50+ - omezte sůl, přijímejte draslík
Ve věku 50 let je důležité omezit tuky a sůl a zařadit stravu bohatou na hořčík. Také u lidí, kteří pociťují občas tu a tam nějaké problémy, třeba zapomínají jména a názvy a stává se jim, že hledají v hlavě některé výrazy, se podle odborníků dá paměť zase zlepšit. Stačí trochu pozměnit jídelníček, občasné zapomínání je totiž jen předstupeň, který nemusí nutně vyústit v zásadní handikep.
Největším problémem je, že po padesátce dramaticky stoupá riziko vzniku onemocnění srdce a oběhového systému, jako je vysoký krevní tlak, infarkt myokardu a mozková mrtvice. Proto je třeba omezit příjem soli a nevhodných tuků v potravě a místo nich se zaměřit na omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem hořčíku.
Váš mozek bude profitovat především ze špenátu, avokáda a ořechů, zařaďte je do svého jídelníčku. Draslík je pak silným protihráčem sodíku, který zadržuje vodu v těle, což může vést k vysokému tlaku. A právě proti tomuhle nepříjemnému procesu působí draslík.
Špenát omlazuje mozek o 11 let
Draslík obsažený ve špenátu prospívá mozku, protože zlepšuje vodivost mezi neurony, a jeho antioxidanty navíc chrání buňky mozku před poškozením. Zelená zelenina má vysoký obsah kyseliny listové, hořčíku, vitaminu K a E, které jsou prevencí demence. Podle vědců může jedna nebo dvě porce špenátu denně omladit mozek až o 11 let.
Olivový olej hýčká „šedou hmotu“.
Odborníci zabývající se výživou radí denně konzumovat jednu lžíci olivového oleje, a je jedno, jestli jen tak nebo v salátu či v dušeném pokrmu. Obzvláště panenský olivový olej působí podle odborníků velmi dobře proti ubývání kognitivních schopností mozku. Vědci zjistili, že tenhle druh oleje má pozitivní vliv na nervové buňky, takže přenos synapsí (vzruchů) probíhá hladce a bezproblémově.
Salát prospívá buňkám
Výzkumy amerických odborníků zase prokázaly, že čím víc salátu zkoumaní jedinci jedli, o to větší množství vitaminů C a B, kyseliny listové a betakarotenu obsahovala jejich krev. Salát je také dobrým zdrojem velmi potřebného vitaminu E, který funguje jako antioxidant a otupuje činnost volných radikálů, tím také spolehlivě a velmi výrazně chrání mozkové buňky před poškozením.
Celozrnné potraviny chrání tkáně
Na vašem jídelníčku by se měl denně vyskytovat celozrnný chléb, celozrnné těstoviny nebo hnědá rýže, ovesné vločky a pšeničné klíčky. Komplexní sacharidy totiž zásobí mozek spoustou energie na mnohem delší dobu, než například sacharidy obsažené v bílém pečivu. Celozrnné výrobky kromě toho obsahují hodně vitaminu E. Japonští vědci zjistili, že tenhle vitamin má vliv nejen na výkonnost mozku, ale při dlouhodobějším užívání chrání i před poškozováním tkání. Důvodem by měly být jeho lipofilní vlastnosti, tedy že je rozpustný v tucích, a tak je dobře vstřebatelný právě mozkovými buňkami.
Paprika zrychluje výměnu informací
Především červená paprika má velmi vysoký obsah vitaminu C. Ten se ve vašem organismu podílí na přenosu informací v mozku. Její konzumace pak pokryje polovinu doporučené denní dávky vitaminu B6, který podporuje syntézu neurotransmiterů, jako je dopamin, adrenalin a acetylcholin, a přispívá tak k tomu, že se nervové signály ve vašem mozku úspěšné přenáší.