Jak na výživu: celodenní jídelníček v běžný tréninkový den

Přechod z pasívního do aktivního pohybového režimu s sebou přináší celou řadu změn, které se dotýkají mnoha oblastí života člověka. Jednou z nich je výživa a celkový stravovací režim. Přečtěte si, jak by měl vypadat váš start.

Ne, čipsy, sušenky a limonáda nebude tím pravým občerstvením po tréninku. | foto: Profimedia.cz

Po absolvování prvních tréninků častokrát zjišťujeme, že původní, léta praktikované stravovací návyky vysokou tělesnou výkonnost příliš nepodporují. Chceme-li se při sportu cítit příjemně, je nezbytné provést úpravy jídelníčku. Týká se to nejenom množství a kvality stravy, ale také optimální frekvence příjmu jídel za den. Výživa, příjem stravy a fyzická aktivita mají mnoho společného, navzájem se ovlivňují a ideálně by to mělo vytvářet jeden harmonický celek.

Chce to plán

Čím začít? Plánem. Stejně jako máme pro konkrétní den připravený plán pro trénink, stanovíme si, jak dlouho, kolik a kam poběžíme, měli bychom si předem promyslet kdy, kde, kolik a čeho budeme v průběhu dne jíst. Věřte, že z pohledu zajištění optimálních nutričních podmínek pro plánovanou fyzickou aktivitu není nic horší než se ráno probudit a netušit, jak to dnes s jídlem dopadne, a nechat všemu volný průběh.

Jako profíci

Než začnete plán sestavovat, promyslete si, od kdy do kdy bude váš trénink probíhat. Přestože jsme "jenom" hobíci a následující informace jsou pro rekreační běžce, ne pro "závoďáky", budeme si v rámci možností hrát na profíky a snažit se vytvořit pro běžecký trénink ty nejlepší podmínky.

Je-li to možné, měl by se váš trénink stát "ústředním bodem" celého dne. Z pohledu celodenního režimu nepřizpůsobujeme trénink stravě, ale stravu tréninku. Nebudeme si říkat, kolik gramů masa a brambor spořádáme na oběd, ale načrtneme, kdy bychom měli jíst a co by pokrm měl obsahovat.

Jak to vypadá v praxi? Řekněme si, že dnes bude trénink probíhat v době od 17:30 do 18:45, z toho samotná běžecká část mezi 17:35 a 18:35. Dalšími dvěma záchytnými body jsou přitom ještě budíček a večerka. Budeme počítat s člověkem, který sedí od 8:00 do 16:30 v kanceláři. Cesta do práce mu trvá 45 minut a stejný čas cesta zpět domů. Vstává v 6:15 hodin a snídani si dopřeje mezi 6:35 a 6:50.

Snídaně: komplexní jídlo

Po noci potřebuje doplnit ztracené jaterní glykogenové zásoby a "roztočit" chod látkové výměny. Snídaně by měla být komplexním jídlem, které přináší tři základní složky stravy, které by se měly vyskytovat v každém větším jídle dne. Nejdůležitější živinou ve snídani jsou sacharidy: pečivo, cereálie, obilné kaše, rýže, těstoviny, jáhly, sladké pečivo, tyčinky, sušenky. Z důvodů stabilizace hladiny krevného cukru je nezbytné přidat do snídaně také bílkoviny (šunka, sýry, tvaroh, jogurt, vejce) a také tuky. S koncentrovanými tuky, jako je máslo, sádlo a margaríny, to však nemusíte přehánět, těch je ve výše zmíněných bílkovinných potravinách poměrně dost. Vhodným zdrojem tuků jsou v rozumném množství ořechy a rostlinná semena. Na stole se snídaní by nemělo chybět ovoce či zelenina. Slanou snídani obohaťte o zeleninu, sladkou o ovoce.

Snídaně je jídlo, které by vás mělo zasytit minimálně na dvě a půl hodiny. Ukončíme-li v 6:50, do 9:30 nám nehrozí ani náznak hladu.

Svačina: hlavně ovoce

Než se pustíme do svačiny, je třeba si uvědomit, kdy dnes bude oběd. V našem případě je polední pracovní pauza v době mezi 12:00 a 12:30. Podle toho naplánujeme čas a množství dopolední svačiny. Doporučil bych ji v deset, či lehce po desáté hodině. Protože do oběda zbývá již jen 90 až 120 minut, plně postačí vzít si pouze jeden až dva kusy ovoce.

Komu je to málo, kdo má vyšší energetické požadavky, může si přidat jogurt, jogurtový nápoj, možná i müsli tyčinku či kousek pečiva. V každém případě pouze tolik, aby již půl hodiny před předpokládaným časem oběda opět cítil mírný hlad.

Obecně přitom platí: nikdy nejezte, když hlad nemáte. Opačný zlozvyk může vést k poruchám zažívání a bez pochyby také k nechtěnému nárůstu tukových zásob.

