Sůl nás pomalu zabíjí, její spotřeba je příliš vysoká

Většina lidí solí dvakrát víc, než by měla, ukazuje nový výzkum. Zanášení organismu solí vede k mnoha zdravotním komplikacím. Způsoby nápravy jsou přitom zcela jednoduché. Třeba to, že zapomenete na polotovary.
Ilustrační snímek

Ilustrační fotografie - Sůl, slánka | foto: Profimedia.cz

Obyvatelé USA si dopřávají víc než dvojnásobek doporučovaného množství soli. Podobné zjištění lze očekávat i u Evropanů. K těmto závěrům dospěl výzkum amerických vědců z Centers for Disease Control and Prevention, který zveřejnila agentura Reuters.

Příliš velký příjem soli přitom významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních záchvatů a mrtvice.

V návaznosti na další výzkumy se dále zjistilo, že za nadměrný příjem soli mohou většinou jídla z fast foodů a polotovary, u nichž je obsah soli příliš vysoký.

Dvojnásobná konzumace

Téměř sedmdesát procent dospělých Američanů spadá do skupiny lidí, jejichž denní příjem soli by neměl přesáhnout 1 500 mg za den, nicméně i přesto konzumují v průměru téměř 3 500 mg soli za den.

"Je velmi důležité, aby se lidé naučili solit méně. Lidé, kteří sníží příjem sodíku například ve prospěch vápníků, významně prospějí mimo jiné i svému krevnímu tlaku,“ říká vedoucí výzkumného týmu, Darvin Labarthe.

Dle doporučení odborníků by měl zdravý dospělý člověk denně zkonzumovat méně než 2 300 mg sodíku, což se rovná přibližně jedné čajové lžičce za den.

Lidé s vysokým krevním tlakem, chronickým onemocněním ledvin, cukrovkou, senioři, ale i lidé ve středním věku (starší čtyřiceti let), nebo černoši (jejichž organismus je na sodík citlivější) by potom měli množství zkonzumovaného sodíku snížit na 1 500 mg za den.

Zabiják i nutnost

Naše tělo potřebuje sodík k tomu, aby mohlo správně fungovat. Pomáhá totiž mimo jiné udržovat správnou rovnováhu mezi tekutinami v těle. Je nepostradatelný pro správný přenos nervových impulzů či například ovlivňuje fungování svalů. Jeho množství v organismu regulují ledviny. Pokud je jeho hladina příliš nízká, začnou jej ukládat, zatímco když je ho v těle přebytek, vylučují ho močí.

V okamžiku, kdy ledviny jeho regulaci nezvládají, začne se sodík hromadit v krvi. Protože sodík zadržuje tekutiny, vzrůstá objem krve, což znamená mnohem větší zátěž na kardiovaskulární systém.

Důsledkem neschopnosti organismu udržet množství sodíku v normě je potom celá řada chorob, jako jsou například selhání srdce, cirhóza či chronické nemoci ledvin. Rapidně také vzrůstá riziko astmatu, ledvinových kamenů, osteoporózy nebo rakoviny žaludku.

Citlivost konkrétního člověka na sodík a jeho působení se přitom liší případ od případu. Lidé, kteří jsou citlivější, zadržují sodík víc než ostatní, což vede k hromadění tekutin v organismu a vzrůstajícímu krevnímu tlaku.

Pozor na konzervovanou zeleninu

Odborníci uvádějí v zásadě tři hlavní skupiny potravin, z kterých člověk sodík získává. V první řadě jsou to polotovary a průmyslově zpracované potraviny.

"Naprostá většina soli v jídelníčku současného člověka pochází z konzumace průmyslově upravených potravin, jako je například konzervovaná zelenina, polévky, nakládaná masa a zmražená jídla,“ uvádí Darvin Labarthe. "Výrobci potravin užívají soli a dalších potravinových doplňků obsahujících sodík ke konzervování jídla i zlepšení jeho chuti.“

Na druhém místě se potom umístily potravinové doplňky obsahující sodík. Věděli jste například, že jedna polévková lžíce sojové omáčky obsahuje přibližně 1 000 mg sodíku? Pokud vaříte s použitím podobných ochucovadel, poměr soli ve vašem jídelníčku prudce vzrůstá.

