Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

  7:30aktualizováno  20:54
Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou dvoudenní návštěvu Pardubického kraje. Hrad tak reagoval na nedávný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Pardubický kraj je v pořadí poslední tuzemský region, který současný prezident České republiky ve své funkci oficiálně nenavštívil. Petr Pavel dnes navštívil továrnu výrobce výbušnin Explosii, setkal se s představiteli kraje nebo si vyzkoušel letecký simulátor.

Hořké zklamání zažily desítky lidí, kteří přišli v úterý dopoledne přivítat prezidenta Petra Pavla ke krajskému úřadu na Komenského náměstí v centru Pardubic. Kolona vedená policisty na motocyklech sice přijela na čas v 10:15, ale tím dobré zprávy pro diváky skončily.

Prezidentova limuzína zastavila přímo před vchodem do krajského úřadu, takže když Petr Pavel vystoupil, drtivá většina z diváků včetně malých dětí ze školek ho prakticky neviděla.

Prezident poté počkal na manželku Evu, které hejtman Martin Netolický předal kytici, poté se otočili k lidem, zamávali a všichni se odebrali do budovy krajského úřadu.

„Tak to bylo hodně rychlé, myslel jsem si, že budu pana prezidenta moci aspoň vyfotit nebo ho pozdravit, tohle jsem nečekal,“ uvedl jeden ze zklamaných přihlížejících.

Na celé akci jsou znát zvýšená bezpečností opatření po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, což ostatně prezident na tiskovém brífinku potvrdil. Policisté, kterých bylo na místě několik desítek včetně těch v civilu, mysleli před příjezdem kolony i na nejmenší detaily.

Například jeden z policistů přikázal dětem ze školky, aby vstaly z betonového soklu, který použily jako lavičku, aby byla případně volná úniková cesta. Celý perimetr byl natolik zajištěn, že by případný útočník neměl sebemenší šanci k ohrožení hlavy státu. I proto, že se k lidem Petr Pavel ani nepřiblížil.

Opatření jsou pochopitelná, do věže se ale nezavřu

Veřejně poprvé promluvil na tiskové konferenci bezprostředně po jednání na úřadě. „Naši návštěvu v Pardubickém kraji jsme zahájili v tradičním podniku obranného a vlastně i chemického průmyslu. Zajímalo mě, jak Explosia reaguje na zvýšenou poptávku nejen kvůli válce na Ukrajině, ale vlastní bezpečnosti, a zda vedení uvažuje o rozšíření výroby pro spojence a naši armádu. Plány vypadají pozitivně,“ řekl prezident před novináři.

Pro odlehčení atmosféry dostal prezident otázku na probíhající mistrovství světa v ledním hokeji, český národní tým čekalo dnes odpoledne utkání s Kanadou, do kterého už nastoupilo i hvězdné duo z Bostonu David Pastrňák – Pavel Zacha.

MS v hokeji 2024

„Sleduji to velice pozorně, posily ze zámoří snad náš tým pozvednou a máme s nimi šanci na slušné umístění. Na šampionátu vládne skvělá atmosféra, která se promítne nejen do vzpomínek cizinců na Českou republiku,“ byl rád Pavel.

Trochu zvážněl, když přišla řeč na zvýšená bezpečností opatření, která kolem něj panují v souvislosti s nedávným atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica.

„Jedna věc jsou bezpečnostní opatření, druhá, že musíme nadále žít normální život. Pomůžu si příkladem z minulosti v Británii, kde jsem byl během útoku v metru a na autobus v roce 2005. Byl to srovnatelný šok, ale na Britech bylo vidět odhodlání nenechat se zastrašit a omezit si život. Je potřeba těmto skutečnostem věnovat pozornost, takže bezpečnost je zvýšena, ale neumím si představit, že bych se měl zavřít někde do věže jen kvůli tomu, aby se nic nestalo. Nechodíme riziku naproti, ale nezažene nás do kouta,“ popsal Pavel.

Po tiskovém brífinku se Pavel přesunul od nově vybudovaného Centrálního urgentního přijmu v pardubické nemocnici a následně si vyzkoušel letový simulátor v pardubickém Centru leteckého výcviku.