Oběd: už myslete na trénink

Po svačině se dostáváme k obědu. Do začátku tréninku sice ještě zbývá poměrně dost času, ale protože víte, že budete odpoledne ještě jíst, nedáte si "opulentní", těžko stravitelný oběd.

Oběd je klasika: příloha, bílkovinná složka, zelenina. Kdo chce, ať si dopřeje i polévku. Čím méně energie chcete v jídle přijmout, tím menší si dejte přílohu a naopak více zainvestujte do zeleniny. S bílkovinami to nepřehánějte, po nich byste zůstali velmi dlouho zasycení a do odpolední svačiny by se vám moc nechtělo (bílkoviny doženete především večer).

Odpolední svačinu můžete vynechat

Odpolední svačina však není povinnost. Pokud například oběd skončil až ve 13:30 a trénink začíná již po 16. hodině, mezi oběd a trénink již nic nepatří. V našem příkladu však svačinku zařadíme. Složení může být velmi podobné svačině dopolední. Opět je ideální ovoce a mléčný výrobek (bílkoviny "stabilizují" hladinu krevního cukru, glykémii). V případě vyšších požadavků na přísun energie přidejte malé množství koncentrovaných sacharidů (pečivo, sušenky, tyčinky).

Načasování, množství a složení předtréninkového jídla je velmi důležité. Mělo by být takové, abyste trénink zahajovali v příjemném stavu, kdy v žaludku neleží nenatrávená potrava. I tady platí pravidlo mírného hladu, trénink zahajujte v situaci, kdy začínáte vnímat jeho první náznaky, to jsou ty nejlepší podmínky pro podání skvělého fyzického výkonu (v délce trvání do 120 minut). V této situaci je výstižné rčení, že "nejlépe loví hladový vlk".

Po tréninku: večeře

Poskočme v čase, je 18:45 a máme hotovo, trénink je za námi. Při něm jsme přirozeně nic nejedli, jen jsme pili (vodu, případně hypotonicky naředěný iontový nápoj, či ovocnou šťávu).

V tento okamžik probíhají v našem organismu výrazné katabolické stavy, které je třeba zastavit a zahájit obnovu energetických zdrojů a regeneračních procesů. Tělu je třeba opět dodat především sacharidy a bílkoviny. Ovšem pozor, tyto živiny organismus potřebuje i v běžné večeři, které trénink nepředcházel. Čím intenzivnější a delší trénink byl, tím více sacharidů je třeba dodat k doplnění vyčerpaných glykogenových zdrojů. Naopak, je-li pro někoho cílem podporovat redukci tukových zásob, měl by v posledním jídle dne přísun sacharidů udržovat na nízké úrovni. Za této situace však výrazně narůstá potřeba příjmu bílkovin: méně sacharidů rovná se více bílkovin a naopak.

Večeře je jídlo, které by mělo být bohaté také na zeleninu. Čím méně přílohy (obsahuje sacharidy), tím více zeleniny (a bílkovin), z něčeho se najíst musíte. Večeře může být studená, tedy pečivo plus bílkovinné potraviny plus zelenina, nebo teplá, to znamená vařená příloha plus bílkovinná složka a zelenina. Špatnou volbou není ani hustá polévka doplněná o pečivo s bílkovinou (na chleba si dáte sýr, šunku, tvarohovou pomazánku, vajíčko). Vhodné jsou i luštěniny, přinášejí totiž "pomalé" sacharidy (mají nízký glykemický index), relativně dost bílkovin a mnoho vlákniny.

Obecný model

Výše popsané schéma celodenního stravování poskytne tělu všechny nezbytné makro a mikronutrienty, umožní realizovat kvalitní trénink a zajistí po něm řádnou regeneraci. Náš příklad je ovšem obecný, nebere samozřejmě v potaz individuální požadavky konkrétního člověka, například vliv některých onemocnění, snahu hubnout, nebo nabírat aktivní tělesnou hmotu, dvoufázový trénink, přípravu na důležitý závod a jiná specifika.

Z pohledu celodenního režimu mohou samozřejmě nastat různé scénáře. Nejen výše popsaný model (snídaně → svačina → oběd → svačina → trénink → večeře), ale třeba také:

snídaně → svačina → oběd → trénink → svačina → večeře

snídaně → svačina → oběd → trénink → večeře (nemusíte mít vždycky 5 jídel denně)

snídaně → trénink → oběd → svačina → večeře

trénink → snídaně → oběd → svačina → večeře

Vždy nejdříve plánujte vhodnou dobu tréninku a teprve poté si rozmyslete, kdy, co a kolik budete v průběhu dne jíst.

Autor: Vlastimil Chadim, www.nutricoach.cz

Nejčtenější

V naději už nevěřím, moje onemocnění je smrtelné, říkal Cyril Höschl o diagnóze

Premium

Celý život tlumočil složitou řeč vědy do srozumitelného jazyka. Před více než rokem však psychiatrovi Cyrilu Höschlovi zasáhlo do života kruté neurologické onemocnění. Vzácný typ multisystémové...