Sodík samozřejmě organismus získává i z přírodních zdrojů. Je obsažen v řadě potravin, jako jsou maso, mléčné výrobky nebo zelenina. Například jeden šálek (237 mililitrů) odtučněného mléka obsahuje víc než 100 mg sodíku.

Sodíkový detox

O co destruktivnější vliv má přebytek sodíku na náš organismus, o to jednodušší je snížit jeho příjem. Stačí k tomu jen dodržování několika jednoduchých pravidel: V první řadě se pokuste snížit spotřebu průmyslově zpracovaných jídel ve prospěch čerstvých potravin. Například čerstvé maso má mnohem menší obsah sodíku než paštiky, konzervy, uzeniny či šunka.

Jakmile je to možné, vařte bez použití soli. Nebo jen s jejím minimem. Mnoho jídel vám bude chutnat i bez soli, pokud ji nahradíte kořením či bylinkami. Většinou jde jen o zvyk, a když při přípravě jídla vyzkoušíte alternativy soli, budete příjemně překvapeni.

Stejně tak se pokuste omezit používání nejrůznějších ochucovadel, jako je kečup, hořčice, nejrůznější dipy, omáčky a podobně. Většina z nich obsahuje velké množství soli.

"Nepatrné snížení množství soli v jídle, které chutí ani nepostřehnete, bude mít obrovský dopad na vaše zdraví,“ tvrdí Kirsten Bibbins-Domingo, profesorka z univerzity ve Washingtonu, která se zabývá dopadem jídla na lidský organismus.

"Výzkumy prokázaly, že pokud snížíte svou denní spotřebu soli o tři gramy, máte o šest procent nižší riziko srdečního onemocnění a o osm procent nižší pravděpodobnost, že vás postihne srdeční záchvat.“

Tipy pro snížení příjmu soli

- Snažte se konzumovat co nejvíc čerstvé zeleniny a ovoce.
- Nebojte se požádat v restauraci, aby vám připravili jídlo s minimem soli.
- Čtěte pozorně etikety potravin, které kupujete, a nahraďte ty s vysokým obsahem soli za jiné.
- Nahraďte sůl bylinkami a kořením.
- Omezte používání ochucovadel (kečup, hořčice, omáčky atd.).

Autoři:
  • Nejčtenější

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

31. května 2024

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku...

Smrti se nebojím. Vím, že nás po ní čeká něco nádherného, říká Jana Holcová

2. června 2024

Premium Miluje slunce a moře. Proto tak ráda jezdí do Itálie. S herečkou Janou Holcovou, jednou ze...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Žena naletěla o padesát let mladšímu sňatkovému podvodníkovi

31. května 2024  8:01

Třiaosmdesátiletá Iris Jonesová si ještě před časem užívala se svým o padesát let mladším manželem,...

Každý druhý muž do pětadvaceti let ještě neměl sex, říká psychosexuoložka

5. června 2024

Premium Osm procent dospělých mužů nikdy nemělo sex, ale i u ostatních skupin zájem o něj opadá. Přesto je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Boha jsem pocítila až v bolívijském vězení, říká návrhářka Vojtková

3. června 2024

Z Česka utíkala před třiceti lety nešťastná a plná touhy dokázat světu, že na ni může být pyšný....

Nahota je součástí naší osobnosti, míní psycholožka Naked Attraction

7. června 2024

Hana Mezerová je psycholožkou a koučkou, která se zaměřuje především na vztahy. V připravované nahé...

Parkinsonovu chorobu nemají jen staří lidé. Jak poznat varovné příznaky?

7. června 2024

Chorobou, již si obvykle spojujeme s třesem rukou, u nás trpí asi padesát tisíc lidí. Běžným omylem...

Odhodila černou a inspiruje. Z Demi Moore se letos vyloupla módní ikona

7. června 2024

Na očích veřejnosti se Demi Moore pohybuje už téměř čtyři dekády, letos o ní však slyšíme víc než...

Táta jako vzor. Být příkladem pro současné děti není úkol pro slabocha

6. června 2024

Premium Často se mluví o tom, že kluci potřebují pro zdravý vývoj mužský vzor. Je to určitě pravda, ale...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...