Omega 3 mastné kyseliny
Tento typ cenných polynasycených tuků, který je znám i pod názvem „zdravé tuky“, uživatele ochraňuje před celou řadou chorob včetně srdečně cévních.
Jejich pravidelná konzumace přispívá k ochraně před depresemi, demencí, snižuje hladinu cholesterolu, riziko infarktu stejně jako výskytu vysokého krevního tlaku a rakoviny prsu. K tomu zabraňuje ucpávání cév, zlepšuje paměť, imunitní systém i psychiku. A v neposlední řadě podporuje usazování vápníku v kostech. Problém je, že se objevuje jen v malé škále potravin.
Není ryba jako ryba. Jak poznat dobrý zdroj omega-3 kyselin? |
Kde je najdete: Do svého jídelníčku byste měli alespoň dvakrát týdně zařadit mořskou rybu, ať už lososa, sardinky, makrelu či třeba sledě. Jestli ryby zrovna nemusíte, dopřávejte si omega 3 v kapslích. A zobejte vlašské ořechy spolu se lněnými a slunečnicovými semínky.