„Letecký výcvik je úspěšná součást LOM Praha, která dlouhodobě poskytuje služby pro armádu. Plní zásadní roli při učení personálu s novými letouny F35. Veškerý výcvik bude pokračovat na našem území, vznikne další simulátor a bude perspektivní směrem k výcviku pro další země,“ řekl Pavel.

Podle fotografa iDNES.cz Pavel na simulátoru pozorně poslouchal pokyny lektora a příliš nehovořil, jen plnil, co mu říká. Ochranka i zde dohlížela na patřičný odstup všech přítomných od prezidenta. „Fotil jsem ho asi z metru,“ přiblížil fotograf redakce.

Program návštěvy Petra Pavla v Pardubickém kraji

úterý 21. května

9:00 návštěva továrny Explosia

10:15 příjezd na Krajský úřad Pardubického kraje – přivítání s hejtmanem Martinem Netolickým a jednání s představiteli kraje v sále Zastupitelstva Pardubického kraje

12:45 tiskový brífink prezidenta Pavla a hejtmana Netolického v předsálí Rady Pardubického kraje

13:10 návštěva Centrálního urgentního příjmu Nemocnice Pardubického kraje

13:50 návštěva Centra leteckého výcviku, Pardubice

15:10 návštěva budovy Správy státních hmotných rezerv, Heřmanův Městec

17:20 prohlídka Hamzovy léčebny a setkání s dětskými pacienty, Luže

19:00 debata s občany, Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto

středa 22. května

8:45 prohlídka statku U Svatého Jána, Kunvald

9:20 debata se zemědělci, statek U Svatého Jána, Kunvald

11:00 návštěva Muzea starých strojů a technologií, Žamberk

12:30 oběd se starosty, Evropský dům, Králíky

14:15 návštěva Policie ČR, Králíky

15:15 tiskový brífink prezidenta Pavla, Kramářova chata na Suchém vrchu

(změna programu vyhrazena)

Zdroj: Hrad.cz

Následně možnost kontaktu s historicky čtvrtým prezidentem České republiky dostali dětští pacienti Hamzovy léčebny v Luži. Tam Petr Pavel dorazil kolem 17:20. A večer od 19 hodin bude debatovat s občany v Šemberově divadle ve Vysokém Mýtě.

Zeman jezdil často, pak vůbec

V jeden čas jezdil prezident do Pardubického kraje velmi často a rád. Mezi zářím 2013 až 2016 dorazil na pozvání hejtmana Martina Netolického Miloš Zeman hned třikrát. Ovšem pak si oba politici přestali rozumět a Zeman ve druhém volebním období už do regionu nepřijel ani jednou.

Hlava státu se dohromady v Pardubickém kraji neobjevila už dokonce osm let. Částečně za to může i Petr Pavel, který si v případě Pardubic dával načas. Pardubický kraj si vybral při svých cestách po republice až jako poslední v řadě. „Je to náhoda, určitě ne nějaký záměr,“ uvedla Eva Hromádková z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky.

Přísnější bezpečnostní opatření než obvykle se očekávala už před příjezdem Petra Pavla. Je to vidět například na tom, že při návštěvách Miloše Zemana krajský úřad v klidu zveřejnil, kde bude prezident přespávat, nyní taková informace k dispozici není.

„Toto zveřejňovat nebudeme ani další podrobnosti návštěvy prezidenta Petra Pavla kromě schváleného programu. Jinak otázky bezpečnosti řeší čistě Kancelář prezidenta republiky, to jde mimo nás. Samozřejmě, že ve všem náš úřad poskytne maximální součinnost,“ předeslal tiskový mluvčí kraje Dominik Barták.

O větším tlaku na bezpečnost Petra Pavla však nechtěli mluvit ani na Hradě. „To je věc Policie České republiky, to nebudeme komentovat,“ podotkla lakonicky Eva Hromádková.

Prezident neplánovaně navštívil nejstaršího studenta

Poslední zastávkou prvního dne návštěvy Petra Pavla v Pardubickém kraji bylo Vysoké Mýto. V Šemberově divadle se zde prezident setkal s lidmi.

„Po mnoha letech projíždění tímto městem na Hradec a dál jsem tady na delší návštěvě. Nebyl jsem nikde jinde než na trase městem. Na autodromu je skvělá dráha, ještě jsem na ní nebyl, což mě mrzí,“ řekl Pavel. Večer pozvání na polygon od místních dostal hned z pléna.

