

  0:15
Za lehké, ale zdaleka ne „plané“ jídlo, lze označit veganský burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje. Kolegu s kamerou sice burger bez masa nenalákal ani k ochutnání, nicméně byl skvělý nejen chuťově. Krásně voněl po čerstvém koriandru i konopném oleji, vydal za oběd a přitom po něm nebylo těžko.

Pro čtenáře iDNES.cz ho připravila Barbora Tenčlová, která provozuje se svou nejlepší kamarádkou a přáteli vegetariánské pojízdné bistro.

Nezapřou, že milují chilli a koriandr. „A ještě zázvor a česnek. A samozřejmě badyán a mátu. Také ananas a dýně, skořici, avokáda, bájný kořen galangal a arašídovou pastu,“ dodává usměvavá Bára připravující ingredience na burger.

Jak na burger s tofunézou

Co je na něj potřeba? Samozřejmě burgerové housky, místo masa takzvané robi plátky (tedy plátky připravené především z pšeničných a rýžových bílkovin, pšeničných klíčků a červené řepy), olivový nebo slunečnicový olej na marinádu, 100g balení tofu (přírodního neochuceného), konopný olej, citron, dijonskou hořčici, čerstvý koriandr, chilli pastu, koření (sůl, pepř, semínka, koriandru, římský kmín, sladká paprika) a čerstvou zeleninu: česnek, červenou cibuli, rajče, salát.

Burger s „majonézou“ z tofu a konopného oleje krok za krokem

Robi plátky ideálně den předem dejte marinovat do směsi olivového oleje, podrceného a nasekaného stroužku česneku a červené cibulky (plátky se opékají krátce, takže se česnek ani cibulka nepřipálí a nezhořknou), čerstvě nadrcených semínek koriandu, římského kmínu, sladké papriky, pepře a soli.

Jakmile se pak vrhnete na vlastní přípravu burgerů, připravte si pomocí ponorného mixéru čerstvou tofunézu: přírodní tofu pokrájejte na kostičky, přidejte dvě lžičky dijonské hořčice, přilijte zhruba tři lžíce konopného oleje - dodá příjemnou oříškovou chuť - a pokrájenou cibuli.

Vše umixujte na řidší pastu, podle potřeby můžete přidat na zředění buď trochu konopného oleje či vody, případně tofu, pokud je hmota řídká. A na dochucení konopná semínka, která Barbora při natáčení přidat zapomněla.

Tofunézu jednoduše připravíte rozmixováním přírodního tofu s konopným olejem,...
Konzistenci tofunézy upravíte podle potřeby buď přidáním konopného oleje (nebo...
Přidejte lžičku chilli pasty.
Na namazanou spodní půlku housky položte opečený robi plátek, plátek rajčete,...

Příprava vlastního burgeru pak už nemůže být jednodušší. Orestujete si cibulku, na pánvi nebo na grilu krátce opečete robi plátky, aby získaly příjemnou kůrku, a rozkrojené burgerové housky krátce opečete v troubě vyhřáté zhruba na 170 °C.

Obě půlky opečené housky potřete dostatečným množstvím tofunézy, aby nezůstaly suché. „Myslete přitom na to, že suchý burger patří mezi nejnepříjemnější věci na světě,“ radí zkušeně Barbora.

Přidejte chilli pastu (ta Bářina je doma vyráběná, z pečených paprik, rajčat, cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček bhut jolokia), na spodní půlku housky položte opečený robi plátek, na něj opečenou cibulku, plátek rajčete, přeložený list salátu a kdo má rád, tak pár čerstvých snítek koriandru, který se skvěle hodí k jakékoliv pastě z chilli papriček. A nezbývá než popřát dobrou chuť.

Z konopných semen a oleje vařily už naše prababičky

Nakolik je u nás běžné používání konopného oleje a semínek v kuchyni? Etnografka Blanka Kateřina Trčková z občanského sdružení Konopa, které už od roku 1999 aktivně přispívá k šíření informací o konopí jako užitkové rostlině, v tom má jasno: „Konopná kaše, označovaná jako semencová, maštěná konopným olejem, bývala u nás naprosto běžným jídlem. Dohledali jsme bez problémů i recepty ještě z období druhé světové války.“

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem...

Konopné semínko - i olej lisovaný z něj za studena - jsou bohatým zdrojem cenných proteinů.

Není divu. Konopí není nijak náročné na pěstování, přitom konopná semínka i olej, lisovaný z nich za studena, obsahují proteiny ideální pro naše zažívání. Konopný olej, který má příjemnou oříškovou chuť a je použitý do výše uvedené tofunézy - tedy veganské „majonézy“ bez živočišných produktů - totiž v průměru obsahuje 20 až 25 % bílkoviny, 25 až 35 % tuku a 10-15 % sacharidů ve formě vlákniny, navíc má vysoký obsah vitaminů řady B1 a B2, vitamin E, vápník, hořčík i železo.

Pokud v něm chcete zachovat všechny důležité látky, uchovávejte ho na temném chladném místě (ideálně v lednici) a nikdy ho nepoužívejte k vaření ani smažení, přidává se pouze ve studené kuchyni, u teplých jídel až při servírování - například do polévek, rizota, těstovin, salátů a podobně.

“Konopné semeno obsahuje osm esenciálních, pro organismus nezbytných aminokyselin, a proteiny, které jsou mimo jiné přirozeným zdrojem imunoglobulinu, bez něhož se náš imunitní systém neobejde,“ přidává etnoložka argumenty, pro které stojí za to tento hodnotný olej do svého jídelníčku přidat už preventivně, natož pak při zdravotních problémech.

Ne nadarmo tedy proběhne i na letošním Cannafestu mj. soutěž o nejlepší konopný olej. „Má svoje specifika. Například se necedí, ale po lisování se nechává ustát. Čistý olej se slije a ze sedliny se vyrábí výborná zeleninová pomazánka, kterou bude možné během veletrhu ochutnat,“ láká etnoložka na stánek v levém křídle Průmyslového paláce, kde se dozvíte cokoliv nejen o využití konopí v kuchyni, ale i ve stavebnictví či textilní výrobě.

  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Orlíček, trvalka našich babiček, umí ochlazovat tělo i odpuzovat hmyz

„Když jím potřeš kůži zvenku, pomůže ti za chvilenku,“ dalo by se říci o chladivých účincích odvaru z orlíčku, který...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

Grilovačky jedou naplno. Jaký gril pořídit a jak se o něj starat?

Premium Od opékání špekáčků, oblíbené to zábavy asi 60 procent z nás, vede přímá cesta ke grilování a překonání jeho nástrah....

Orlíček, trvalka našich babiček, umí ochlazovat tělo i odpuzovat hmyz

„Když jím potřeš kůži zvenku, pomůže ti za chvilenku,“ dalo by se říci o chladivých účincích odvaru z orlíčku, který...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Bábovka na grilu? Pro Ivetu Fabešovou to není žádný problém

Cukrářka Iveta Fabešová v dalším dílu show Zdeňka Pohlreicha Rozpal to, šéfe! přijala výzvu, jak si poradit na grilu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Turistickým atrakcím zvoní umíráček. K radosti místních, ke zlosti majitelů

Některá donedávna uzavřená turistická lákadla, jako například muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu, dětské herny...