1. Úroveň trénovanosti
Netrénovaný začátečník mívá trávicí problémy častěji než trénovaný člověk, který je fyzické námaze více přivyklý. Začínáte-li s během a projevují-li se u vás obtíže trávicího systému, zvyšujte objem a intenzitu tréninku postupně, aby mělo tělo dostatek času zvyknout si.
2. Nezkušenost
Nezkušení běžci také doplácejí na menší znalosti o výživě. Nevědí, jak se před závodem nebo tréninkem stravovat. Zkušení běžci už měli dost času a příležitostí se poučit z předešlých stravovacích pochybení a omylů.
3. Pohlaví
Ženy vykazují v porovnání s muži více žaludečních a střevních problémů, zejména v období menstruace. Hormonální změny, k nimž během menstruace dochází, mohou být důvodem k pomalému pohybu natrávené potravy. Tyto problémy lze částečně kompenzovat suplementací (olej z brutnáku, pupalky).
4. Emoční a duševní stres
Běžcům, kteří jsou v psychickém napětí, zůstává strava v žaludku delší dobu a tlačí je kvůli vysoké hladině adrenalinu.
5. Intenzita běhu
Při lehké a střední intenzitě běžeckého tréninku je organismus schopen dobře trávit a zároveň i pohodlně trénovat, zatímco při velmi intenzivním tréninku nebo závodě bývá přesun krve ze žaludku k pracujícím svalům příčinou žaludečních a střevních potíží. To je spojeno i s dehydratací (viz bod 10).
6. Příjem stravy před během
Žaludeční a střevní problémy může způsobit konzumace velkého množství bílkovin a tuků (míchaná vejce se šunkou, tučný hamburger) před během. Nejbezpečnější volbou jsou vyzkoušené a ověřené nízkotučné vysokosacharidové potraviny (cereálie), které jsou běžnou součástí každodenní stravy běžce.
7. Potraviny přijímané během výkonu
V případě, že není intenzita běhu příliš vysoká, dokáže většina běžců v žaludku snést malé množství dobře známých potravin. Pokud je intenzita nízká až střední (65 až 75 procent TF max), lze současně trénovat i trávit potravu. V případě, že běžec podává výkon v blízkosti maxima, mu však může potrava v žaludku působit problémy.
8. Vláknina
Žaludeční a střevní obtíže zhoršuje strava s vysokým obsahem vlákniny. Pokud jí běžec mnoho cereálií nebo sportovních müsli tyčinek, měl by v případě potíží zkusit jejich příjem na týden omezit.
9. Kofein a koncentrované roztoky cukru
Řada běžců hledá podporu výkonnosti v šálku kávy (větším, než je obvyklé). Výsledkem mohou být křeče, průjem a zhoršení výkonnosti. Žaludeční obtíže způsobují i vysoce koncentrované roztoky cukru. Je tedy třeba rozlišovat vysokosacharidové sportovní regenerační nápoje (okolo 200 kcal energie v 250 ml) a nízkokalorické iontové nápoje, určené jen k doplňování tekutin a iontů (ne energie).
10. Úroveň zavodnění (hydratace)
Dehydratace zvyšuje riziko střevních problémů. Je dobré, aby si vytrvalostní běžec vyzkoušel pít různé nápoje podle předem stanoveného plánu (0,20 - 0,25 litru každých 25 až 30 minut). Sám zjistí, jak jeho tělo reaguje na vodu, odlišné typy sportovních nápojů, zředěné džusy a další nápoje.
11. Hormonální změny během zatížení
Proces trávení se děje pod kontrolou hormonů a zatížení stimuluje změny jejich hladin. V případě vytrvalostního běhu jsou hladiny trávicích hormonů obvykle dvakrát až pětkrát vyšší než klidové. Tyto hormonální změny pak mohou způsobit, že potrava putuje trávicím traktem rychleji než normálně. To vysvětluje, proč někteří běžci pociťují trávicí problémy bez ohledu na typ přijaté potravy.
Miloš Škorpil je zakladatel webu bezeckaskola.cz.