Tarte Tatin – zakecat se vyplatí
Slavný francouzský „obrácený“ karamelizovaný koláč s jablky je dílem kulinářské nehody. Ta se stala v malé vesničce Lamotte-Beuvron v regionu Sologne v údolí Loiry.
Tou dobou tu sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy provozovaly naproti vlakovému nádraží restauraci a později i hotel. Byla to právě Stéphanie, kdo kraloval v kuchyni. Vařit uměla sice skvěle, ale byla také známá svou roztržitostí.
Její specialitou byl jablečný koláč lehký jako vánek. Obzvláště napilno mívaly sestry v období lovecké sezony.
Jednou se takhle Fanny zapovídala s pohledným lovcem a chytla zpoždění. Vběhla do kuchyně a snažila se všechno rychle dohnat. Vzala litinovou pánev, hodila do ní jablka s máslem a cukrem a vše vložila do trouby.
Který národ je „nejsýrovější“? Francouzi se od sýrů odvrací kvůli ekologii |
Vůně zkaramelizovaných jablek se brzy rozlila po celé kuchyni. V tu chvíli si uvědomila, že úplně zapomněla přidat těsto. Co teď? Jednoduše vytáhla pekáč, položila na teplá jablka těsto a dvířka zase zavřela. Když byl koláč upečený, obrátila ho dnem vzhůru a vyklopila na talíř.
Hotel, ve kterém se přibližně před sto třiceti lety zrodil jablečný zázrak, pořád stojí na svém místě. Jen změnil majitele a dnes se jmenuje Maison Tatin.