Taje francouzské Riviéry. Chudá ves Cannes, ostrov tajemného vězně i vynálezy
Akty v kostele, vlak v kině a sport, u kterého se nemusíte hýbat – francouzská Riviéra má v rukávu nejedno překvapení. Asi by se nad tím podivoval zdejší nejslavnější vězeň se železnou maskou i...
Proč jablko pochází z růže. Neuvěřitelná historie jednoho příbuzenství
Růže je královnou květin. Před více než dvěma a půl tisíci let ji takto pojmenovala řecká básnířka Sapfó. Zapomněla ovšem dodat, že její okvětní lístky, poupata, listy i šípky je možné jíst.
Vejce, nebo slepice? Co bylo dřív? Věda dala jasnou odpověď na staletou otázku
Vejco-slepicový rébus se snažili vysvětlit již antičtí filozofové. Aristoteles ve čtvrtém století před naším letopočtem tuto otázku považoval za příklad nekonečné posloupnosti bez skutečného začátku....
Katedrálu stavěli dlouhých 600 let, v opeře na pěvce bučí. Vítejte v Miláně
Mají tu sice Poslední večeři, ta vaše však zdaleka poslední nebude. Posvátné chvíli aperitivo tady neodoláte. Navíc si jako předkrm můžete dát geniální díla Leonarda da Vinciho a místo dezertu...
Slavonie je jiná tvář Chorvatska. Kraj jezer a mokřadů i vinných sklepů
Malý přírodní ráj – to je Chorvatsko. Všichni jeho obyvatelé by se vešli do Londýna dvakrát a ještě by zbylo. Kde nepřekáží dvounozí savci, má příroda prostor rozbalit svůj šarm naplno. Chorvatsko má...
Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie
Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.
Taje a legendy toskánských věží. Tipy na méně známá, zato romantická místa
Vrtat se v zemi pod padající šikmou věží? Šílenost! Stavět ve středověku kopii tehdy neexistujícího Manhattanu? Prazvláštní! Sestrojit středověké auto poháněné pružinou? Nemožné! V Toskánsku je však...
Zlato na talíři. Je to větší luxus než máslo? Je, ale jen o trošku
Plátek jedlého 24karátového zlata o velikosti osm na osm centimetrů vás vyjde pod stovku. Jeho cena kolísá v závislosti na aktuální ceně zlata. Cena másla také kolísá, ale pokud nemáte štěstí na...
Zmrzlina je raketový motor pohánějící generace. Eskymáci ji vyrábějí z tuku
Zmrzlina patří k pochutinám, na které si snadno vytvoříte závislost. Bez ohledu na zeměpisnou šířku či roční období pro ni má slabost daleko více lidí než pro hranolky, popcorn nebo pizzu. I když...
Mrkev je afrodiziakum. A za války pomohla nakrmit Velkou Británii
Mrkev je superpotravina, kterou Římané používali jako afrodiziakum a Britové za války ke klamání nepřítele. Zpočátku však nemívala svou dnes typickou oranžovou barvu ani chuť. Stonek býval spíš...
Zázračný ananas se dřív jen půjčoval na ozdobu. Dnes pomáhá proti přecpání
Kdo někdy ohrnoval nos nad ananasem na pizze, měl by se nad sebou zamyslet. Astronomicky drahá potrava králů totiž dříve sloužila jen na okrasu a pronajímala se dům od domu jako dnes luxusní plesové...
Skutečné místo příběhu magie, jezera i most špionů. Braniborsko je ráj pro kola
O zážitcích se říká, že nemají délku ani šířku, pouze hloubku. Braniborsko je takových plné. Při svém putování po této německé spolkové zemi je budete navlékat jako korálky. Žádné ze zdejších...
Podpora potence i náhražka cukru. Proč je karob superstar mezi pokrmy
Pochoutka Jana Křtitele, která voní jako lidské sperma, vyvažovaly se jí diamanty a používala se k mumifikaci mrtvých. Což je už samo o sobě poněkud skandální. Ale nebojte se, z následujících...
Mák je legendou mezi rostlinami. Léčí, kudy chodí, z českého opium nevyrobíte
Mák je jednou z nejslavnějších květin mezi všemi. Chutná, léčí, dokáže rozpoutat válku i poskytnout útěchu.
Co mají společného Messi, Einstein a Marylin Monroe? Za jejich levorukost by je dřív upálili
Leváci byli v historii ďábly i polobohy, především to však často byli lidé s neuvěřitelnými schopnostmi. Mezi leváky patří slavní zpěváci, malíři, skladatelé – ale také psi nebo opice. Levorucí...
Ostrovní lákadla Jadranu: teplá jezírka, nedotčená příroda i život podle tradic
Chorvatské ostrovy jsou neskutečně pestré. Některé nabízejí rozmanité vyžití moderní doby, jiné jsou tiché a jedinými zvuky jsou tu hlasy přírody. Na každém najdete něco jedinečného, všechny patří k...
Mizející brčka i šálky z těsta. Gastronomické léčky, které mají zachránit Zemi
Nádobí z mořských řas, šálky na kávu z těsta a mizející brčka – ekologové a designéři si na nás vymýšlejí neskutečné gastronomické léčky. Profitují z toho nejen pobavení strávníci, ale i celá naše...
