Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

  0:01
Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije se japonská kombuča. Je to jenom další trend, nebo naše tělo probiotika opravdu ocení?
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Víme o nich překvapivě málo. Už proto, že kategorie „probiotika“ zahrnuje nejrůznější živé organismy. U běžně prodávaných potravin nebo potravinových doplňků se ale nejčastěji mluví o mléčných bakteriích, jako jsou ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium nebo Torulopsis (rod kvasinkových hub).

Domácí lékař

Předpokládá se, že tyto „živé kultury“ nebo „zdravé bakterie“ mají pozitivní vliv na prostředí v žaludku a střevech, potažmo na imunitu. Jenže v lidském trávicím systému toho žije spousta, odhaduje se až sto bilionů mikroorganismů, a probiotické kultury jsou jen jeden z mnoha různých národů, které nás osídlily. Víme, že některé organismy jsou prospěšné, jiné spíš škodí, nicméně věda je v jejich zkoumání na úplném začátku.

„Právě probiotika jsou teď v rámci výzkumu obrovským tématem,“ píše na svém blogu známý americký lékař a autor populárně naučných esejí Mark Hyman. „Objevují se všude. Mluví se o nich v reklamě na jogurt, seženete je v lékárně i v supermarketu. V souvislosti se zdravým trávením se z nich stává velmi populární téma.“

Výrobce potravin s přidanými probiotiky, ale i speciálních doplňků, vlastně nikdo neomezuje. Klidně se tak dočteme, že živé kultury „vylepšují střevní mikroflóru“, „zajišťují lepší trávení“, nebo dokonce že pomáhají předcházet konkrétním problémům - od nadýmání po chronický syndrom dráždivého střeva a s ním spojené bolesti, úzkosti či deprese.

Vážně to funguje?

Mohou pomáhat, ale nemusí, říkají odborníci. Kromě toho, že ještě nikdo nenasbíral dostatek dat, která by účinek probiotik potvrdila, taky většinou není zcela jasné, kolik bakterií která potravina nebo tabletka skutečně obsahuje. Často se neuvádějí ani konkrétní druhy. Říct si, že mám problémy s trávením, a tak začnu jíst víc jogurtů nebo pít každý den sklenku fermentovaného čajového drinku kombuča? Tak jednoduché to nebude.

Podle dosavadních výzkumů to vypadá, že některé bakterie prokazatelně pomáhají jen lidem s velmi specifickými poruchami trávení, řekl magazínu Scientific American gastroenterolog Matthew Ciorba z Washingtonovy univerzity v St. Louis. „Zatím se neprokázalo, že by probiotika nějak prospívala i lidem se zdravým trávicím traktem.“

Mark Hyman je méně přísný: věří, že klíč k výhodám probiotických kultur je třeba hledat u jiných bakterií, které v sobě nosíme. Tedy u těch „zlých“. „Jejich počet v těle roste, když jíme průmyslově zpracovaná jídla s vysokým obsahem cukru a škrobu; když nejíme dostatek zdravé vlákniny a prebiotik (prospěšné nestravitelné složky potravy, pozn. red.); nebo když bereme léky, které střevům škodí, například antibiotika nebo některé hormony,“ vysvětluje.

Když „zlé“ mikroorganismy v trávicím systému vítězí nad „hodnými“, je to podle něj první krok k horší imunitě, obtížnějšímu trávení, změnám nálad, ale třeba i alergiím nebo artritidě. Tady už by potraviny s probiotickými kulturami mohly pomoci. I když nedokážou přímo léčit, mohou poměry bakterií vyrovnat, protože aspoň nakrátko pomáhají osídlit střeva těmi „dobrými“. Je ovšem potřeba navázat vhodným jídelníčkem, který stav pomůže udržet.

Poslouchejte tělo, ne pravidla

Univerzální poučka na to, zda, v čem a v jakém množství potraviny s živými kulturami konzumovat, neexistuje, ale uškodit člověku určitě nemohou. Nejlepší bude je průběžně testovat a naslouchat svému tělu, radí Radek Pajič, osobní trenér a výživový poradce z Bomton Power Concept. „Denní dobu a množství si volte sami, důležité je konzumovat je s chutí.“

Pokud vám nevoní japonské fermentované fazole, kombuča nebo korejské kvašené zelí kimči (všechny tyhle módní potraviny obvykle probiotika obsahují), můžete klidně vybírat z lokálních výrobků, které byste stejně do jídelníčku zařadili. Ať už je to kysané zelí, nakládaná zelenina i kysané mléčné výrobky, jako je kefír, podmáslí, tvaroh, některé jogurty a čerstvé sýry nebo třeba nově populární skyr.

Radek Pajič na ně nedá dopustit: „Jsou trvanlivé, mají osvěžující chuť, jsou stravitelnější než mléko a často obsahují právě živé kultury, o kterých je řeč.“ Pozor: ne vždy. Pokud tedy vyloženě toužíte po testovací jízdě s živými kulturami, je dobré pokaždé zkontrolovat, co se píše na obalu. Před ochucenými a slazenými výrobky pak rozhodně dávejte přednost těm bílým; doplňte je sami třeba ovocem, semínky nebo oříšky.

Autor:
  • Nejčtenější

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

31. května 2024

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku...

Smrti se nebojím. Vím, že nás po ní čeká něco nádherného, říká Jana Holcová

2. června 2024

Premium Miluje slunce a moře. Proto tak ráda jezdí do Itálie. S herečkou Janou Holcovou, jednou ze...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žena naletěla o padesát let mladšímu sňatkovému podvodníkovi

31. května 2024  8:01

Třiaosmdesátiletá Iris Jonesová si ještě před časem užívala se svým o padesát let mladším manželem,...

Každý druhý muž do pětadvaceti let ještě neměl sex, říká psychosexuoložka

5. června 2024

Premium Osm procent dospělých mužů nikdy nemělo sex, ale i u ostatních skupin zájem o něj opadá. Přesto je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Boha jsem pocítila až v bolívijském vězení, říká návrhářka Vojtková

3. června 2024

Z Česka utíkala před třiceti lety nešťastná a plná touhy dokázat světu, že na ni může být pyšný....

Nahota je součástí naší osobnosti, míní psycholožka Naked Attraction

7. června 2024

Hana Mezerová je psycholožkou a koučkou, která se zaměřuje především na vztahy. V připravované nahé...

Parkinsonovu chorobu nemají jen staří lidé. Jak poznat varovné příznaky?

7. června 2024

Chorobou, již si obvykle spojujeme s třesem rukou, u nás trpí asi padesát tisíc lidí. Běžným omylem...

Odhodila černou a inspiruje. Z Demi Moore se letos vyloupla módní ikona

7. června 2024

Na očích veřejnosti se Demi Moore pohybuje už téměř čtyři dekády, letos o ní však slyšíme víc než...

Táta jako vzor. Být příkladem pro současné děti není úkol pro slabocha

6. června 2024

Premium Často se mluví o tom, že kluci potřebují pro zdravý vývoj mužský vzor. Je to určitě pravda, ale...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...