Prezident nejprve odpovídal na natočené dotazy „Mejťáků“. Obyvatelce, která nechce přijmout euro, radost neudělal.

„Jsem pragmatik. Dlouhodobě lepší pro tuto zemi bude přijetí eura. Rozhodovat o tom budou politici.Náš vývoz budeme směřovat do eurozóny. Bude lepší, když budeme sedět u jejího stolu, než za dveřmi a čekat, co eurozóna dohodne. I Chorvatsko dlouho váhalo, pak spontánně na euro přešlo. Vláda jen posvětila, o co si řekl život sám. I naše firmy platby zúčtovávají v eurech. Nedělejme z toho emocionální téma a krok udělejme. Strach, že bude vše dražší, je lichá propaganda,“ řekl Pavel.

Studentka chrudimské Obchodní akademie se zeptala na nenadálou návštěvu, kterou absolvoval prezident při přejezdu na Chrudimsku. Navštívil zde absolventa této střední školy Antonína Kyncla, bude mu bude v červenci 98 let a je jejím nejstarším potvrzeným absolventem. Když byl Kyncl ve „své“ střední na návštěvě, řekl, že ve výčtu všech prezidentů země si váží jen tří – Masaryka, Havla a Pavla. Ředitelka obchodní akademie pak napsala na Hrad dopis s prosbou o setkání s Kynclem. „Jsem rád, že jsme se tam mohli zastavit, i přes pokročilý věk, je myšlenkově čilejší, než mnozí z nás. Pan Kyncl reagoval na současnou situaci, udělal mi přehled svojí životní pouti. Bylo to mimořádně pěkné setkání,“ řekl Pavel.

Ve středu bude Pavel pobývat na Orlickoústecku. Prohlédne si statek U svatého Jána v Kunvaldu, který chová hovězí skot. V programu má prezident i Muzeum starých strojů a technologií v Žamberku a setkání se starosty a návštěvu u policie v Králíkách. Pavlovou poslední zastávkou v Pardubickém kraji bude ve středu Kramářova chata na Suchém vrchu.

  • Nejčtenější

Dělníci se na stavbě D35 nezastaví ani o víkendu, čeká je výsuv obří estakády

30. května 2024  11:51

Dálnice D35 mezi Litomyšlí a Svitavami má být otevřena už příští rok. Vše nasvědčuje tomu, že se to...

Pardubice mají zmodernizované nádraží za šest miliard. Už zbývá jenom hala

31. května 2024  15:23

V Pardubicích skončila modernizace železničního nádraží za více než šest miliard korun, která...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Pardubicích začne sloužit nová vlaková zastávka, na otevření dorazí premiér

29. května 2024  14:44

V neděli 9. června začne v krajském městě sloužit nová vlaková stanice. Bude se jmenovat Pardubice...

V Pardubicích začíná oprava Wonkova mostu, mezi hypermarkety bude zavřeno

1. června 2024  9:58

Zavřená silnice mezi hypermarkety Globus a Albert a navrch zúžený most Pavla Wonky. To jsou dvě...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Za energií do oblak. Nahlédli jsme do útrob největší větrné elektrárny v Česku

28. května 2024  12:59

V kopcích nad Moravskou Třebovou na Svitavsku se od minulého roku tyčí nejvýkonnější větrná...

Hra o dálnici D35. PPP projekt musí příští rok běžet

2. června 2024  11:16

Stavba dálnice D35 se soukromou účastí ze Svitav do Mohelnice nezačne příští rok. Soutěž má skluz....

V Pardubicích začíná oprava Wonkova mostu, mezi hypermarkety bude zavřeno

1. června 2024  9:58

Zavřená silnice mezi hypermarkety Globus a Albert a navrch zúžený most Pavla Wonky. To jsou dvě...

Pardubice mají zmodernizované nádraží za šest miliard. Už zbývá jenom hala

31. května 2024  15:23

V Pardubicích skončila modernizace železničního nádraží za více než šest miliard korun, která...

Při Aviatické pouti zaútočí vrtulník na Vietkong, Šonka bude komentovat z kokpitu

31. května 2024  9:46

Aviatická pouť napíše o víkendu svou 32. kapitolu. Na vojenském letišti je připravený pětihodinový...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...