Jogurt – kudy teče, tudy léčí
To, že výrobky mléčné jsou blahodárné a věčné, je svatá pravda. Platí to hlavně o jogurtech, které tu jsou s námi, podržte se, už sedm tisíc let.
Kočovní Turci zahušťovali mléko na látku s příjemně nakyslou chutí tím, že ho uchovávali ve vacích z ovčích nebo kozích kůží. Kůže obsahovaly bakterie, které s mlékem okamžitě začaly reagovat. Jogurt nejen vždycky dobře chutnal, ale také kudy tekl, tudy léčil.
Jako pleťovou masku ho ženy používaly již před čtyřmi tisíci lety. Čingischán jím krmil své mongolské válečníky, aby jim přidal na mimořádné statečnosti, a francouzský král František I. si jím vyléčil protivný průjem.
VIDEO: Nejsmradlavější jídlo na světě. To jsou švédské fermentované makrely |
V mnoha kulturách po celém světě navíc existuje víra, že kultivované mléčné výrobky vyrobené bakteriální fermentací mléka mají vliv na dlouhověkost.
O jogurtu se dokonce píše i v Bibli. Samotný Abrahám tvrdí, že za svou plodnost a vysoký věk vděčí právě konzumaci jogurtu. Americký lékař John Harvey Kellogg ve svém světově proslulém zdravotním středisku v Battle Creek v Michiganu dokonce používal jogurtové klystýry k čištění střevní flóry.