Prezident si v Broumově prošel klášter, pak vyrazil ostrým tempem do skal

  7:00aktualizováno  18:32
Prezidentský pár má za sebou dvoudenní cestu po Královéhradeckém kraji. V pohraničním Broumově si Petr a Eva Pavlovi ráno prohlédli benediktinský klášter, poté se setkali s patrioty v klášterní restauraci a krátce pozdravili obyvatele na náměstí. Prezident poobědval se starosty a vyšlápl si po hřebenu zasněžených Broumovských stěn. Svou návštěvu zakončil navečer ve Vrchlabí.

Středeční ráno si manželé Pavlovi vyhradili na prohlídku rozlehlého barokního kláštera v Broumově. Podle programu tam dorazili asi v 8:17 a prošli si klášter v doprovodu břevnovského arciopata Prokopa Siostrzonka, který páru ukázal zejména cennou knihovnu a kostel sv. Vojtěcha.

Národní kulturní památka patřící benediktinům je asi z pětiny opravena, působí však jako živé kulturní centrum. Petr Pavel tu vystoupil loni v listopadu s dalšími čtyřmi prezidentskými kandidáty na Broumovských diskusích.

V klášterní restauraci U Tří růží se pak na přání prezidenta setkalo asi třicet místních, kteří rozvíjejí region ve spolcích či institucích, ať už se zabývají kulturou, vzděláváním, regionálním rozvojem, cestovním ruchem, zemědělstvím či podnikáním. Představily se místní akční skupiny, dobrovolné svazky obcí, základní umělecká škola, knihovna, dům dětí či gymnázium.

„Bylo přáním pana prezidenta setkat se s těmi, kteří tu aktivně v regionu něco vytváří, mají plány či ambice a jsou příkladem toho vzít věci do svých rukou a začít něco dělat, což může kdykoliv kdokoliv,“ říká Jan Školník, broumovský podnikatel a spoluzakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska, který stojí za kulturními a vzdělávacími programy v klášteře.

„Setkání bylo velmi milé, pan prezident zažil už takové setkání na Jesenicku a říkal si, že je to ohromně důležité a že by měl do budoucna v každém místě najít takové lidi, protože určitě jsou po celé zemi. Chtěl by se s nimi setkávat a vnímat sílu toho, že nejenže tu každý vytváříme zajímavé věci, ale že se snažíme i spolupracovat. To bylo velmi zajímavé,“ dodal.

Na náměstí přišly stovky lidí i odpůrce

Na Mírové náměstí v Broumově dorazily asi tři stovky lidí, přišly školky, středoškoláci i dost seniorů. Zatímco mnozí čekali v rohu náměstí, že tudy prezident přijde nejkratší cestou z kláštera, ochranka jej poslala boční uličkou.

Jakmile se prezidentský pár objevil před místní knihovnou, nahrnul se k němu dav a lidé se začali tlačit. Předtím také spadl kus ledu ze střechy hotelu na chodník. Nejblíž prezidentovi zrovna stála jedna z mateřských školek a Eva Pavlová v obavě křičela: „Dávejte pozor na děti!“

Její muž se pak zdravil hlavně s dětmi na procházce, jinak k němu pronikl přes ochranku jen pán v bekovce. Z davu se také ozval jeden starší muž s knírem, který na Pavla křičel, že přijel komunista.

Prezidentský pár v Broumově přivítaly asi tři stovky lidí. Byl mezi nimi i odpůrce, na snímku pán s knírem křičel: „Vítáme zde komunistu!“ (6. 12. 2023)

Během pár minut bylo po všem, kolona aut zamířila z broumovského náměstí do Meziměstí na oběd se starosty. Region se potýká s problémy typickými pro periferie, například odlivem lidí či nedostatkem lékařů.

Procházka skalním městem ostrým tempem

Zatímco první dáma měla oddělený program, prezident se vydal na svižnou procházku Broumovskými stěnami, kde leží asi třiceticentimetrová vrstva sněhu. Sám si krátký výlet vyžádal.

