Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

VIDEO: Nejsmradlavější jídlo na světě. To jsou švédské fermentované makrely

Švédsko je symbolem nové skandinávské kulinářské vlny, která zavelela vracet se k tradicím, snažit se zpracovávat jídlo do posledního sousta a využívat při tom postupy předků. Proto se v seriálu Bizarní jídla na Prima Zoom šéfkuchař Andrew Zimmern vydal do Stockholmu, aby zjistil, jak se to projevuje v praxi.

Pro Švédsko jsou typické baltské makrely. Ve Stockholmu se mísí sladká říční a mořská voda a makrely se tam houfují, když se krmí planktonem u břehů.

Samozřejmě je ta ryba nejlepší čerstvá hned po výlovu, ale jak známo, severské země také musely vždy přečkat období dlouhé zimy. Potraviny se dřív udily či nasolovaly, aby vydržely.

Pod nechvalně známým slovem surströmming (švédsky sur – kyselý, strömming – sleď) se skrývá švédská delikatesa – fermentovaný sleď z Baltského moře. Tradice jeho výroby sahá až do šestnáctého století, kdy v důsledku válek vedených panovníkem Gustavem Vasou došlo v zemi k nedostatku soli.

Obyvatelstvo tak bylo nuceno při tradiční konzervační metodě používat méně soli než dosud, což při naložení sleďů způsobilo spuštění procesu kvašení.

Fermentace pak vedla k tomu, že maso v podstatě shnilo, zároveň silně zapáchalo. Bylo sice zdravotně nezávadné, ale je dodnes výzvou pro konzumaci, kterou zvládají jenom silní jedinci. V té době to však byl zdroj výživy pro armádu.

Zatímco tehdy se ryby zakopaly do země, od devatenáctého století se po počátečním naložení v sudu přemístily do konzerv, kde dál zrály. Což někdy dodnes vede i k tomu, že se konzerva nafoukne, a tak je při otevírání třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

Mezi švédskými gurmány je dodnes mnoho příznivců této starobylé metody uchovávání ryb a konzervy s fermentovaným sleděm se běžně prodávají. Na internetu dokonce existují „výzvy“, při nichž se youtubeři hecují, „kdo to dá“.

Zimmern se setkal s velkou propagátorkou surströmmingu. I ta však přiznává, že nejlepší je rybičky jíst venku nebo prostě vně domu, třeba v garáži, protože od toho pachu může klidně načichnout i nábytek.

Ryby se v jídle musejí používat jako šafrán, tedy s citem. Jsou jenom jako chuťová tečka s ostatními ingrediencemi. „Máme k tomu rádi brambory, spoustu másla a chleba. Dohromady to na vidličce vytvoří harmonické sousto,“ popisuje.

Kuchař ochutnal různé vzorky, rok a více staré. Čím je konzerva starší, tím je chuť silnější. „Chutná to jako mršina u silnice,“ zkonstatoval. Srovnává to s vínem, které zraje a rok od roku získává výraznější chuť. A jak na „vůni“ fermentovaných makrel reagovali kolemjdoucí? Podívejte se na úvodní video.

Surströmming je jenom malou ochutnávku, jak se švédští kuchaři pokoušejí vracet k tradičním recepturám. Na ochucování pokrmů senem, používání mlíčí a jiker a dalších zatracovaných ingrediencí si postavily existenci mnohé dnes michelinské restaurace.

Autor:
  • Nejčtenější

Gorilí ikona, kterou už neuvidíte. Makumba zahynul v souboji s jiným samcem

Proč letos na jaře Marek Ždánský opět vyrazil do Afriky? „Chtěl jsem vidět poslední poddruh goril, které jsem v jejich přirozeném prostředí ještě neviděl – gorily nížinné, o které jsem se staral...

23. července 2024

Dům vlastně koupili kvůli zahradě, učarovala jim i zarostlá. Dnes je to ráj

Před devíti lety koupili dům s nádhernou a na městské poměry obrovskou zahradou, o kterou se léta nikdo nestaral. „V jedné části byla plná náletů od sousední zahrady, a až do jejího středu se táhly...

24. července 2024,  aktualizováno  10:01

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANKETA: Pět variant jména pro luskouní holčičku. Které z nich to bude?

Zhruba dva a půl tisíce návrhů jmen pro samičku luskouna krátkoocasého, která se v Zoo Praha narodila prvního července, se během týdne sešlo od téměř čtyř tisíc čtenářů iDNES.cz. Děkujeme. Zoo Praha...

18. července 2024,  aktualizováno  22.7 12:15

Proč mňoukají, k čemu mají ocas a kolik z DNA tygra? Dejte si kočičí kvíz

Zvládnete levou zadní a bez chybičky desítku otázek motajících se kolem koček? Pokud ano, můžete si zahrát o rodinnou kuchařku Jednou rukou.

25. července 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Závodky mlely do sekané velrybí maso. Bylo levné, hovězí nebylo, líčí historik

Premium

Snídaně před odchodem do práce, oběd ve dvanáct a teplá večeře? Tyto zvyklosti Češi rychle opouštějí. Čas jídla se posouvá podle potřeby, jíme, když máme čas a náladu. „Vítězí individualismus,“ říká...

20. července 2024

Trénuje psy pro Afriku. Krutost pytláků je neskutečná, říká kynoložka

Premium

Hana Böhme rozhodně není žádná cukrová panenka, při výcviku ostrých psů by jí to ani neprošlo. Tahle drsňačka má ovšem ve skutečnosti srdce na dlani a nesmírně se jí dotýká drancování přírody a...

27. července 2024

Pes Avatar míří do Konga, má být postrachem pašeráků. Vyčenichá slonovinu i munici

Rok a půl starého belgického ovčáka Avatara symbolicky předali zástupci dvorského safari parku a projektu Malina pro slona celníkům z Konga. V pětimilionové africké zemi bude speciálně vycvičený pes...

26. července 2024  17:35

Už žádný plast. Vyrobte si zahradní dřevěný stolek. Rychle a jednoduše

Zahradní stůl pro příjemné posezení ve stínu stromů si samozřejmě můžete koupit. Pokud jste však aspoň trochu šikovní a chcete sedět u „svého“ stolu, můžete si ho snadno vyrobit.

26. července 2024

Zoo v Jihlavě musela uspat žirafího samce Zuberiho, měl v noze těžkou artrózu

Jihlavskou zoologickou zahradu zasáhla smutná zpráva. Přišla o žirafího samce Zuberiho. Chovatelé ho museli nechat uspat. Důvodem byly chronické zdravotní problémy. Zuberi trpěl vážným ortopedickým...

25. července 2024  11:48

Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky
Jak správně ochránit děti před úžehem? Omezte nosítka i šátky

Úžeh je přehřátí organismu, ke kterému dochází při nadměrnému vystavení těla přímému slunečnímu záření. Nejčastěji se projevuje malátností, bolestí...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....