VIDEO: Na Kypru mají „Berlínskou zeď“, za ní už se nesmí vepřové

Autor:
V závěrečné části cyklu Bizarní jídla na Prima Zoom se jeho protagonista a šéfkuchař Andrew Zimmern vypravil na Kypr. Zajímalo ho, jak se liší chutě v řecké a turecké části, když celý ostrov spojují tisícileté dějiny.

Kulturu ostrova nalézajícího se na východě Středozemního moře formovaly asi čtyři tisíce let obléhání a konflikty s Řeky, Féničany, Osmany i Brity. Není se co divit. Vždyť Kypr je takovou malou branou do Blízkého východu.

Paradoxní je, že po turecké okupaci v roce 1974 hranice probíhá hlavním městem Nikósií. A mají tu v posledním domě řecké strany kavárnu Berlin Wall No. 2, kterou označují jako Checkpoint Charlie, po berlínském vzoru.

Typicky tu podávají klobásky sheftalia. Místo střívek se balí do tuku, jakési membrány, která obklopuje žaludek. Připravují je tu z mletého vepřového masa, promíchají s cibulí, petrželí a mátou. Pak se zabalí do membrány a pečou na dřevěném uhlí.  Vlastně totožné jídlo najdete i na tureckém severu ostrova, jen pochopitelně používají ovčí a telecí maso.

V podniku se scházejí všichni, kdo si chtějí užít tradičních pokrmů, a dokonce i ti, kdo by prostřednictvím jídla chtěli přispět k opětovnému sjednocení. Proto tam najdete i další pochoutky. Na stole se střídají rajčata, kapary, sýr feta a další.

Místní si zakládají na tom, že je vše absolutně čerstvé, neprošlo to lednicí, natož mrazničkou. „V jídle prostě cítíte energii větru, slunce a moře,“ komentuje šéfkuchař.

Rozhodně nemůže opomenout ochutnat vepřové souvlaki ani jehněčí játra restovaná s cibulí na olivovém oleji a s octovou omáčkou s čerstvou petrželí. Obdivuje kyperský národ, který z hornaté krajiny dokázal pro své stravování dostat to nejlepší.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

Zimmern nemůže nenavštívit ani zeleninový trh, kde se setkávají prodejci z obou částí ostrova. Protože pro obyčejné návštěvníky i ostatní běžné obyvatele je cesta do severní turecké části spojena s nutností povolení a průchodem přes celnici a pasovou kontrolu.

Raději se vydá do vnitrozemí, kde objeví kouzlo rohovníku, což jsou nevelké stromy se zpeřenými lesklými listy a drobnými květy bez koruny. Plody rohovníku obecného, pěstovaného zejména ve Středomoří, jsou známé jako svatojánský chléb nebo karob. 

Používají ho tu už staletí na topení při uzení vepřového masa. Vyrábí se tu místní verze luganegy, kterou známe spíš jako italskou specialitu, a také uzená vepřová šunka, jež je úplně tmavá, udí se pozvolna až sto dní. Její další zvláštností je, že se na 15 dní nakládá do soli a dalších 15 pak leží ve víně.

Rohovník však dává plody, ze kterých se vyrábí karamel a sirup na zažívání. Když se vylouhují a přefiltrují nadrcené rohovníkové plody, zbude sirup, jenž se tak dlouho redukuje zahříváním, až se úplně zbaví vody a vznikne karamel. Z hmoty se pak uplete něco jako „korbáčiky“, které se zamrazí.

Pokud se chystáte na dovolenou na Kypr, a přitom vás zajímá jídlo, tak tady máte tu nejlepší pozvánku.

Nejčtenější

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Lesní zahradu, připomínající prázdniny u babičky, vybudovali přímo v Praze

Soutěž

Zahradu u svého rodinného domu v širším centru hlavního města začali budovat na zhruba 1 600 čtverečních metrů velkém, a tehdy velmi zanedbaném a nálety zarostlém svažitém pozemku. Jeho největší...

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

Vyberte ty nejroztomilejší mazlíčky. Hrají o kvalitní granule, vy o kuchařku

Červnová anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z hodnotných cen od společnosti Brit Care. I hlasující čtenáři mohou vyhrát,...

3. června 2025,  aktualizováno  16.6 10:41

Bršlice kozí noha není jen plevel. V lidovém léčitelství má pevné místo

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, se kterou zahradníci často bojují jako s urputným plevelem. Málokdo ale ví, že tento nechtěný zelený vetřelec je ve skutečnosti nabitý léčivými...

16. června 2025

Moli a mravenci v domácnosti. Definitivní průvodce, jak se jich zbavit

Jakmile k vám domů proniknou mravenci nebo moli, ať už potravinoví či šatní, dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak se těchto nezvaných hostů zase rychle zbavit?

16. června 2025

Pes je v otázce motivace nejsložitější ze všech tvorů, říká trenér zvířat

Premium

Pes chytá hračky za letu, koza tluče na buben, lachtan otevře tlamu a nechá si prohlédnout chrup, případně odebrat krev z ploutve. „Podobně bláznivé kousky i velmi potřebné dovednosti zvládne skoro...

16. června 2025

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

15. června 2025

Vhodný závlahový systém skleníku šetří vodu a zvětšuje úrodu. Zjistěte jak

S příchodem horkých letních měsíců se péče o skleník stává intenzivnější a spotřeba vody pro závlahu rostlin závratně roste. Chytrým řešením je efektivní a promyšlený závlahový systém, díky kterému...

14. června 2025

Dědeček se svými Rolls Royce motory. Jak se rodí nejrychlejší loď světa

David Aldred Lancashire, který se podílel na přestavbě legendárního rekordního hydroplánu Bluebird Donalda Campbella, staví novou loď, aby se pokusil dosáhnout nejvyšší rychlosti na vodě. Tentokrát...

14. června 2025

Kostival pomáhá při bolesti kloubů a svalů. Vyzkoušejte ho i vy

Kostival lékařský (Symphytum officinale) je léčivá rostlina s fialovými zvonkovitými květy. Často ji najdeme růst podél vodních toků a na vlhkých loukách. Je pokladem lidového léčitelství a moderní...

13. června 2025

Položte travní koberec a udělejte si za pár hodin na zahradě zelený ráj

Pokládka travního koberce je efektivní způsob, jak rychle získat krásný a zelený trávník. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava terénu a dodržení správného postupu.

13. června 2025

Kočičí nahotinky mají sraz v Brně. Na počest té, co své paní zachránila život

Mezinárodní výstava koček, na niž se mohou o nadcházejícím víkendu těšit brněnské Vinohrady, se každoročně sjíždějí vystavovatelé téměř z celé Evropy. Letos navíc nabídne návštěvníkům speciální nahou...

13. června 2025

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

12. června 2025  10:43
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.