Návod, jak poznat Lisabon a užít si ho. Na co pozor a co stojí za navštívení
Fialová nádhera, špionské hnízdo zmijí, skutečný Popelčin hrad – Lisabon a jeho okolí uspokojí každé přání. Pokud se zrovna toužíte dojmout, zaposlouchejte se do zpívaných balad fado.
Filmová hvězda, za níž jezdí lidé z celého světa. Chorvatský Dubrovník se nikdy nebál změn a pokroku
Jestli existuje místo na zemi, které by se dalo označit za centrum pokroku, pak to bude Dubrovník. Tady, na jihu Dalmácie, se nikdy nebáli vybočit z řady, změnám šli naproti a z drbů si místní...
Klenoty na Jadranu, které jste ještě neviděli. Osm tipů, kam si letos zajet během dovolené v Chorvatsku
Dobro došli – a užijte si to. Do Chorvatska sice každoročně míří skoro milion Čechů, ale pořád je co objevovat. Mají tu nejmenší město na světě, osm set let starý vinný sklep, vodopád vysoký skoro...
Čočka, brokolice, špenát i semínka. Co musíte jíst pro souměrná ňadra
Mít nádherná ňadra je pro mnohé ženy sen. Jen málokterá však mívají k ideálu krásy blízko. Někdy s nimi ovšem nemusíte jít „na zotavenou“ rovnou pod kudlu plastického chirurga. Opravdu existují...
Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru
Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti, ale proto, že při tom může klidně jít i o život. Zato už si můžou kromě prefabrikovaných kostek...
Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými
Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého kroku, aby na konci vznikl gastronomický skvost. Všechny ingredience i postupy spolu musí dokonale...
Rostliny s bleskovými reakcemi. Střílejí jako pistolníci, hmyzu nedají šanci
Lov kořisti jako na Divokém západě, střílení jako o božím těle nebo plavuně, které „běhají“ po poušti s větrem v zádech. Kdepak, svět rostlin zdaleka není tak nudný a statický jak se nám na první...
Děravé království v údolí Loiry. Nejen zámky, ohromí skalními domy i koktejly
V některých se pěstují houby, v jiných zpracovávají jablka, v dalších farmáři chovají bource morušové. A v mnohých z tamních jeskyní zraje víno. Údolí Loiry je proslulé velkým množstvím opulentních...
V Thajsku vynechte nůž, v Japonsku srkejte. Etiketa pro cestovatele
Nemlaskej, drž pořádně ten příbor, použij ubrousek, nemluv s plnou pusou. Přesně takové rady doprovázely naše dětství, když nás rodiče učili, jak správně stolovat. Ne každému z nich se to ovšem...
Místa, kde si plníme své cestovatelské sny. Bez turistů, autentická a plná tradic
Kdo dnes necestuje, jako by nežil. Dovolené či několikadenní výlety do bližších i vzdálenějších destinací jsou součástí naší každodennosti. Je jen málo míst na Zemi, která jsou ještě neprozkoumaná.
Kapverdy jsou perla uprostřed Atlantiku. Bílé pláže, ferraty i život pod sopkami
Sopečné peklo, zelený ráj a tisíce lidí v dírách v zemi. Kapverdské ostrovy nabízejí rozmanité zážitky. V minulosti prošly mnoha proměnami, život tu však provádí kotrmelce i dnes – třeba ve vesnici,...
São Miguel je zázrak Azorských ostrovů. Láká na hory, pláže i termální koupání
Sladké ananasy, čajové plantáže a jídlo vařené v sopečné půdě – to nezní jako dovolená v Evropě. Azorské ostrovy k ní však patří, přesto vyzařují exotiky vrchovatě. Mají tu dokonce i dvoubarevné...
Může to být vaše poslední večeře. Stačí nedodržet postup správné přípravy
Touha po dobrodružství je silný cit. To může potvrdit každý cestovatel. Každý ostřílený turista chce také v navštívené zemi ochutnat místní speciality. Čím podivnější jsou, tím jsou lákavější. Je to...
U stromečku zapomeňte na kapra. Buďte světoví a zkuste maso uzené na hnoji
Na svátky se nemusíte spokojit s tradičním českým kaprem. Zkuste záplavu opojných bublinek, nadívané zelné listy nebo koláč z kokosového mléka. Jestli něco opravdu není nudné, je to štědrovečerní...
Odkud přišly pochoutky. Cola byla mozkové tonikum, brambory měly zákaz
Když si pochutnáváte na svém oblíbeném jídle, hřešíte se skleničkou v ruce nebo hubnete do plavek s porcí sladké dobroty, málokdy přemýšlíte o tom, jak všechny ty pochoutky vznikaly, kdo je objevil,...
Vášeň na talíři: konzumovala se sušená koňská varlata, dnes vedou ústřice
Největšími vášněmi člověka jsou od nepaměti jídlo a sex. Když obě neřesti spojíme dohromady, vznikne dokonalá esence potěšení. Pojďme si ukázat, se kterými potravinami a látkami nelze život nemilovat.