Mléčné výrobky
Mléko, jogurty a sýry jsou bohaté na nepostradatelný minerál kalcium. Nezbytný minerál, který podporuje strukturu kosti – 99 procent kalcia se v našem těle ukládá právě zde. Pokud tělo nedostává dostatek kalcia z potravy, bere si ho právě z kostí.
Mléčné výrobky obsahují také vitamin K, který kosti posiluje. „Vitamin K je důležitý pro ukládání vápníku,“ říká nutriční specialistka Anna Cummings. „V naší evropské dietě ho snadno můžeme mít nedostatek, protože se nachází především ve fermentovaných potravinách, kterých nekonzumujeme tolik.“
Velké množství vitaminu K2 se nachází například ve vaječném žloutku, vnitřnostech, jako jsou játra, nebo v mastných rybách, jako je losos. Skvělým zdrojem kalcia jsou také všechny ryby, které konzumujeme i s kostmi – například sardinky.
Zpozorněte, pokud jste vegan. Nejnovější studie z univerzity v Oxfordu říká, že vegani jsou o 40 procent náchylnější na zlomeniny. Snažte se tomu předcházet a přemýšlejte, z jakých zdrojů do svého jídelníčku jednoduše zařadit dostatek kalcia, železa a vitaminu B12. Vitamin B12 podporuje stavební buňky kostí a člověk ho může získat pouze z živočišných zdrojů. Měli byste jej proto konzumovat alespoň ve formě doplňků stravy.
Pitný režim: Příliš mnoho kávy, čaje a perlivých limonád může komplikovat vstřebávání kalcia. Alkohol způsobuje řídnutí kostí. Pijte proto s mírou.