VIDEO: V Severní Karolíně věří v boha, lásku k zemi a grilování

Šéfkuchař Andrew Zimmern v dalším díle Bizarních jídel na Prima Zoom zamířil do Severní Karolíny na jihovýchodě USA. Místní se upínají k tradicím, jimiž jsou podle něj hlavně láska k rodné zemi, bohu… a grilování. A tak se podíval, jak se tu tradice promítá do praxe.

„Spousta lidí věří, že svatý grál grilování se nachází v restauraci u dálnice 11 ve městečku Ayden ležícím asi padesát kilometrů od Atlantského oceánu. Je to podnik, u kterého se stojí fronty už od rána a zvuk sekáčků ujišťuje i venku čekající, že se griluje, peče a porcuje jejich oblíbená pochoutka,“ říká Zimmern.

Tajemství jejich kuchyně spočívá v tom, že používají prasata od místního farmáře, a to už plných čtyřicet let. Pak půlky prasat opatrně osmnáct hodin grilují na dřevěném uhlí, dokud není kůže tak vypečená, že křupe.

„Jsou při tom vlastně jenom dvě ingredience: prase a dřevo,“ říká majitel podniku. Když se pak maso dostane na krájecí špalek, naseká se i s těmi kůžičkami, takže se dostanou do každé servírované porce a při každém skusu pěkně křupnou. To je mimo koření jedním z poznávacích znaků místní speciality.

Celý vepř na dřevěném uhlí nakonec ochucený octem, to je severokarolinský způsob, který tu vaří už od roku 1947, kdy sedmnáctiletý Pete Jones otevřel svůj podnik Skylite Inn. Na přípravu týdně padnou tři fůry dřeva, na kterém ugrilují čtyřicet prasat.

Nenajdete tu žádné vymoženosti moderní technologie. Nad víkem grilu otevírajícím se protiváhou betonových tvárnic na provaze by se nejspíš mnohý moderní kuchtík ušklíbl. „Když to funguje, není proč to měnit,“ říká však majitel podniku.

Jejich maso se nepodává s omáčkou. Jen se posype směsí soli a pepře, pálivého koření a zalije octem. Jde jim o to, aby nezanikly chutě, které se vytvořily během těch osmnácti hodin grilování nad tvrdým dřevem.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

To však není jediná štace, kterou Zimmern v Severní Karolíně navštívil. Zalíbilo se mu například i v oblasti řeky Neuse, kde se v bažinatých oblastech přemnožili divočáci. 

Místní mají povolení divočáky lovit a tak není divu, že se tu záhy rozvinul i způsob, jak si s masem poradit. Jedním z nejoblíbenějších je výroba klobás z divokých prasat. 

Maso rozemelou, naplní do střívka, několik dní nechají sušit a pak vyudí nad studeným kouřem, což trvá další tři dny. Celý proces je symbolem toho, že se tu dodržují tradice předků. 

Klobásy ručně plní na prehistorickém strojku, vážou je způsobem, jemuž je naučili rodiče. Což je věc, která je na Severní Karolíně typická.

A to je leitmotivem aktuálního dílu – žádná bizarní jídla, prostě návrat k tradicím.

Autor:

Nejčtenější

Britové se mohli utlouct po smaženém sýru, svíčková je zmátla, líčí foodblogerka

Premium

Více než dvacet let pendluje mezi Českem a Británií a na tamní kuchyni nedá dopustit. Dagmar Heřtová se sice živí jako advokátka, ale zároveň působí jako nadšená foodblogerka a gastronomická...

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

Zahrada se probouzí. Které květiny je potřeba zasadit nyní, aby v létě hrály barvami

Nejstudenější měsíce roku jsou za námi, a tak se můžete směle pustit do výsadby květin, které jsou příliš choulostivé na mráz. Ale pozor, i když přes den už sluníčko docela hřeje, v noci mohou...

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

Tatínek naučil Báru Šporclovou Kodetovou sázet stromy i sekat trávu kosou

Herečka a zpěvačka Barbora Šporclová Kodetová se vedle rozmanitých uměleckých aktivit ještě stará o rodinu, zahradu, dům a domácí zvířata. Ráda kolem sebe vytváří příjemné prostředí, ve kterém se...