„Ještě by bylo možná dobré dát varování fotografům, kteří neustále couvají a nekoukají za sebe, že tady by se jim blbě padalo ze skal. Tak opatrně,“ smál se Petr Pavel na vyhlídce u kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě, z které tentokrát přílišný rozhled na Broumovsko nebyl.

Prezident Petr Pavel na návštěvě skalního města Hvězda u Police nad Metují (6. 12. 2023).

S asi třicetičlennou skupinou sešel po 13. hodině dolů do Kovářovy rokle, část výletníků obula v náročném zimním terénu nesmeky. Prezident si cestou nechal vykládat od lidí z cestovního ruchu, jak se daří usměrnit turismus, aby byl ještě únosný. Místní ochránci přírody vysvětlovali, co dělají třeba pro zadržení vody v krajině.

„Pro mě to bylo velké překvapení, když mě pozvali, protože jsem netušil, že prezident přijede a že má chuť se setkat s lidmi, kteří zastupují neziskový sektor. Je to fajn i proto, že je možné tu zmínit otázku klimatické změny a toho, co můžeme jako zdejší občané dělat, tedy přispívat k zadržování vody v krajině, protože máme strach, že nám tady voda bude chybět,“ všímá si Pavel Pinkava ze spolku Julinka z Police nad Metují. Ten pořádá už dvanáct let festival Jeden svět, sází aleje a smíšené lesy a hloubí tůně, třeba na pozemcích soukromých zemědělců.

Tříkilometrový okruh skalami byl v ostrém tempu, prezident se zastavil až po výstupu celou roklí na vyhlídce Skalní divadlo. Na posledních metrech k chatě Hvězda ještě dával k lepšímu historku, jak se při výletě v jiné části stěn jeho otec zasekl v úzkém místě skal.

„Nabízeli jsme několik tras a tato vyhovovala časově. Věděli jsme, že si pan prezident přál vycházku v rychlejším tempu, zajímavým terénem. Nechtěli jsme ho brát do všeobecně známých míst, Broumovské stěny jsou také nádherné,“ líčí Hana Colby ze Strategické rady regionu Broumovsko, která organizovala setkání s patrioty i výlet kolem Hvězdy.

Od 15:30 prezidenta čekala krátká prohlídka Muzea Krkonoš ve Vrchlabí a debata se starosty obcí, které leží na území národního parku. V 17:45 zakončil návštěvu tiskovým brífinkem v centru Krtek v muzeu.

Rovnováha mezi chovateli a počtem vlků

První oficiální pracovní cestu do kraje začal prezident v úterý v Hradci Králové, kde navštívil fakultní nemocnici a sídlo Královéhradeckého kraje. Prohlédl si výrobu hodinek v novoměstských firmách, zapojil se do mikulášské nadílky v Dětském domově v Sedloňově a besedoval s občany Červeného Kostelce.

Petr Pavel po debatě s krajskými zastupiteli zmínil témata, která s vedením kraje a členy krajského zastupitelstva diskutoval, například rozpočtové určení daní nebo ochranu vlka.

„Pro někoho se ta problematika může zdát úsměvná, ale ona pro chovatele hlavně na Broumovsku zas tak úsměvná není. Tady je potřeba velice citlivě vést debatu o rovnováze mezi snahou mít v naší přírodě tak vzácné a ušlechtilé zvíře, jako je vlk, na druhou stranu musíme najít rovnováhu mezi chovateli a počtem vlků,“ uvedl prezident. Stejně se podle něj museli domluvit také na Slovensku ohledně počtu medvědů.

Prezident Pavel absolvoval od března návštěvu Prahy a dalších šesti krajů. Jeho předchůdce Miloš Zeman byl v regionu čtyřikrát, naposledy v roce 2017. Pavlovi mají k regionu vztah, do České Čermné na Náchodsku jezdí už několik let na chalupu a v Červeném Kostelci opravují domek.

5. prosince 2023

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...