Dívka doplatila na vapování, její plíce vypadají jako popcorn

Brianne Culenová se podělila o svůj příběh, aby ostatní varovala před možnými popcornovými plícemi, se kterými se potýká ona sama. Roky tajného vapování si vybraly svou daň. „Elektronické cigarety...

Pár měsíců posilování, žádný kebab a z ženy je jiný člověk

Pětačtyřicetiletá Lyndsey Kelly z Velké Británie bývala milovnicí rychlého občerstvení a především nemohla odolat kebabu. Roky přejídání se podepsaly na její postavě a až po čtyřicítce si řekla, že...

Hubnutí zkomplikoval Kláře milenec. V Extrémních proměnách shodila 44 kilo

Klára Dušková s kily navíc bojovala už odmala. Teď, když jí je třicet, došla k názoru, že je čas na změnu. Obezita jí totiž komplikuje péči o milovanou dceru. Silnou motivací je také svatba: Klára by...

Problém zvaný odcizení. Když si najednou nerozumíte s těmi nejbližšími

Kdysi jsem měla krásnou rodinu. Já jako středobod, báječný manžel, dcera, pro kterou jsem představovala tu nejmilejší maminku, od níž se nechtěla odtrhnout. To už je ovšem minulostí. Teď mám pocit,...

Vyražte na aktivní dovolenou. Je libo chůze, brusle, nebo paddleboard?

Možností, jak se vyřádit, je víc než dost. Určitě je prima, když vyrazíte s kamarádkami, které jsou naladěny na stejnou vlnu. Některé sporty lze docela dobře propojit, skvěle se třeba doplňují...

26. dubna 2025

Celebrity si oblékly šaty slavných ikon. Kdo vypadá líp?

Podívejte se do naší galerie na významné světové osobnosti, které se rozhodly kopírovat šaty slavných VIP krásek, nebo dokonce obléct ty samé historické šaty. Komu ikonické róby sluší víc, posuďte...

26. dubna 2025

Začarovaný kruh obezity. Jak stres a geny ovlivňují hubnutí

Je to obrovský problém dnešní doby – lidstvo zkrátka tloustne. Do jaké míry je to ještě únosné? Jak poznat, že už jsme překročili nebezpečnou hranici a je potřeba povolat na pomoc odborníky?

26. dubna 2025

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

26. dubna 2025

Horoskop pro každé znamení na 18. týden roku 2025

Jaký bude následující týden a jaký prožijeme První máj podle hvězd? Býci, vy všichni zvládnete mít rozum v hrsti a dokážete vyřešit i náročnější úkoly. Štíři, pro vás je teď ústředním tématem...

26. dubna 2025

Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček s rýží
Recept

Střední

90 min

Španělský ptáček s rýží je prostě klasika.

Aplikace, sítě, porno. Levný dopamin vede ke krizi smyslu života, říká podcaster

Premium

Moderní ďábel se dnes skrývá ve snadno dostupném zvýšení hladiny dopaminu. Aspoň to tvrdí kniha, kterou sepsali dva vystudovaní biologové a moderátoři populárních podcastů Brain We Are o mozku,...

25. dubna 2025

Mužský pot a ženy v ovulaci. Jak si čichem vybíráme partnera, vysvětluje odbornice

Premium

Evropanům nejvíc voní vanilka, zato ze směsi výkalů, pižma skunka a zvratků se někteří účastníci studie pátrající po nejhorším smradu na světě pozvraceli. Vůně dokáže uchovat vzpomínku a na nevědomé...

25. dubna 2025  9:12

Pro hubnutí zvolila žena nejjednodušší cestu, nyní ji šikanují pro lenost

Šestatřicetiletá Emma Lasenby z Velké Británie kvůli nadváze téměř neopouštěla dům. Odmítala se účastnit společenských akcí a nedoprovázela ani své děti na školní projekty. Za své tělo se styděla a...

25. dubna 2025  8:25

Přichází novoluní v Býku. Přináší klid i tvůrčí sílu

Dubnové novoluní nastane v neděli 27. dubna. Bude ve znamení Býka, který nás vyzývá nadechnout se a podívat se, co má v našem životě skutečnou hodnotu. Můžete se ponořit například do tvorby, péče o...

25. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Jarní detox. Podpořte přirozenou očistu těla, brzy vám poděkuje

Jaro je čas nových začátků – příroda pučí, ptáci zpívají a naše tělo si říká o restart. Po zimních měsících, kdy pohyb možná ustoupil horké čokoládě a vydatným večeřím, nastal ideální moment pro...

25. dubna 2025

Pozor na jarní slunce. Paprsky mohou ublížit, i když to ještě nečekáte

Sotva jsme odhodili teplé bundy a nastavili sluníčku svoje tváře, hned nám došlo, jakou má sílu. A v mnoha ohledech je ještě nebezpečnější než letní. Jak to?

25. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.