KVÍZ: Znáte zajímavosti a rekordy ze světa slepic? Otestujte se

Vajíčko je jedním z pilířů českého jídelníčku. Ale víte o tom, že tento šišatý slepičí poklad má i své rekordy a kuriozity?

vydáno 19. dubna 2025

Biolog: Úprava genů rostlin z nás mutanty neudělá. Bez šlechtění bychom se nenajedli

Premium

David Kopecký chtěl být učitelem biologie, ale bude z něj prezident Evropské asociace pro výzkum a šlechtění rostlin. Čím uživíme lidstvo? A jak budou vypadat rostliny budoucnosti? „Díky novým...

18. dubna 2025

Od začátečníků po proutkařské mistry: návody jak uplést pomlázku ze čtyř, osmi i dvanácti proutků

Velikonoční pomlázka má v různých končinách České republiky nespočet jmen. Někde se jí říká hodovačka, jinde mrskačka, nebo i šlehačka či korbáč. Vždy se ovšem jedná o spletený svazek proutků,...

18. dubna 2025

Jak vyčistit fasádu po zimě? Tipy a triky pro dokonalý vzhled

Zima se umí na fasádách domů pořádně podepsat. Může za to vítr, vlhko, sníh, sůl i zplodiny z ovzduší. A výsledek? Prašný, zašlý povrch, výkvěty solí, nebo dokonce mech a plísně. S nástupem jara...

18. dubna 2025

Moderní lovci pokladů. Keškaření vzniklo, když prezident USA nechal odstranit chybu

Premium

Dává to smysl výletům do přírody. Děti zažívají dobrodružství, dospělí mají potřebný pohyb. Česko uchvátila globální hra zvaná geocaching neboli kešky. Její vznik byl poměrně zdlouhavý, technologie...

17. dubna 2025

Neutrácejte zbytečně za barvy. Krásné odstíny na vajíčkách vykouzlíte i tím, co máte doma

Barvení vajíček přírodně není jen ekologické, ale i zábavné. Ať už hledáte techniky barvení vajíček, inspiraci na jednoduché barvení vajíček s dětmi nebo jen způsob, jak se před svátky kreativně...

17. dubna 2025

Chiloé je Irskem Jižní Ameriky a domovem vzácného darwinova psa

Nenápadně se přikrást zezadu a zabít kladivem. tak dříve vypadala vědecká práce. Vítejte ve světě jedné velmi zvláštní psovité šelmy.

17. dubna 2025

Zaneřáděná domácnost je následek, příčinou je trauma, říká dobrostěhovák

Premium

„Stěhování je rituál, úklid je očistný,“ říká stěhovák Martin Ondruš, který začal o loňských Vánocích pomáhat lidem – a stále ještě nepřestal. Těm, kterým se stav jejich domova vymknul z rukou,...

17. dubna 2025

Chuť česneku či cibule v kuchyni skvěle nahradí čertovo lejno, radí kořenáři

Premium

Kořenáři z pražských Nuslí, manželé Schneedorferovi, vybudovali voňavý byznys, který lahodí nosu, jazyku, očím i duši. Jejich Království chutí šlape na webu i na krámě. Pro Magazín Víkend DNES...

16. dubna 2025

Pražská zoo opět zachraňuje. Kromě koně Převalského i antilopy nebo gaviály

Pražská zoologická zahrada v červnu přepraví do Kazachstánu dalších osm koní Převalského, které tam vypustí do volné přírody. Dále zahrada chystá vypuštění ohrožených koní ve východním Mongolsku....

16. dubna 2025  14:02

První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning
První krok k samostatnosti děťátka s metodou Baby-Led Weaning

Přechod na pevnou stravu vždy představuje významný milník v životě děťátka i jeho rodičů. Je to období plné objevování nových chutí a získávání...

Velikonoce jsou za dveřmi. Máme pro vás nejlepší tipy na barvení vajíček

Velikonoce jsou za rohem, a je tedy pomalu čas chystat velikonoční výzdobu i nadílku pro koledníky. Podívejte se na tipy a triky, jak jednoduše vyfouknout a originálně obarvit vajíčka.

16. dubna 2025

Voňavé jidáše na váš velikonoční stůl. Recept, kterému neodoláte

Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem v České republice, jejichž historie sahá až do středověku. Tvar těchto sladkých uzlů připomíná provaz, na kterém se podle biblické tradice oběsil Jidáš...

16. dubna 2025